| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros |

 

 

Δείτε όλα τα άρθρα

Εκλογές την άνοιξη; / Αγγελική Σπανού

 

Πέμπτη, 00:01 - 21/11/2019

 

   Share

 

Ακούγεται παράλογο αλλά είναι ένα σενάριο που κυκλοφορεί και συζητιέται σε πολιτικομιντιακές συνάξεις. Κανείς δεν το επιβεβαιώνει αλλά αρκετοί πιστεύουν ότι είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν εκλογές, με αφορμή την προεδρική εκλογή, για να καθαρίσει το τοπίο.

 

 

Τα βασικά επιχειρήματα όσων πιστεύουν στην πιθανότητα να στηθούν τόσο πρόωρες κάλπες είναι τα εξής:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τη στιγμή που είναι πανίσχυρος, θα ρίξει τον κύβο σχετικά με τον εκλογικό νόμο κάνοντας διπλές εκλογές για να κάψει την απλή αναλογική. Οι δημοσκοπήσεις, που δείχνουν απόλυτη επικράτηση της ΝΔ και ενίσχυση των δυνάμεών της, δημιουργούν τις ευνοϊκότερες συνθήκες για κατοχύρωση των πλεονεκτημάτων του πρώτου κόμματος, τα οποία απειλούνται εξαιτίας των πρωτοβουλιών που πρόλαβε να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ πριν φύγει από την εξουσία. Δεδομένου ότι η απλή αναλογική είναι αναπόφευκτη για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, γιατί να μην επιλεγεί η καλύτερη δυνατή συγκυρία για την ΝΔ;

Εάν γίνουν εκλογές τόσο νωρίς είναι πιθανό, με βάση τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα, ο ΣΥΡΙΖΑ να συντριβεί, δηλαδή η διαφορά με την οποία θα χάσει να είναι μεγαλύτερη από εκείνη της 7ης Ιουλίου. Αν πέσει από το 32% και αν το ΚΙΝΑΛ ανέβει, τότε θα έρθει  η περίφημη στρατηγική ήττα, δηλαδή θα τεθεί εν αμφιβόλω η δυνητική κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ στον ευρύτερο αντιδεξιό χώρο.

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι το μεταναστευτικό-προσφυγικό, το οποίο σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη είναι μη διαχειρίσιμο. Η ατζέντα «νόμος και τάξη» κυριάρχησε την προηγούμενη εβδομάδα στην επικαιρότητα κι αυτό εξαφάνισε από τον ορίζοντα τον… ελέφαντα. Όμως τα δύσκολα είναι μπροστά και η ανανέωση της λαϊκής εντολής θα έλυνε τα χέρια της κυβέρνησης που πρέπει να αντιμετωπίσει την αύξηση των ροών, τις τοπικές αντιδράσεις για την μετεγκατάσταση, την πρόκληση των επιστροφών και της ενσωμάτωσης χωρίς να υπάρχει άμεση και ουσιαστική ευρωπαϊκή συνδρομή.

Ο αντίλογος είναι ισχυρός:

Το πρόταγμα της κανονικότητας ακυρώνεται με την προσφυγή στις κάλπες πριν καν κλείσει χρόνος από τις προηγούμενες εκλογές. Η κοινωνία, πλειοψηφικά, θέλει την ησυχία της και σε καμία περίπτωση δεν επιζητά ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει φτιάξει το προφίλ του ηγέτη που προτάσσει το εθνικό συμφέρον επί του κομματικού και ένας τέτοιος τακτικισμός θα τραυμάτιζε την εικόνα του. Τι θα γράψουν οι Financial Times πχ;

Η οικονομία σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται την αβεβαιότητα και την ταραχή που εκ των πραγμάτων συνδέονται με τη διενέργεια εκλογών. Η σταθερότητα και η προβλεψιμότητα είναι αναγκαίοι όροι για την προσέλκυση επενδύσεων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προβάλλει διαρκώς τη δέσμευσή του στην προσπάθεια για ανάπτυξη μέσα από νέες δουλειές μικρής και μεγάλης κλίμακας. Οι εταίροι σίγουρα δεν διανοούνται μια τέτοια επιλογή και δύσκολα θα κατανοούσαν το σκεπτικό με το οποίο θα υποστηριζόταν.

Κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ κρατήσει το 32%; Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρει την ευκαιρία να καταγγείλει σε υψηλούς τόνους τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τακτικισμό και πρωτοβουλία κομματικής ιδιοτέλειας, να συσφίξει τις σχέσεις του με τον ξένο παράγοντα ως πολιτική δύναμη συνέπειας και υπευθυνότητας. Αν καταφέρει να μην πέσει κάτω από τα επίπεδα στα οποία έφτασε στις τελευταίες εκλογές θα είναι γι’ αυτόν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα που θα τον ισχυροποιήσει στο κόμμα του και στη δημόσια σφαίρα.

Συμπέρασμα: Δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός, υπάρχουν όμως τέτοιες σκέψεις. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια καθαρή τετραετία αλλά το πότε θα πραγματοποιηθούν εκλογές θα συναρτηθεί με την εκτίμηση για το πώς θα ξεπεραστεί ευκολότερα ο σκόπελος της απλής αναλογικής και πώς θα εδραιωθεί ισχυρότερα μια δεύτερη τετραετία για την ΝΔ.

Αγγελική Σπανού (Athens Voice)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....