| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δείτε όλα τα άρθρα

Δύσβατα τα νέα επικοινωνιακά μονοπάτια / του Αθανάσιου Χ. Παπανδρόπουλου

 

Δευτέρα, 00:01 - 07/09/2020

 

   Share

 

Σε εποχές πληθώρας ειδήσεων, ψευδών νέων, προπαγάνδας και οργανωμένης παραπληροφόρησης, η επικοινωνία δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ιδιαίτερα δε στον ευαίσθητο χώρο των επιχειρήσεων, οι οποίες σήμερα, λόγω της πανδημίας λειτουργούν υπό συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας και ως εκ τούτου είναι πολλαπλώς ευάλωτες. Στο μέτρο δε, που πολλές περιπτώσεις οι εταιρίες πέφτουν θύματα της απειρίας ή της ιδιοτέλειας ενός ευμετάβλητου ενδεχόμενο αυτό, μπορεί άνετα να πολλαπλασιαστεί επί δύο και επί τρία.

 

 

Κάθε εμπόδιο που δυσκολεύει την επικοινωνία θεωρείται «θόρυβος», ο οποίος ενίοτε εκκολάπτεται μέσω της διαδικασίας των ψιθύρων. Και αυτοί οι τελευταίοι, σε φάσεις υψηλής αβεβαιότητας αποτελούν δεινό υπερόπλο για ανταγωνιστές και ευρύτερους εχθρούς της επιχείρησης.

 

Και από την άποψη αυτή, όσο πιο μεγάλη και σύνθετη είναι μια εταιρία, τόσο μεγαλύτερο το πρόβλημα της επικοινωνίας. Όσο περισσότερα είναι τα κλιμάκια διοίκησης και εποπτείας απ΄ τα οποία πρέπει να διοχετευθεί ένα μήνυμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα παραποίησης ή παρανόησής του.

 

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι: Πώς να αντιμετωπίσετε και να ξεπεράσετε τα εμπόδια στην επικοινωνία, που όπως βλέπουμε είναι αρκετά, σύνθετα και δύσκολο να ελεγχθούν στους σημερινούς ωκεανούς της πληροφόρησης και παραπληροφόρησης.

 

Όταν μπαίνετε στο χορό λοιπόν, προσπαθήστε να προμαντεύσετε την επίπτωση που μπορεί να έχει αυτό που θα πείτε ή θα γράψετε στη στάση ή στα συναισθήματα του ακροατή. Φτιάξτε το μήνυμα σας με τέτοιες λέξεις που να ταιριάζει με το λεξιλόγιο, τα ενδιαφέροντα και τις ηθικές αξίες του αποδέκτη. Να έχετε υπόψη σας το γεγονός ότι οι πληροφορίες που θα του μεταδώσετε μπορεί να παρερμηνευθούν από τυχόν προκαταλήψεις του, απ΄ την επιρροή τρίτων και την τάση που έχει ο άνθρωπος ν΄ απορρίπτει αυτά που δεν επιθυμεί ν΄ ακούσει. Λάβετε δε πολύ σοβαρά υπόψη σας ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, ζούμε σε κοινωνίες φόβου, με αυτόν τον τελευταίο, να είναι δεινό επικοινωνιακό εργαλείο και μέσο πολιτικής επιρροής.

 

Αναφορικά τώρα με την εσωτερική επικοινωνία, η κατάσταση είναι επίσης σοβαρή και σύνθετη με πολλές παραμέτρους να την επηρεάζουν.

 

Σε αρκετές περιπτώσεις, να επιδιώκετε την επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο. Όταν έχετε χρόνο, επιδιώκετε να μιλάτε στους άλλους παρά να εκφράζεστε εγγράφως. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζετε κάποια αμεσότερη επαφή. Ανάλογα με τις αντιδράσεις του συνομιλητή σας, ρυθμίζετε ή αλλάζετε το μήνυμα που θέλετε να του μεταφέρετε. Μπορείτε ακόμη να του το μεταδώσετε κατά τον ένα πιο ανθρώπινο και κατανοητό τρόπο. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τις προκαταλήψεις του..

 

Χρησιμοποιήστε απλά λόγια.

 

Αυτό είναι αυτονόητο. Κι όμως πολλοί είναι εκείνοι που μπερδεύουν το νόημα των λόγων τους χρησιμοποιώντας μεγάλες λέξεις, περίτεχνα στημένες εκφράσεις και εκλαϊκευμένους γλωσσικούς τύπους.

 

Όταν λέτε κάτι, να το εφαρμόζετε εσείς πρώτος. Η επικοινωνία για να έχει έννοια πρέπει να είναι αξιόπιστη. όταν λέτε ότι σκοπεύετε να κάνετε κάτι, να το κάνετε. Την επόμενη φορά έχετε πολύ περισσότερες πιθανότητες να γίνετε πιστευτός.

 

Χρησιμοποιήστε διαφορετικά κανάλια. Μερικά μηνύματα πρέπει να μεταδίδονται εγγράφως και ηλεκτρονικά βέβαια, για να φτάσουν στον προορισμό τους άμεσα και χωρίς αλλαγές καθ΄ οδόν. Όμως, όπου σας δίνεται η ευκαιρία, παράλληλα με την ηλεκτρονική παρουσίαση, μην υποτιμάτε και τον προφορικό λόγο. Κι αντίστροφα, μια προφορική ενημέρωση πρέπει να ενισχύεται κι εγγράφως. Τα γραπτά μένουν, λέει η λαϊκή σοφία.

 

Πέρα απ΄ όλα αυτά πάντως, κάντε προσπάθειες οι άνθρωποι σας να προσπαθούν να μαθαίνουν και βεβαίως να καταλαβαίνουν. Η εποχή μας είναι πολύπλοκη: γι΄ αυτό κάποιοι επιτήδειοι καλλιεργούν την υπεραπλούστευση, που είναι και ο προθάλαμος της ευτέλειας σε όλα τα επίπεδα.

 

Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος – European Business Review

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
   

   
   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....