| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δείτε όλα τα άρθρα

Οι εκλογές στις ΗΠΑ και η «κουρτίνα» που σηκώθηκε / Κωβαίος Άγγελος

 

Δευτέρα, 00:01 - 09/11/2020

 

   Share

 

Το εκλογικό θρίλερ στις ΗΠΑ φανέρωσε πολλά.

 

Πρώτα απ’ όλα, έδωσε την ευκαιρία στον Τραμπ να ξεδιπλώσει όλες τις πτυχές της ιδιορρυθμίας του και της ευχέρειας του να περιφρονεί κάθε πολιτικό κανόνα. Αυτό όμως ήταν λίγο πολύ γνωστό.

 

 

Φανέρωσε όμως και την κρίση στην οποία βρίσκεται εδώ και χρόνια το Δημοκρατικό Κόμμα. Στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις δεν κατόρθωσε να επιλέξει ένα υποψήφιο ικανό να εμπνεύσει την πλειοψηφία και να κερδίσει καθαρά τον εκκεντρικό και «αντισυμαβατικό» Πρόεδρο.

Σταδιακά ανέδειξε η εκλογική διαδικασία και τα επακόλουθα της και την κρίση στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Πόλοι είναι αυτοί που διαφώνησαν με την μετεκλογική τακτική του Τραμπ και μάλλον πολλοί είναι και εκείνοι που θέλουν να τον ξεφορτωθούν, ακόμη και αν πρόκειται να κυβερνήσουν οι Δημοκρατικοί.

Φάνηκε με τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και ότι το εκλογικό σύστημα της θεωρητικά πιο ανεπτυγμένης δημοκρατίας του κόσμου, έχει πολλές τρύπες και επιτρέπει πολλές παρασπονδίες. Όσο όμως και αν αυτό είναι έτσι, οι κανόνες του παιχνιδιού είναι κοινοί για όλους τους υποψηφίους. Οπότε ο χαμένος ή όποιος φοβάται ότι θα χάσει, μπορεί να βρει πολλές δικαιολογίες.

Κάτι άλλο που αναδείχθηκε με την επεισοδιακή διαδικασία ήταν και η δημοσιογραφική προχειρότητα – κυρίως εκτός ΗΠΑ και μεταξύ άλλων και στην χώρα μας. Πολλά σχόλια και κρίσεις διατυπώθηκαν και διατυπώνονται, εύκολα, δίχως γνώση της αμερικανικής πραγματικότητας και δίχως την απαιτούμενη ευθυκρισία. Ο Τραμπ μπορεί να είναι αυτός που είναι, όμως στην Αμερική συμβαίνουν αυτά που συμβαίνουν για κάποιο λόγο και όχι απλώς επειδή ο Πρόεδρος είναι «τρελός» ή «ανόητος».

Το σημαντικότερο όμως που φανερώθηκε από τις εκλογές αυτές της 3ης Νοεμβρίου ήταν (και είναι) κάτι άλλο: Όταν «σηκώθηκε η κουρτίνα», πριν ακόμη κλείσουν οι κάλπες, όλοι είδαν ότι οι ΗΠΑ είναι μία βαθιά διχασμένη κοινωνία, με τραύματα που δύσκολα επουλώνονται και που δύσκολα θα ξεπεραστούν, όποιος και αν είναι ο επόμενος Πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν το υπαινίχθηκε στις δηλώσεις του, λέγοντας τα αυτονόητα. Το θέμα όμως είναι ότι με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, είτε φταίει γι’ αυτές ο Τραμπ, είτε οι άλλοι, είτε όλοι μαζί, η νέα περίοδος διακυβέρνησης των ΗΠΑ θα έχει πολλές αναταράξεις.

Αυτός ήταν ο πραγματικός λόγος για τον οποίο οι εκλογές αυτές ήταν κρίσιμες. Η υπέρβαση αυτής της κατάστασης είναι η μεγαλύτερη πρόκληση και από την διαδικασία αυτή θα κριθούν πολλά για τον «ελεύθερο κόσμο» στο πολύ κοντινό μέλλον.

Κωβαίος Άγγελος (Το Βήμα)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
   

   
   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....