| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δείτε όλα τα άρθρα

Έχει μέλλον ο συνδικαλισμός; / Ξένια Τούρκη

 

Πέμπτη, 00:01 - 01/04/2021

 

   Share

 

Είναι δυνατόν στις μέρες μας να γίνεται λόγος για επιστροφή στα εργατικά συνδικάτα; Κι όμως για αυτό ακριβώς αγωνίζονται εκατοντάδες υπάλληλοι σε αποθήκη της Amazon στο Μπέσεμερ στην Αλαμπάμα, οι οποίοι χθες πραγματοποίησαν σχετική ψηφοφορία, προκειμένου να ιδρύσουν ένα εργατικό συνδικάτο, κάτι που βρίσκει κάθετα αντίθετη την εταιρεία. Τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά εντός της ημέρας. Ακόμη, όμως, κι αν επικρατήσει το «όχι», πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως θα ξεκινήσει η αντιστροφή δεκαετιών περιθωριοποίησης του συνδικαλισμού στη χώρα.

 

 

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να αντιληφθεί κανείς, γιατί ένας θεσμός που μοιάζει αναχρονιστικός γίνεται ξανά ελκυστικός. Πριν από 50 χρόνια η General Motors ήταν ο μεγαλύτερος εργοδότης στις ΗΠΑ και πλήρωνε τους υπαλλήλους της 35 δολάρια την ώρα σε σημερινές τιμές. Στις μέρες μας η Amazon, που επίσης είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες, πληρώνει 8 δολάρια την ώρα, καταργεί τα μπόνους, καταδυναστεύει τους υπαλλήλους της. Υπήρξαν μάλιστα καταγγελίες, πως την ώρα που εργάζονταν ούτε καν στην τουαλέτα δεν μπορούσαν να πάνε.

 

Όλα αυτά την ίδια ώρα που τα κέρδη της εταιρείας μεγιστοποιούνται. Μόνο στη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας η Amazon έβγαλε κέρδη πάνω από είκοσι εκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον, χάρη στις φοροαπαλλαγές που έχει κερδίσει, καταβάλλει μηδενικούς ομοσπονδιακούς φόρους, ενώ συνήθως καταφέρνει να εξουδετερώνει τους αντιμονοπωλιακούς νόμους, διασφαλίζοντας έτσι την κυριαρχία της στην αγορά.

 

Αυτό βέβαια, δεν αφορά μόνο την Amazon αλλά τις περισσότερες εταιρείες και ειδικά αυτές της υψηλής τεχνολογίας. Οι μεγάλοι μισθοί, οι προοπτικές ανάπτυξης, τα μπόνους αφορούν πολύ μικρό αριθμό εργαζομένων. Οι υπόλοιποι αναγκάζονται να δουλεύουν πολλές ώρες κάτω από επισφαλείς συνθήκες με χαμηλά μεροκάματα που συνήθως δεν αρκούν ούτε για τα πλέον απαραίτητα. Η κατάσταση στους χώρους εργασίας χειροτερεύει και οι ελπίδες για κάτι καλύτερο είναι ελάχιστες, αν όχι ανύπαρκτες. 

 

Είναι η απάντηση, λοιπόν ο συνδικαλισμός; Εν μέρει ναι, εν μέρει όμως και όχι. Γιατί όση προστασία παρέχουν τα συνδικάτα στους εργαζόμενους, άλλο τόσο είναι εύκολο να γίνουν φορέας ανεξέλεγκτης και καταχρηστικής εξουσίας, βάζοντας φρένο στην ανάπτυξη μιας εταιρείας ή ενός κλάδου. Οι ισορροπίες είναι λεπτές. Είναι καιρός, όμως με κάποιο τρόπο είτε μέσω των συνδικάτων είτε μέσω της θέσπισης νόμων το εργασιακό περιβάλλον να βελτιωθεί.

 

Ξένια Τούρκη (philenews.com)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
   

   
   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....