Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 
 

00:01 - 24/01/19

Ασφυξία και ρευστότητα / Βασίλης Κωστούλας

 

Οι επιχειρήσεις ψέγουν τις τράπεζες, που δεν δανείζουν. Οι τράπεζες ψέγουν τις επιχειρήσεις, που δεν είναι ικανές να δανειστούν. Το δυστύχημα είναι ότι το ένα δεν αναιρεί το άλλο.

 

 

Επιχειρηματικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης με αρνητικό χρηματοδοτικό κενό, τονίζοντας ότι οι ανάγκες για χρηματοδότηση υπερβαίνουν τη διαθεσιμότητα. Υπογραμμίζουν επίσης ότι η ελληνική επιχείρηση έρχεται πρώτη στην Ευρώπη στον φόβο απόρριψης του αιτήματος χρηματοδότησης από τις τράπεζες.

 

Τραπεζικοί παράγοντες αντικρούουν την κριτική ότι δεν διαθέτουν τους πόρους για να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία. Αντιθέτως, εντοπίζουν το πρόβλημα στην πλευρά της ζήτησης για δάνεια και συγκεκριμένα στο γεγονός ότι τα προτεινόμενα projects σε μεγάλο βαθμό «δεν είναι επιλέξιμα».

 

Η αδυναμία, ωστόσο, είναι φανερή και επιτείνεται για τις τράπεζες αφενός από το υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αφετέρου από τον παρατεταμένο αποκλεισμό του Δημοσίου από τις αγορές. Ο «λογαριασμός» καταλήγει στις επιχειρήσεις. Κυρίως λόγω των υψηλών επιτοκίων, έξι στις δέκα εταιρείες στην Ελλάδα δεν προτίθενται να ζητήσουν νέο δάνειο στο άμεσο μέλλον κι έτσι δεν θα τονώσουν τη ρευστότητα στα ταμεία τους (έρευνα ΟΕΕ).

 

Από την άλλη πλευρά, οι ελληνικές επιχειρήσεις υστερούν, με σημείο αναφοράς την υπόλοιπη Ευρώπη. Η παραγωγικότητα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας κυμαίνεται περίπου στο 50% του ευρωπαϊκού μέσου όρου (έκθεση ΣΕΒ). Βεβαίως, η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός τους δεν είναι εύκολη υπόθεση μπροστά στον καθημερινό τους αγώνα για επιβίωση στην Ελλάδα, γεγονός που δυσχεραίνει την καινοτομία, την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού.

 

Οι επιχειρήσεις αμφισβητούν την πρόθεση των τραπεζών να χορηγήσουν νέα δάνεια και οι τράπεζες αμφισβητούν τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να τα εξυπηρετήσουν. Ως αποτέλεσμα, το επίπεδο χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα συνεχίζει να συρρικνώνεται, με ρυθμό της τάξης του 1,3% σε επίπεδο έτους (στοιχεία ΤτΕ). Κι αυτό κόντρα στο γεγονός ότι οι καταθέσεις αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 7,4%, φτάνοντας τα 131,7 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2018.

 

Η εικόνα είναι σύνθετη αλλά το πρόβλημα συγκεκριμένο. Σύμπτωμα μιας οικονομίας που δεν πατά καλά στα πόδια της.  

 

Βασίλης Κωστούλας (Ναυτεμπορική)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

Δείτε όλα τα Aρθρα - Απόψεις

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....