| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρακευή, 00:01 - 05/08/2022

 

 

Ο πρόεδρος των ηπα Τζο Μπάιντεν εξελέγη ως ο ενωτικός υποψήφιος που θα συμφιλίωνε τη διχασμένη Αμερική. Με δεδομένη την οριακή πλειοψηφία του στο Κογκρέσο, η αποστολή αυτή έχει αποδειχθεί δύσκολη όχι μόνο λόγω της σκληρής αντιπολίτευσης των Ρεπουμπλικανών, αλλά και λόγω των αντιδράσεων μερίδας των Δημοκρατικών σε κάθε του πολιτική που είναι χαμηλότερη των υψηλών προσδοκιών. Αν ο πρόεδρος Μπάιντεν επιχείρησε να εκπροσωπήσει τον μέσο Αμερικανό, η χαμηλή δημοφιλία του δεν αντανακλά μόνο την προσωπική του αποτυχία να εμπνεύσει την πλειονότητα των Αμερικανών, αλλά και την αδυναμία του κόμματός του να εκφράσει τον μεσαίο χώρο.

 

 

Παγιδευμένο σε μάχες ταυτότητας απέναντι σε ένα Ρεπουμπλικανικό Κόμμα που στρέφεται πολλές δεκαετίες πίσω στα κοινωνικά ζητήματα, το Δημοκρατικό Κόμμα αδυνατεί να υλοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του λόγω εσωκομματικών τριβών, πόσο μάλλον να εκφράσει την ευρεία μάζα των ψηφοφόρων. Είναι χαρακτηριστική η έκπληξη που προκάλεσε η συμφωνία με τον (Δημοκρατικό) γερουσιαστή Τζο Μάντσιν να συμπεριληφθούν δαπάνες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Αυτό είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία του προέδρου Μπάιντεν να προωθήσει μια κεντρική προεκλογική του υπόσχεση στο Κογκρέσο, ιδίως εάν οι ενδιάμεσες εκλογές αλλάξουν τις ισορροπίες υπέρ των Ρεπουμπλικανών.

 

Κι ενώ η ηλικία του 79χρονου προέδρου αποδεικνύεται το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια δεύτερη υποψηφιότητα, οι Δημοκρατικοί δεν έχουν σαφή διάδοχο καθώς ούτε η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόμματος. Την ίδια ώρα, οκτώ στους δέκα Αμερικανούς λένε ότι η χώρα τους οδεύει σε λάθος κατεύθυνση. Με διαφωνίες πολιτικής εντός του κάθε κόμματος, με τις ακραίες φωνές να αντηχούν πιο έντονα, τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων δηλώνουν πως κανένα από τα δύο κόμματα δεν έχει τις σωστές προτεραιότητες.

 

Διαβλέποντας το κενό εκπροσώπησης, ο πρώην υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος Αντριου Γιανγκ ένωσε τις δυνάμεις του με τη Ρεπουμπλικανή πρώην κυβερνήτρια του Νιου Τζέρσεϊ Κριστίν Τοντ Γουίτμαν για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος με την ονομασία Forward, δηλαδή Μπροστά. Καθώς η χαμένη εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα προκαλεί ανησυχία για το μέλλον της αμερικανικής δημοκρατίας, η απάντηση που δίνουν είναι μια νέα επιλογή: ένα τρίτο κόμμα που θα φέρει μεγαλύτερο ανταγωνισμό στο πολιτικό σύστημα και θα προαγάγει τον συμβιβασμό στα ζητήματα που σήμερα διχάζουν τη χώρα, κάτι που οι ίδιοι αποδίδουν στις ακραίες θέσεις Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών.

 

Στη μακρά προεκλογική εκστρατεία με ορίζοντα τις προεδρικές εκλογές του 2024, που έχει ήδη ξεκινήσει, όπου η στροφή στα άκρα αναμένεται να παρουσιαστεί ως επιλογή για το μέλλον και των δύο κυρίαρχων κομμάτων, ένα σαφές μήνυμα μετριοπάθειας ίσως και να έχει κάποια ελπίδα – αν όχι εκλογής ενός τρίτου υποψηφίου, τουλάχιστον επιρροής στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης δυτικής δημοκρατίας.

 

* Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι Nonresident Senior Fellow στο Atlantic Council και επισκέπτρια ερευνήτρια στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

Πρώτη δημοσίευση στην Καθημερινή

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum