| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" |  +/-  |  "Μας ακούνε"  |  Fundamentalist  |  Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 00:01 - 14/10/2021

 

 

Υπό κανονικές συνθήκες λίγοι σήμερα θα συζητούσαν για επιστροφή της πυρηνικής ενέργειας. Και όμως. Άλλοτε καταδικασμένη στο πυρ το εξώτερο, βλέπουμε να αναβιώνουν τα επιχειρήματά της για τη χρησιμότητά της, λόγω της μεγάλης αναταραχής στην αγορά ενέργειας και την έκρηξη που καταγράφεται στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Προς το παρόν, στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν περιλαμβάνεται η χρήση πυρηνικής ενέργειας. Το ερώτημα όμως προβάλλει όλο και πιο ισχυρό. Μπορεί να είναι το μέσο που θα μας οδηγήσει στην απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα;

 

 

Η μετάβαση σε μια οικονομία με μηδενικούς ρύπους είναι κάτι που όλοι επιθυμούμε. Την ίδια στιγμή, όμως είναι σαφές πως αυτή η μετάβαση συνοδεύεται από ένα τεράστιο κόστος, καθώς απαιτεί αλλαγές σε βάθος. Από τις βιομηχανίες μέχρι τις μεταφορές και από τις υπηρεσίες μέχρι την οικιακή κατανάλωση τα πάντα πρέπει να αλλάξουν, ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχημένη πορεία προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050.

 

Πολλοί αντιδρούν βέβαια στην ιδέα ότι θα αρχίσουν και πάλι να κτίζονται πυρηνικά εργοστάσια. Θυμούνται ατυχήματα όπως του Τσέρνομπιλ στην πρώην ΕΣΣΔ ή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία και τονίζουν πως αν και σπάνια είναι συνήθως πολύ καταστροφικά. Επίσης, κάνουν λόγο για τα πολύ ανθεκτικά πυρηνικά απόβλητα, η διαχείριση των οποίων δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, όπως επίσης και για το τεράστιο κόστος ανέγερσης πυρηνικών σταθμών.

 

Τα μειονεκτήματα είναι πολλά. Όπως επίσης και τα πλεονεκτήματα αφού πρόκειται για μια πράσινη, φθηνή, ασφαλή, καθαρή ενέργεια. Αυτό ακριβώς ανάφερε και έκθεση των εμπειρογνωμόνων της UNECE (United Nations Economic Commission for Europe) που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Αύγουστο. Το βασικό της συμπέρασμα είναι πως η χρήση της πυρηνικής ενέργειας είναι απαραίτητη προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για άμεση μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και για την επιβράδυνση της ανόδου της θερμοκρασίας της Γης.

 

Η συζήτηση είναι πολύ πιθανόν ότι θα ανάψει το επόμενο διάστημα. Σε έναν κόσμο που δίνει τη μάχη του για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μια πηγή ενέργειας που δεν εκπέμπει αέρια τα οποία προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά. Καθώς, γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη λύσεων θα κληθούμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Μια από αυτές ίσως να αφορά και την χρήση πυρηνικής ενέργειας. 

 

Ξένια Τούρκη (philenews.com)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum