Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 
 

00:01 - 15/03/19

Παραμύθια χωρίς δράκους / Αλέξης Παπαχελάς

 

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι γκρινιάζουν για τη διείσδυση της Κίνας στην Ελλάδα. Θεωρούν πως το λιμάνι του Πειραιά είναι απλώς «το κεφάλι του τίγρη» και ότι από πίσω κρύβεται ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο απόκτησης και άλλων υποδομών. Δεν είμαστε βεβαίως η μόνη χώρα στην οποία το Πεκίνο δραστηριοποιείται έντονα. Ιταλία και Πορτογαλία είναι μερικά ακόμη παραδείγματα.

 

 

Οι διαμαρτυρίες μού θυμίζουν έναν ισχυρό ολιγάρχη, ο οποίος παραπονιόταν σε κάποιον υπουργό επειδή είχε δώσει μια δουλειά σε κάποιον αντίπαλό του. «Μα εγώ σε ρώτησα εάν θέλεις τη δουλειά και μου είπες όχι», απάντησε ο υπουργός, για να λάβει την αφοπλιστική απάντηση: «Με ρώτησες αν τη θέλω εγώ, δεν με ρώτησες σε ποιον να τη δώσεις». Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι τον καιρό της κρίσης οι Κινέζοι ήλθαν και επένδυσαν στην Ελλάδα. Το έκαναν παρά τα τεράστια προβλήματα που συνάντησαν. Ηταν προφανώς μια πολιτική απόφαση που δεν κινδύνευε να ανατραπεί από τις αντιδράσεις των μετόχων επειδή το μέρισμα θα μειωνόταν εάν η επένδυση είχε ζημίες. Το Πεκίνο κινείται με στρατηγική υπομονή και πολλά κεφάλαια.

 

Η Ουάσιγκτον, το Βερολίνο ή το Παρίσι δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τον ίδιο τρόπο. Οταν ένας Ελληνας πρωθυπουργός τηλεφωνούσε στους Ευρωπαίους ομολόγους του και τους ζητούσε να «στείλουν» επενδυτές για μεγάλα projects, η απάντηση ήταν: «Εμείς δεν λειτουργούμε με αυτόν τον τρόπο».
 

Καθώς τα κεφάλαια φεύγουν από τη Γηραιά Ηπειρο και πάνε ανατολικά, ο κίνδυνος να «φύγουν» μαζί κρίσιμες υποδομές και περιουσιακά στοιχεία είναι ορατός. Καμία ευρωπαϊκή χώρα, ακόμη και αν είναι πιο μεγάλη από την Ελλάδα, δεν μπορεί να αντισταθεί μόνη της απέναντι στην Κίνα, εάν εκείνη επιλέξει να την «καταπιεί». Η συζήτηση έχει αρχίσει στην Ε.Ε. για το τι πρέπει να γίνει, αλλά δεν έχουν δοθεί απαντήσεις.

 

Η Ελλάδα, πάντως, έχει κάθε συμφέρον να προσπαθεί να προσελκύσει επενδυτές από παντού. Είναι μέλος της Ε.Ε., γεγονός που διασφαλίζει κανόνες διαφάνειας και ανταγωνισμού. Επίσης ανήκει οργανικά στη Δύση, γεγονός που αποκλείει να καταστεί κινεζικός ή άλλος δορυφόρος στο εγγύς μέλλον. Οσο γι’ αυτούς που γκρινιάζουν, το καλύτερο θα ήταν «να βάλουν τα χρήματα εκεί που είναι τα στόματά τους», όπως προβλέπει η γνωστή αμερικανική ρήση.

 

Αλέξης Παπαχελάς (Καθημερινή)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

Δείτε όλα τα Aρθρα - Απόψεις

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....