| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δείτε όλα τα άρθρα

Η ευκαιρία για την ελληνική γεωργία / Αθανάσιος Θεοδωράκης

 

Παρασκευή, 00:01 - 15/05/2020

 

   Share

 

Στα περισσότερα άρθρα και αναλύσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού δεν γίνεται καμμία αναφορά στην ελληνική γεωργία. Πράγματι το μικρό ποσοστό συμμετοχής του πρωτογενούς τομέα στη σύνθεση του ΑΕΠ (περίπου στο 4%) δεν πείθει τους οικονομολόγους και γι αυτό προσπερνούν. Ομως το ποσοστό απασχόλησης του τομέα είναι υψηλό και η διασύνδεσή του με την μεταποίηση και τις εξαγωγές σημαντική. Αν σε αυτά προστεθούν η ιδιοκατανάλωση και οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις, βλέπουμε ότι ο τομέας αντέχει.

 

 

Τα προβλήματα ωστόσο είναι πολλά και διαχρονικάΣτα κυριότερα, όπως είναι ο μικρός κλήρος, η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού, η μεγάλη εξάρτηση από αλλοδαπούς εργάτες, η αβάσταχτη γραφειοκρατία, οι ατελείωτες συναρμοδιότητες, κοκ, πρέπει τώρα να συνυπολογισθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας: έλλειψη ρευστότητας, δυσκολίες προώθησης των προϊόντων, διάλυση των συνεργειών που είχαν δημιουργηθεί με άλλους τομείς (τουρισμός, εστίαση, μεταποίηση).

 

Μπορεί η ελληνική γεωργία να επωφεληθεί από τις αναπόφευκτες αλλαγές;

 

Η μείωση της γραφειοκρατίας, η συγχώνευση των εκατοντάδων οργανισμών και υπηρεσιών, η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια είναι απαραίτητα βήματα. Αλλά, επειδή το κύριο θέμα είναι ο άνθρωπος, χρειάζεται σαφής πολιτική προσέλκυσης νέων ανθρώπων στον τομέα, πέρα από τα γνωστά γραφειοκρατικά σχήματα του παρελθόντος. Τα επιχειρηματικά σχήματα είναι χρήσιμα, αλλά η οικογενειακή εκμετάλλευση παραμένει η ραχοκοκαλιά της ελληνικής γεωργίας. Χωρίς νέους όμως στο επάγγελμα, στο λειτούργημα καλύτερα, αν ξαναδιαβάσουμε τους αρχαίους έλληνες και λατίνους, υπάρχει μέλλον;

 

Η επιστημονική στήριξη και εφαρμογή των νέων τεχνολογιών είναι σήμερα απαραίτητη, αλλά στον αγροτικό χώρο η φυσική παρουσία του παραγωγού και η καθημερινή φροντίδα για τα κτήματα και τα ζώα, είναι το κλειδί της επιτυχίας. Η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού τέλειωσε, μια ολόκληρη εποχή έφυγε. Αργά ή γρήγορα πρέπει να το καταλάβουμε και να το δεχτούμε. Πρέπει να ετοιμάσουμε το μέλλον που έρχεται, με τις δυσκολίες του, με τις εκπλήξεις του.

 

Μπορεί να γίνει τώρα η στροφή στην παραγωγή, η επιστροφή στην ύπαιθρο, η ανασυγκρότηση της χώρας με σύστημα, με στόχους, με εργασία;

 

Αυτός όμως που θα προβάλει αυτό το σχέδιο θα κερδίσει μόνο αν το πιστεύει ειλικρινά. Ο τόπος έχει δυνάμεις, έχει προϊόντα, έχει δυνατότητες. Η παραγωγική ανασυγκρότηση θα πρέπει να αρχίσει από τον πρωτογενή τομέα. Οι παλιές πρακτικές δεν περνούν πλέον, το μέλλον θέλει εργασία και ειλικρίνεια.

 

Αθανάσιος Θεοδωράκης - Πολιτικός επιστήμονας, πρώην Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Πρώτη δημοσίευση στην Huffington Post

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 
   

   
   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....