Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 
 

00:01 - 01/10/18

Ο Αλέξης ανάμεσα στους δισεκατομμυριούχους φίλους του Τραμπ: Μία μοναδική ευκαιρία… / Μιχάλης Ιγνατίου

 

Αν είχα την παραμικρή αμφιβολία για το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων μέχρι χθες, αυτή διαλύθηκε μετά το χθεσινό γεύμα, που παρέθεσε προς τιμή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών, Γουίλμπορν Ρος.

 

 

Ο προσωπικός φίλος και χρηματοδότης του Ντόναλντ Τραμπ, που επιβραβεύθηκε με τον διορισμό του στο υπουργείο Εμπορίου, υλοποίησε μία από τις υποσχέσεις που έδωσε στον Πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη, Να του φέρει στο ίδιο τραπέζι, μία ομάδα Αμερικανών επιχειρηματιών, οι οποίοι διευθύνουν επιχειρηματικούς κολοσσούς στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Ο καθένας μπορεί να διαβάσει σήμερα τον κατάλογο που δημοσιεύει η ιστοσελίδα μας, για να καταλάβει περί του τι ακριβώς ομιλούμε. Για να βρεθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι στην ίδια αίθουσα απαιτείται κολοσσιαία προσπάθεια. Όμως, βρέθηκαν εκεί και άκουσαν τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Και ασχέτως ποιος είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς μαζί του, είχε την μοναδική ευκαιρία να παρουσιάσει τη μετα-μνημονιακή Ελλάδα στο καλύτερο ακροατήριο.

 

Αν πέτυχε η όχι στην προσπάθειά του θα το δείξει ο χρόνος. Αλλά οι Αμερικανοί τον εξυπηρέτησαν, και μαζί με αυτόν και τη χώρα και θα έλεγα ότι ο κ. Ρος ξεπέρασε τον εαυτό του. Όταν έλεγαν ότι ο Αμερικανός υπουργός θα μαζέψει σε μία αίθουσα επιχειρηματίες με περιουσίες δισεκατομμυρίων δολαρίων, κράτησα μικρό καλάθι. Αλλά ομολογώ ότι διαψεύστηκα.

 

Τούτοι οι άνθρωποι δεν είναι ένας εύκολος στόχος. Αντίθετα χρειάζεται σκληρή δουλειά για να πειστούν να επενδύσουν. Θέλουν να έχουν απέναντί τους σοβαρούς ανθρώπους, που ότι λένε το εννοούν. Και επειδή ο …Θεός τους είναι το κέρδος, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους ώστε να έχει κέρδος και η χώρα. Διότι αν γίνονται επενδύσεις προς χάρη των επενδύσεων, δεν θα ωφεληθεί η Ελλάδα, παρά μόνο οι επιχειρηματίες.

 

Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι η οικονομία πρέπει να είναι μία εθνική υπόθεση. Άρα, πρέπει για το θέμα αυτό, και για πολλά άλλα, η συναίνεση να είναι εκ των ων ουκ άνευ. Είναι απαραίτητο συστατικό για να σωθεί η οικονομία και να έρθουν οι επενδύσεις. Επίσης πρέπει να υπάρχει σταθερότητα. Ως χώρα στο σύνολό της, οι ξένοι την χαρακτηρίζουν σταθερή και ασφαλή. Όμως, ως τόπος για να γίνουν σοβαρές επενδύσεις, δεν προσφέρεται ακόμα. Η φορολογία για τους επιχειρηματίες είναι απαγορευτική, όταν οι χώρες δίπλα στην Ελλάδα, αλλά και η Κύπρος, προσφέρουν πολλά κίνητρα και σε μερικές περιπτώσεις -με το συμπάθιο- κατεβάζουν τα παντελόνια. Αυτό που ενδιαφέρει τις χώρες αυτές είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας.

 

Ο πρωθυπουργός πρέπει να συνεννοηθεί για τα θέματα της οικονομίας και με την ευρύτερη αντιπολίτευση, η οποία πρέπει να καταλάβει ότι τα κομματικά παιγνίδια δεν ενδείκνυνται όταν το θέμα αφορά τις επενδύσεις. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, που είναι και υπέρμαχος και μέγας υποστηρικτής της επιχειρηματικότητας -και καλά κάνει- πρέπει να δει το ζήτημα αυτό εθνικά.

 

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Και πρέπει ο Πρωθυπουργός να το εκμεταλλευθεί. Είχαν γίνει και στο παρελθόν προσπάθειες αλλά απέτυχαν. Με πιο μνημειώδη εκείνο το ραντεβού του κ. Γεωργίου Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον, στις 9 Μαρτίου 2010, δύο μήνες πριν αρχίσει η κρίση. Στην αίθουσα κυκλοφορούσαν μερικά δισεκατομμύρια, αλλά ο κ. Παπανδρέου ομιλούσε για την πράσινη ανάπτυξη και για …πράσινα άλογα και οι επιχειρηματίες που βρέθηκαν στο ξενοδοχείο Ριτζ Κάρλστον ακόμα τρέχουν.

 

Το δεύτερο μεγάλο λάθος του τότε πρωθυπουργού ήταν ότι τα παιδαρέλια που όρισε να διατηρήσουν την επαφή με τους επιχειρηματίες ήταν για τα μπάζα. Ο κ. Τσίπρας δεν δικαιούται να κάνει το παραμικρό λάθος. Αν δεν πετύχει και αυτή η προσπάθεια για τις επενδύσεις, την ευθύνη θα την φέρει ο ίδιος. Ας αδράξει, λοιπόν, την ευκαιρία, ας διορίσει στην ομάδα που θα συνομιλεί με τους επιχειρηματίες τους καλύτερους των καλύτερων, και ας φροντίσει να εξαφανίσει από το σκηνικό κάθε είδος διαφθοράς. Πολλοί Αμερικανοί επιχειρηματίες έχουν «καεί» στο παρελθόν…

 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η απόφαση των Αμερικανών να στηρίξουν την Ελλάδα είναι και μία στρατηγική κίνηση, και έχει άμεση σχέση και με την Τουρκία. Ο Ταγίπ Ερντογάν και οι συνεργάτες του έχουν κάψει όλες τις γέφυρες με τους Αμερικανούς. Ο στρατηγικός διάλογος προχωρεί με γρήγορο ρυθμό. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις θα δεχθεί τον Έλληνα ομόλογό του, Πάνο Καμμένο στις 15 Οκτωβρίου και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο τον Νίκο Κοτζιά στις 13 Δεκεμβρίου. Και αν όλα πάνε καλά, τη στρατηγική συμφωνία θα υπογράψουν ο πρόεδρος Τραμπ και ο Αλέξης Τσίπρας…

 

Μιχάλης Ιγνατίου

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

Δείτε όλα τα Aρθρα - Απόψεις

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....