| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros |

 

 

Δείτε όλα τα άρθρα

«Αν τα έχεις καταφέρει εδώ, μπορείς να τα καταφέρεις παντού» / Αλέξης Παπαχελάς

 

Παρασκευή, 00:01 - 01/11/2019

 

   Share

 

Οι μεγάλες επενδύσεις είναι σημαντικές και μακάρι είτε να ξεκολλήσουν αυτές που περιμένουμε εδώ και πολλά χρόνια είτε να ξεκινήσουν άλλες καινούργιες. Δεν πρέπει να υποτιμάμε όμως τη σημασία της ελληνικής μεσαίας και μικρομεσαίας επιχείρησης. Η χώρα πρέπει να ενισχύσει τον δικό της παραγωγικό ιστό.

 

 

Η κρίση έφερε τα πάνω-κάτω στην οικονομία. Οι ελληνικές επιχειρήσεις που μπόρεσαν και επιβίωσαν από το τσουνάμι δεν το οφείλουν στην τύχη. Σε πολλές περιπτώσεις ήταν εταιρείες που δεν είχαν το κυρίαρχο μερίδιο στον κλάδο τους. Είχαν όμως το προσόν ότι δεν ήταν υπερδανεισμένες, σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους παίκτες. Σε πολλές περιπτώσεις δεν ήταν μάλιστα καθόλου δανεισμένες γιατί δεν το ήθελαν ή ήταν εκτός ραντάρ των τραπεζών. Οι ιδιοκτήτες τους είναι επίσης «νοικοκύρηδες», άνθρωποι που ζουν στις περισσότερες περιπτώσεις στην επαρχία και δεν προσβλήθηκαν ποτέ από τον «ιό της αστακομακαρονάδας». Τους ενδιέφερε η δουλειά τους, το να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους και βέβαια η επιβίωση.

 

Στο νέο τοπίο που δημιουργήθηκε μετά την κρίση, αυτές οι 500-600 επιχειρήσεις μπορούν να παίξουν κρίσιμο ρόλο. Οι έμπειροι τραπεζίτες τις εμπιστεύονται γιατί θεωρούν ότι έχουν πραγματική αξία και διότι εδώ ισχύει –παραφρασμένος– ο στίχος από το τραγούδι του Σινάτρα: «Αν τα έχεις καταφέρει εδώ, μπορείς να τα καταφέρεις παντού».

 

Οι απαιτήσεις τους από το κράτος δεν αφορούν επιδοτήσεις ή άλλες ενισχύσεις. Το βασικό που ζητούν είναι η μείωση των εισφορών και της φορολόγησης της μισθωτής εργασίας. Και βέβαια το να μην μπλέκεται στα πόδια τους η ελληνική γραφειοκρατία δημιουργώντας εμπόδια εκεί όπου δεν υπάρχουν. Το κράτος θα μπορούσε να βοηθήσει δίνοντας ίσως φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις αυτών των υγιών επιχειρήσεων με άλλες.

 

Το θετικό, τέλος, είναι ότι η νέα γενιά στην οποία περνούν τέτοιες επιχειρήσεις είναι σκληραγωγημένη αλλά και εξωστρεφής. Δεν φοβάται να κυνηγήσει ευκαιρίες στο εξωτερικό, παρακολουθεί συστηματικά τις εξελίξεις στον τομέα της και καλλιεργεί τον επαγγελματισμό. Τελευταία, δημιουργούνται και οι προϋποθέσεις για την εξεύρεση πόρων για την περαιτέρω ανάπτυξή τους μέσα από τα σχετικά funds που έχουν δημιουργηθεί. 

 

Αλέξης Παπαχελάς (Καθημερινή)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....