| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δείτε όλα τα άρθρα

Αριζόνα: η μετά θάνατον εκδίκηση του Τζον Μακέιν / Άγης Παπαγεωργίου

 

Δευτέρα, 00:01 - 16/11/2020

 

   Share

 

Νωρίς τα χαράματα της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου, η Αριζόνα κλείδωσε για τον Τζο Μπάιντεν, αυξάνοντας το εκλεκτορικό του προβάδισμα στις 290 ψήφους. Μετά από 24 χρόνια –και για μόλις δεύτερη φορά μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου– η «Πολιτεία του χαλκού» ψήφισε τον Δημοκρατικό υποψήφιο· με δεδομένο πως ο Μπάιντεν αναμένεται να πάρει και την Τζόρτζια, ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ο πρώτος Ρεπουμπλικάνος που καταφέρνει να χάσει και τις δύο πολιτείες μαζί – όσο και αν επιμένει να φωνάζει πως τον έκλεψαν.

 

 

Σε πλήρη αντίθεση με τον Τραμπ, εκείνος που αποδέχτηκε την ήττα ίσως πιο υποδειγματικά από οποιονδήποτε άλλον, ήταν ο Γερουσιαστής από την Αριζόνα, Τζον Μακέιν. Από το 2015 και μέχρι τον θάνατό του το 2018, ο Τραμπ είχε ανοίξει μια ιδιότυπη βεντέτα με τον Μακέιν στα πλαίσια των εκλογών του 2016, αποξενώνοντας τον πρώην Προεδρικό υποψήφιο και αντίπαλο του Μπαράκ Ομπάμα από το κόμμα που υπηρέτησε για σχεδόν 40 χρόνια. Όμως, στο τέλος, ο Μακέιν κέρδισε.

 

Ο μύθος και η καριέρα του Τζον Μακέιν

 

Έχοντας ακολουθήσει την οικογενειακή παράδοση, ο Μακέιν εντάχθηκε στο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό και υπηρέτησε στον πόλεμο του Βιετνάμ. Εκεί, φυλακίστηκε από τους Βιετκόνγκ, βιώνοντας φρικτά βασανιστήρια για έξι ολόκληρα χρόνια· όταν ανακάλυψαν πως ο πατέρας του, Τζον Σ. Μακέιν, ήταν επικεφαλής του Αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στον Ειρηνικό, του προσέφεραν τη δυνατότητα να αποφυλακιστεί πρόωρα – κυρίως για λόγους προπαγάνδας. Όμως, ο Μακέιν επέλεξε να τηρήσει τον κώδικα των Αμερικανικών δυνάμεων, αρνούμενος να αφεθεί ελεύθερος πριν από τους Αμερικανούς αιχμαλώτους  που είχαν συλληφθεί νωρίτερα από εκείνον.

 

Μετά τα πρώτα χρόνια της επιστροφής στις ΗΠΑ, ο Μακέιν εκπροσώπησε την Αριζόνα στην Ουάσιγκτον. Αρχικά κατέβηκε στο  Κογκρέσο, ενώ από το 1987 και μέχρι τον θάνατο του εκλεγόταν συστηματικά στη Γερουσία. Παρά τις συντηρητικές του θέσεις, ο Μακέιν ήταν από τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσιαστές που ψήφιζαν σε συμφωνία με τους Δημοκρατικούς αντιπάλους τους σχεδόν μία στις τρεις φορές, ενοχλώντας συχνά την πολύ συντηρητική πλευρά του κόμματος του – η οποία όμως ακόμα παρέμενε ανοργάνωτη.

 

Το 2000 ο Μακέιν διεκδίκησε το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, απέναντι στον Μπους τον νεότερο – και τον πανίσχυρο μηχανισμό του πατέρα του. Παρότι τον ζόρισε αρκετά, ο Μακέιν έχασε, βλέποντας τελικά τον Μπους να κερδίζει την Προεδρία. Το 2008 διεκδίκησε ξανά το χρίσμα του κόμματος του, αυτή τη φορά με επιτυχία· όμως, στην Προεδρική κούρσα είχε αντίπαλο τον Μπαράκ Ομπάμα που ερχόταν με φόρα, υποσχόμενος να περάσει τις ΗΠΑ σε μια νέα σελίδα μετά την οκταετία Μπους. 

 

Η αντίθεση ανάμεσα στον Ομπάμα και τον Μακέιν ήταν εντυπωσιακή. Ο Ομπάμα ήταν νέος ενώ εκείνος ήταν ήδη πολύ μεγάλος, ο Ομπάμα είχε ένα εξωφρενικό επικοινωνιακό χάρισμα ενώ εκείνος παρέμενε μονίμως άβολος, ο Ομπάμα είχε τη στήριξη των Δημοκρατικών που έβλεπαν την εξουσία να έρχεται, ενώ εκείνος είχε τη χλιαρή υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων που ένιωθαν την κούραση και τον θυμό του εκλογικού σώματος για τον πόλεμο στο Ιράκ. Παράλληλα ο Μακέιν αντιμετώπισε τον σταδιακό ριζοσπαστισμό μερίδας των Ρεπουμπλικάνων, στον οποίο εναντιώθηκε παρά το πολιτικό κόστος. Σε ένα ιστορικό στιγμιότυπο, δύο ψηφοφόροι κατηγόρησαν τον Ομπάμα ως «Άραβα» και «φίλο της εσωτερικής τρομοκρατίας» με τον Μακέιν να τους διακόπτει λέγοντας πως αντίπαλος του είναι ένας «τίμιος άνθρωπος, που δεν πρέπει να φοβάστε, και με τον οποίο απλώς έχουμε θεμελιώδεις διαφορές».

 

 

Άγης Παπαγεωργίου (Athens Voice)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
   

   
   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....