| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δείτε όλα τα άρθρα

Ο Ερντογάν συντρίβει όποιον προβάλει αντίσταση / Ξένια Τούρκη

 

Πέμπτη, 00:01 - 08/04/2021

 

   Share

 

Η συνθήκη του Μοντρέ αφορά στην παραχώρηση του πλήρους ελέγχου των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στην Τουρκία και εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα από τα μη στρατιωτικά πλοία σε καιρό ειρήνης. Αυτό είναι κάτι που δεν αρέσει στον Ταγίπ Ερντογάν, που θεωρεί ότι η χώρα του δεν έχει κάποιο οικονομικό όφελος, καθώς τα εμπορικά πλοία στον Βόσπορο έχουν ελεύθερη διέλευση. Στις αρχές του χρόνου δήλωσε ότι η «Συνθήκη του Μοντρέ μαζί με τα Στενά αποτελούν πια ιστορία» και εξήγγειλε την κατασκευή μιας νέας διώρυγας που θα δίνει στην Τουρκία τον πλήρη έλεγχο του θαλάσσιου περάσματος. 

 

 

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο και μεγαλεπήβολο έργο, από εκείνα που αγαπά να εξαγγέλλει και να υλοποιεί ο Τούρκος πρόεδρος. Η νέα διώρυγα έχει προϋπολογισμό που ξεπερνά τα δέκα δισεκατομμύρια δολάρια και θα καλύπτει μια διαδρομή 45 χιλιομέτρων. Θα περιορίζει σημαντικά το πέρασμα των πολεμικών πλοίων που δεν ανήκουν σε κράτη της Μαύρης Θάλασσας και θα επιτρέψει την στρατιωτικοποίηση της θαλάσσιας περιοχής από την Άγκυρα, ενώ παράλληλα θα φέρει στα κρατικά ταμεία και σημαντικό αριθμό εσόδων.

 

Οι αντιδράσεις είναι πολλές. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης δεν σταμάτησε να εκφράζει την αντίθεσή του με το έργο τονίζοντας ότι η ατζέντα της κυβέρνησης πρέπει να εστιάσει στην ανεργία και τη φτώχεια. Περιβαλλοντικές οργανώσεις λένε πως η διώρυγα θα έχει τεράστιες οικολογικές επιπτώσεις και η διεθνής κοινότητα υποστηρίζει πως με αυτό τον τρόπο υπονομεύεται η Συνθήκη του Μοντρέ, γεγονός που θα έχει γεωπολιτικές συνέπειες. Αποκορύφωμα πάντως, των αντιδράσεων ήταν η επιστολή 103 απόστρατων ναυάρχων του πολεμικού ναυτικού της χώρας προς την τουρκική κυβέρνηση με την οποία προειδοποιούν για τις συνέπειες, κάνοντας λόγο για ισλαμοποίηση του στρατού.

 

Θα πετύχουν κάτι όσοι διαφωνούν; Είναι πολύ πιθανόν πως όχι. Ο Ταγίπ Ερντογάν στη μέχρι τώρα πορεία του έδειξε πως όχι μόνο δεν υπολογίζει τις διαφωνίες, αλλά φροντίζει να συντρίβει και όσους τις εκφράζουν. Τον περασμένο Νοέμβριο ξεκίνησε έρευνα εις βάρος του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, ενώ χθες προχώρησε σε συλλήψεις των απόστρατων ναυάρχων υπενθυμίζοντάς τους την τύχη, που είχαν όσοι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. O Τούρκος πρόεδρος είναι αδίστακτος και δεν πρόκειται να χαριστεί σε κανένα που θα προσπαθήσει να θαμπώσει το όνειρό του για ένα έργο, που για αυτόν έχει ιδιαίτερα μεγάλη αξία.

 

Ξένια Τούρκη (philenews.com)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 

 
   

   
   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....