Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 
 

00:01 - 17/02/17

Απαγορευμένο λόμπι... / Γιώργος Καπόπουλος

 

Η Ουάσιγκτον είναι η πρωτεύουσα των λόμπι που επιχειρούν να επηρεάσουν τόσο την εσωτερική όσο και την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ.Το λόμπι της Ταϊβάν, το φιλοϊσραηλινό και το σαουδαραβικό είναι τα πιο γνωστά με δραστηριότητες δημόσιες και παρασκηνιακές, γνωστές, καταγεγραμμένες, νομιμοποιημένες και αποδεκτές στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ.

 

Με αφορμή τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Φλιν και το προχθεσινό δημοσίευμα των New York Times για επαφές του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ με αξιωματούχους των Υπηρεσιών Πληροφοριών της Ρωσίας, είναι προφανές ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση ανάμεσα στις θεωρίες συνωμοσίας για χειραγώγηση των εκλογών από το Κρεμλίνο και στην πλήρη διάψευση της ρωσικής πλευράς.

Είναι προφανές ότι η Μόσχα θέλησε να κινηθεί στη λογική των άλλων λόμπι της αμερικανικής πρωτεύουσας που επιδιώκουν τον επηρεασμό της εξωτερικής πολιτικής. Είναι εξίσου προφανές ότι οι λομπίστες δεν είναι κατ’ αποκλειστικότητα ειδικοί στις δημόσιες σχέσεις και στην πολιτική επικοινωνία, αλλά πολλές φορές βρίσκονται στην γκρίζα ζώνη μεταξύ της διπλωματικής υπηρεσίας και του βαθέος κράτους της χώρας της οποίας τα συμφέροντα προωθούν. Για τα πάντα μπορεί να κατηγορηθεί η Μόσχα, αλλά όχι για αφέλεια, καθώς είναι φανερό ότι η απόπειρα χειραγώγησης της εκλογικής αναμέτρησης και επηρεασμού του νέου προέδρου είναι ένας τυχοδιωκτισμός ξένος προς τη συντηρητική και προσεκτική παράδοση της ρωσικής διπλωματίας.

Το μήνυμα των θεσμών και των μηχανισμών των ΗΠΑ είναι διπλό και έχει αποδέκτες και στο Κρεμλίνο και στον Λευκό Οίκο: - Το μήνυμα προς το Κρεμλίνο είναι ότι δεν μπορεί ούτε παρασκηνιακά ούτε δημόσια να διαμορφώσει φιλορωσικό λόμπι στην Ουάσιγκτον. - Το μήνυμα προς τον Λευκό Οίκο είναι ότι οι αλλαγές και οι ανατροπές στην εξωτερική πολιτική συνδιαμορφώνονται συναινετικά με τη μόνιμη διπλωματική και στρατιωτική ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου, καθώς και με το βαθύ κράτος των Υπηρεσιών Πληροφοριών.

Γιώργος Καπόπουλος (Έθνος)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

Δείτε όλα τα Aρθρα - Απόψεις

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....