Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 
 

00:01 - 04/02/19

Πιο πιθανές από ποτέ οι πρόωρες εκλογές / Ευτύχης Παλλήκαρης

 

Κερδίζει έδαφος στο Μαξίμου το σενάριο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών πριν ή ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές. Οι ενδείξεις –και οι μετρήσεις– πυκνώνουν μέρα με τη μέρα, ενώ και ο πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης δείχνει ότι, παρά τις επίσημες δηλώσεις περί εξάντλησης της τετραετίας, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται «με το όπλο παρά πόδα» για να στηθούν νωρίτερα οι κάλπες.

 

 

Οι μετρήσεις του Μαξίμου δείχνουν ότι οι πληγές που αφήνει το Μακεδονικό είναι βαθιές, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Η «μεγάλη ανατροπή» –που ορισμένοι ακόμα υποστηρίζουν–δεν έρχεται και η «ψαλίδα» με τη ΝΔ μεγαλώνει αργά και βασανιστικά, παρά τα μέτρα που εξαγγέλλονται, όπως η πρόσφατη αύξηση στον κατώτατο μισθό. Στις μετρήσεις αυτές, προστέθηκε ήδη και η έρευνα του ευρωκοινοβουλίου που δίνει προβάδισμα αυτοδυναμίας στην ΝΔ και καθηλωμένη τη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ακόμα πιο απογοητευτική είναι η εικόνα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η ανεύρεση υποψηφίων σε κρίσιμες περιοχές κυρίως στη Μακεδονία αλλά και αλλού έχει καταντήσει βραχνάς, ειδικά στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας. Απογοητευτικά –έως και μονοψήφια– είναι και τα δημοσκοπικά ευρήματα για τους υποψήφιους-στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στους τρεις μεγάλους Δήμους της χώρας, την Αθήνα, τον Πειραιά και την Θεσσαλονίκη. Μια άλλη ανάγνωση των δημοσκοπικών ευρημάτων είναι η ενισχυμένη παρουσία του ΚΙΝΑΛ στην Αυτοδιοίκηση, με υποψηφιότητες που διεκδικούν σημαντικά ποσοστά σε Δήμους και ορισμένες Περιφέρειες.

 

Το βασικό συμπέρασμα είναι πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάει για εκλογές τον Οκτώβριο, ενδεχομένως θα «κληρονομήσει» μια κατά κράτος ήττα στις ευρωεκλογές και άλλη μια στις αυτοδιοικητικές. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να ενταθεί η αντιπολιτευτική πίεση από τη ΝΔ –που πλέον θα έχει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ως δυνατό χαρτί– αλλά και τη «νεκρανάσταση», όπως λένε οι αναλυτές του Μαξίμου, του ΚΙΝΑΛ, μέσω των θέσεων που θα κατακτήσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Το κλίμα ηττοπάθειας θα σημαδέψει συνεπώς κάθε πλάνο του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το φθινόπωρο.

 

Σε αυτή την εικόνα πρέπει να προστεθεί και η «κινούμενη άμμος» στους συσχετισμούς της…γκαζόζας στη Βουλή. Οι α λα καρτ πλειοψηφίες τόσο για την ψήφο εμπιστοσύνης όσο και για τη Συμφωνία των Πρεσπών αποδεικνύονται εξαιρετικά ασταθείς, με τον παράγοντα «Καμμένο» να λειτουργεί διαλυτικά στην προώθηση κρίσιμων, για την κυβέρνηση, νομοσχεδίων. «Βαρόμετρο» εξελίξεων θα αποτελεί και το αν ο πρωθυπουργός θα κρατήσει ή θα απομακρύνει τους υπουργούς που αποσκίρτησαν από τους ΑΝΕΛ ή αν θα επιχειρήσει να συμπληρώσει την πλειοψηφία των 145 εδρών του ΣΥΡΙΖΑ με ενσωμάτωση «πρόθυμων» ανεξάρτητων βουλευτών.

 

Η ολοκλήρωση της συζήτησης για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ αλλά και για την συνταγματική αναθεώρηση, σε λίγες μέρες, καθώς και η σπουδή στην προώθηση νομοσχεδίων με κοινό παρονομαστή τις παροχές και τις κομματικές «ενέσεις» στο κράτος, αποτελούν επίσης ενδείξεις μιας εκλογικής στρατηγικής με ορίζοντα το πολύ ως τον προσεχή Μάιο.

 

Το επόμενο κύμα δημοσκοπήσεων θα αποτελέσει κατά τα φαινόμενα τον καταλύτη για τις τελικές επιλογές του πρωθυπουργού. Είναι ολοφάνερο, όμως, πως οι επιλογές λιγοστεύουν. Το «τείχος» των διπλών εκλογών του Μαΐου ίσως τελικά προκρίνει το σενάριο των τριπλών εκλογών…


Ευτύχης Παλλήκαρης (Athens Voice)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

Δείτε όλα τα Aρθρα - Απόψεις

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....