| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros |

 

 

Δείτε όλα τα άρθρα

Αλλαγή χάρτη και ισορροπιών: Μικροί και μεγάλοι παίκτες στο παιχνίδι και στη μέση η Κύπρος / Κώστας Βενιζέλος

 

Τετάρτη, 00:01 - 30/10/2019

 

   Share

 

Εξελίξεις ανατροπής ισορροπιών βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή, με την Τουρκία να επιδιώκει διακαώς να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή. Το παζλ των διαφόρων κινήσεων σε Συρία και κυπριακή ΑΟΖ, εντάσσονται σε μια εν εξελίξει ανακατανομή ισχύος. Από τα πρόσφατα γεγονότα είναι πρόδηλο πως η Ρωσία καθίσταται ρυθμιστής στην περιοχή.

 

 

Την ίδια ώρα, η Τουρκία, παρά το ψαλίδισμα από τη Μόσχα των επιδιώξεών της, παραμένει παίκτης ενώ ισχυροποιείται ο Άσαντ. Μεγάλοι χαμένοι είναι οι Κούρδοι και ζημιές μετρούν οι Αμερικανοί, οι οποίοι τραυμάτισαν σημαντικά την αξιοπιστία τους διεθνώς. Σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις, η επόμενη κίνηση της Τουρκίας θα είναι στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Άγκυρα συντηρεί το κλίμα έντασης στην περιοχή και είναι αποφασισμένη να πετύχει τον στόχο της: Είτε να ανατρέψει, να ακυρώσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε να αποτελέσει μέρος του, με μεγάλο μάλιστα μερίδιο. Με βάση τη ρητορική που υιοθετεί ο Ερντογάν αλλά και τις κινήσεις που κάνει, είναι σαφές, επίσης, πως αντιμετωπίζει την περιοχή ως ενιαίο χώρο. Είναι πρόδηλο ότι  η Άγκυρα συνεχίζει τις κινήσεις αναβάθμισης της στρατιωτικής της ισχύος ως εργαλείο εκφοβισμού. Η εισβολή στη Συρία αποτελεί και ένα μήνυμα σε σχέση με τις μεθόδους επιβολής της επεκτατικής πολιτικής της κατοχικής δύναμης. Πάντως, στον αραβικό κόσμο υπάρχει έντονη ανησυχία για τη συμπεριφορά της Άγκυρας και φαίνεται να διαμορφώνεται εξ ανάγκης, ένα αντιτουρκικό μπλοκ. Οι πληροφορίες φέρουν τις χώρες αυτές –την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα– να κινούνται έντονα σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς πέραν των ενεργειών της Άγκυρας στη Συρία διαπιστώνεται τουρκική παρέμβαση και στα εσωτερικά των χωρών αυτών. Την ίδια ώρα, η απουσία του Ισραήλ από τις εξελίξεις, λόγω του κενού εξουσίας στη χώρα, δημιουργεί νέα δεδομένα. Αυτό το κενό επηρεάζει και τη μη εμπλοκή των Αμερικανών στα διαδραματιζόμενα, επιβεβαιώνοντας πως η παρουσία τους ήταν αποτέλεσμα και των πιέσεων που ασκούσε το Τελ Αβίβ, διά του εβραϊκού λόμπι.

Κώστας Βενιζέλος

Πρώτη δημοσίευση στην Hellas Journal

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....