| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros |

 

 

Δείτε όλα τα άρθρα

Όταν ο Τσίπρας αντιγράφει τον Βαρουφάκη / του Αθανάσιου Χ. Παπανδρόπουλου

 

Δευτέρα, 00:01 - 02/12/2019

 

   Share

 

Με 147 χρόνια ιστορίας πίσω του, το Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών του Παρισιού (sciences Po) είναι ένας κορυφαίος πανεπιστημιακός θεσμός, που σήμερα συνεργάζεται με 400 πανεπιστήμια στον κόσμο. Θα περίμενε λοιπόν κανείς, ένας πρώην Έλληνας πρωθυπουργός, ως προσκεκλημένος του πρύτανη του Ινστιτούτου, που δεν είναι άλλος από τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα, για να μιλήσει στα εγκαινια της έδρας δημοσίου χρέους, να φανεί αντάξιος της ιστορίας της χώρας του και του θεσμού που τον είχε προσκαλέσει .

 

 

Δυστυχώς όμως, ο άνθρωπος είναι ολιγιστος, αδιόρθωτος και πάντα αθεράπευτος λαϊκιστής. Ακόμα χειρότερα είναι και κάκιστος αντιγραφέας. Έτσι, τα περισσότερα από αυτά που είναι στη μάλλον ασήμαντη και λαικιστικη ομιλία του στο Ινστιτούτο, είναι αχώνευτες από τον ίδιο θέσεις και απόψεις του Γ. Βαρουφάκη, όταν αυτός «μεσουρανούσε» παρίσταναν όντας τον υπουργό Οικονομίας, επί ένα εξάμηνο, σε μια Ελλάδα που σερνόταν.Και που λίγο έλειψε να γκρεμιστεί,αν είχε ακολουθήσει τα πεπραγμενα του Γιανη με το έναν.

 

Αναφερόμενος για παράδειγμα ο Αλέξης Τσίπρας στην περίφημη διαπραγμάτευση του 2015, κόστους λίαν επιεικως 100 δισ. ευρώ, είπε ότι «στόχος της ήταν να αποκτήσει η χώρα την εθνική της ανεξαρτησία, η οποία είχε περιοριστεί δραματικά στα χρόνια της κρίσης». «Δυστυχώς όμως, συνέχισε, πέσαμε στον τοίχο μας συντηρητικής και ιδεοληπτικής Ευρώπης. Και ταυτόχρονα στον αμοραλισμό ενός ΔΝΤ που αντί να μιλάει τεχνοκρατικά έπαιζε πολιτικά παιχνίδια. Έτσι φτάσαμε στο όριο, στο χείλος της καταστροφής και εν τέλει σε μια συμφωνία που εμπεριείχε μέρος των στόχων μας» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Σύμφωνα με την άποψη του, η ελληνική εμπειρία «ανέδειξε τις μεγάλες αδυναμίες της EE και ειδικότερα της ζώνης του ευρώ». Τόνισε ετσι, ότι: η ελληνική εμπειρία «αναδεικνύει εύγλωττα τον κυνισμό και την πολιτική υποκρισία, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, που εθελοτυφλούσε για χρόνια, όσο, κυρίως, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που αντιμετωπίστηκε ως πειραματόζωο».

 

Συνεχίζοντας ακάθεκτος την περιγραφή του, ο πρώην πρωθυπουργός, άσκησε έντονη κριτική στο ΔΝΤ και στους πολιτικούς που, όπως είπε, επέλεξαν να επιβάλουν ένα πρόγραμμα που συνδύασε «λιτότητα από το ΔΝΤ με ευρωπαϊκό βέτο σε ουσιαστική αναδιάρθρωση χρέους και εναντιώθηκαν στην αναδιάρθρωση του χρέους για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των τραπεζών». Πιο συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε το ΔΝΤ για σκόπιμα απαισιόδοξες προβλέψεις και εμμονές που λειτουργούσαν υπονομευτικά για την πορεία ανασύνταξης της οικονομίας.

 

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αντιγράφοντας τότε δηλώσεις του υπουργού του Γ. Βαρουφάκη, σχολίασε ότι «μέτριοι τεχνοκράτες σε καίριες θέσεις στην ευρωπαϊκή γραφειοκρατία», για πολιτικούς λόγους, εστιάζουν σήμερα στο πόσο κόστισε η 6μηνη καθυστέρηση με τη διαπραγμάτευση του ΄15, ώστε να αποφύγουν την ουσία της συζήτησης για το πόσο κόστισε η επιμονή τους σε μια ανορθόδοξη οικονομική λύση». Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε δηλαδή.

 

Πάντως, ο επίσημος ομιλητής, δεν προσδιόρισε βέβαια, αν μεταξύ των μετρίων γραφειοκρατών συμπεριλαμβάνονταν και ο κ. Πιερ Μοσκοβισί, απερχόμενος Επίτροπος Οικονομίας, ο οποίος ήταν παρών στην ομιλία του.

 

Το πρόβλημα πάντως είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός, όπως έχουμε ήδη τονίσει από τις στήλες αυτές, είτε δεν κατάλαβε τίποτε από την τετραετή και πλέον θητεία του στην κορυφή της χώρας, είτε παραμένει ένας θλιβερός καιροσκόπος λαϊκιστής, που η σοβαρή και υπεύθυνη αριστερά καλά θα κάνει να αγνοήσει. Αν θέλει να επιβιώσει στον μεταβαλλόμενο κόσμο μας.

 

Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος – European Business Review

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....