| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δείτε όλα τα άρθρα

Κερδισμένη η Ρωσία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ / Ξένια Τούρκη   

 

Παρασκευή, 00:01 - 13/11/2020

 

   Share

 

Με μια επώδυνη συμφωνία για την Αρμενία έληξαν οι συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το Ερεβάν δεν άντεξε απέναντι στη στρατιωτική υπεροχή του Μπακού και αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει χάνοντας τα δύο τρίτα των διαφιλονικούμενων εδαφών του Ναγκόρνο Καραμπάχ, προκειμένου να μην καταληφθεί και η πρωτεύουσα Στεναπαρκέτ της αυτόνομης περιοχής.

 

 

Η συμφωνία δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τις μηχανουργίες της Ρωσίας, η οποία έχει κάθε λόγο να τρίβει ικανοποιημένη τα χέρια της από τις εξελίξεις. Για άλλη μια φορά πέτυχε να γίνει το δικό της και να διασφαλίσει τα συμφέροντά της, δείχνοντας ξεκάθαρα σε όλους πως κουμάντο στην πίσω αυλή της κάνει μόνο αυτή.

 

Η Αρμενία ήρθε αντιμέτωπη με τη διάψευση των προσδοκιών της αναφορικά με τις σχέσεις της με τη Ρωσία. Το γεγονός πως οι δύο λαοί έχουν θρησκευτικούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς δεν στάθηκε αρκετό για να διαφοροποιήσει τις ισορροπίες. Η Μόσχα δεν έτρεξε να υπερασπιστεί το Ερεβάν όταν ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες και σε όλη τη διάρκεια της κρίσης κράτησε μια προσεκτική, ουδέτερη σχέση, γιατί ακριβώς δεν ήθελε να αποξενώσει το Αζερμπαϊτζάν.

 

Οι Αρμένιοι μάταια προσπαθούν να παρουσιάσουν τις φιλικές τους σχέσεις με τη Ρωσία ως ανταγωνιστικές προς το Αζερμπαϊτζάν. Ποτέ δεν ήταν έτσι τα πράγματα και η Ρωσία ποτέ δεν μπήκε στον πειρασμό να διαλέξει τη μια χώρα έναντι της άλλης. Τις θέλει και τις δύο. Το Αζερμπαϊτζάν είναι ο σημαντικός στρατηγικός σύμμαχος της Μόσχας στον Νότιο Καύκασο. Επιπλέον, τώρα με τη διευθέτηση του ζητήματος του διαφιλονικούμενου θύλακα ανοίγει ο δρόμος για στρατιωτική συνεργασία και για πώληση οπλικών συστημάτων. Στην Αρμενία διατηρεί στρατιωτική βάση και τη χρειάζεται στον έλεγχο που ασκεί στην περιοχή. Οι Ρώσοι κατάφεραν με λίγα λόγια να χωρέσουν δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη.

 

Την πρωτοκαθεδρία της Ρωσίας στην περιοχή δεν είναι διατεθειμένη να αμφισβητήσει καμιά χώρα. Ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να έλθουν σε αντιπαράθεση με τη Μόσχα, αναγνωρίζοντας πως είναι φρονιμότερο να μην ανοίγουν μέτωπα εκεί που δεν τις παίρνει. Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι πως δεν υπάρχουν φίλοι και εχθροί, αλλά συμφέροντα. Κάθε χώρα προσπαθεί να διασφαλίσει τα δικά της, αφήνοντας στην μπάντα τους συναισθηματισμούς. Η Αρμενία το αντιλήφθηκε αυτό με τον σκληρότερο τρόπο.

 

Ξένια Τούρκη  (philenews.com)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
   

   
   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....