Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 
 

00:01 - 13/07/18

«Δεν μπορείς να πατάς σε δυό βάρκες στο Αιγαίο...» / Αλέξανδρος Θ. Δρίβας

 

Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας βρίσκονται εδώ και καιρό σε μια περίοδο αμηχανίας καθώς η Αθήνα βλέπει τη Μόσχα να ενισχύει όλο και πιο πολύ τους δεσμούς της με την Άγκυρα, ένας δεσμός που δίνει αυτοπεποίθηση στον Ερντογάν.

 

 

Είναι πολύ φυσιολογικό λοιπόν οι κινήσεις του διπλωματικού προσωπικού της Ρωσίας στην Ελλάδα, να περνούν από προσεκτικότερη μελέτη αυτήν την περίοδο όπου οι εξελίξεις στα Βαλκάνια είναι ραγδαίες. Άλλωστε, μην ξεχνάμε οτι το σημερινό νέο έρχεται λίγες ώρες μετά από το περίφημο τηλεφώνημα Λαβρόφ σε Έλληνα Υπεξ, που φέρεται να εμπεριείχε απειλή της Ρωσίας έναντι της Ελλάδος για ρωσικό μπλοκάρισμα της Συμφωνίας των Πρεσπών στον ΟΗΕ.

 

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που οφείλει λόγω γεωγραφικής θέσης και ιστορικής επιρροής που είχε σε πολλούς λαούς, να έχει καλές σχέσεις και με τον αραβικό κόσμο και με τη Ρωσία. Ωστόσο, στη διπλωματική γλώσσα οι ″φιλικές″ σχέσεις με τις ″εταιρικές″ και τις ″στρατηγικές″, έχουν μεγάλη διαφορά. 
 

Από το πραξικόπημα της Τουρκίας και μετά, η Ρωσία με την Τουρκία έχουν πολύ στενές σχέσεις. Έχουν στενές σχέσεις και επειδή η ισορροπία ισχύος στην ανατολική Μεσόγειο έχει διαμορφωθεί έτσι που και οι δύο χώρες διαφωνούν με τη νέα κατάσταση που πάει να διαμορφωθεί και είναι βέβαια προς όφελος της Ελλάδας. Η Ελλάδα πρέπει να κοιτά τα συμφέροντά της και ασφαλώς καλώς πραγματοποιείται η απέλαση ανθρώπων που λειτουργούν εκτός διπλωματικής αρμοδιότητας (ως πράκτορες). Ίσως να ήταν πιο διακριτική η αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων αν η Ρωσία δεν είχε έλθει τόσο κοντά με την Τουρκία. Μια χαρά ρεαλιστές είναι οι φίλοι Ρώσοι, μπορούν να αντιληφθούν οτι δε γίνεται να πατάς σε δυό βάρκες στο Αιγαίο...

 

Αλέξανδρος Θ. Δρίβας - Διεθνολόγος -Συντονιστής του Τομέα Ευρασίας & Νοτιοανατολικής Ευρώπης – Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων

Από το προσωπικό του Blog

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

Δείτε όλα τα Aρθρα - Απόψεις

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....