| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δείτε όλα τα άρθρα

Επιμένει η Σκωτία για ανεξαρτησία /  Ξένια Τούρκη

 

Δευτέρα, 00:01 - 07/09/2020

 

   Share

 

Σε τέσσερις μήνες τελειώνει η μεταβατική περίοδος για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία που θα διέπει τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν βαλτώσει. Ωστόσο, με το νέο χρόνο η Βρετανία θα έχει αυτό που ευχόταν, να αποκτήσει τον έλεγχο των συνόρων της και να παίρνει μόνη της τις αποφάσεις της. Είναι πολύ πιθανόν πάντως, πως στην περίπτωση αυτή θα ισχύσει η κινεζική παροιμία, «πρόσεχε τι εύχεσαι γιατί μπορεί να είναι ανοικτοί οι ουρανοί και να σε ακούσουν».

 

 

Όπως και να έχει, το διαζύγιο των δύο πλευρών πραγματοποιείται κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες από αυτές που υπολόγιζαν οι υπέρμαχοι του Brexit. Η πανδημία έχει προκαλέσει κατακλυσμιαίες αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία και η συνεργασία των χωρών είναι πιο απαραίτητη από ποτέ, μπροστά στις νέες αβεβαιότητες που σχηματίζονται. Αν το 2016 που έγινε το δημοψήφισμα η ιδέα της αποχώρησης έμοιαζε γοητευτική, σήμερα είναι εφιαλτική.

 

Και από ό,τι φαίνεται η οικονομία δεν είναι το μοναδικό εμπόδιο που θα πρέπει να ξεπεράσει η χώρα, αποχωρώντας από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Το Brexit έχει ανοίξει διάπλατα το δρόμο διάλυσης της Βρετανίας, αφού η Σκωτία αρνείται πεισματικά να δεχτεί πως θα χάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παράλληλα διεκδικεί την ανεξαρτησία της. Πριν από δύο μέρες η Νίκολα Στέρτζον, πρωθυπουργός της Σκωτίας και ηγέτιδα του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος (SNP), παρουσίασε το νέο της σχέδιο που προβλέπει την εκπόνηση νομοσχεδίου για την ανεξαρτησία περιοχής έως τον Μάιο 2021, οπότε θα διεξαχθούν τοπικές εκλογές.

 

Η ιδέα της ανεξαρτησίας κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος το τελευταίο διάστημα. Αυτό φάνηκε και στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν πριν από ένα χρόνο και τις οποίες κέρδισε με διαφορά το SNP. Το Λονδίνο φυσικά είναι κάθετα εναντίον στο ενδεχόμενο αποχώρησης της περιοχής. Το διαμηνύει σε κάθε περίπτωση και αποκλείει το ενδεχόμενο διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος.

 

Η Σκωτία δεν πρόκειται να τα βάλει κάτω τόσο εύκολα. Κάποιοι στην περιοχή θέλουν με τόσο πάθος να ξεφύγουν από τον έλεγχο της Βρετανίας, με τον ίδιο τρόπο που η ίδια η Βρετανία ήθελε να ξεφύγει από τον έλεγχο της ΕΕ. Ο συνδετικός κρίκος είναι έτοιμος να σπάσει και ένα όχι και τόσο Ηνωμένο Βασίλειο ενδεχομένως να είναι τα επόμενα χρόνια η νέα πραγματικότητα για τους Βρετανούς.

 

 Ξένια Τούρκη  (philenews.com) 

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
   

   
   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....