| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 00:01 - 11/07/2022

 

 

Στην Ευρώπη αδυνατούν να αντιληφθούν κάνοντας έναν λογικό συνειρμό πώς είναι δυνατόν η Ρωσία να αποφασίσει να κόψει την πώληση φυσικού αερίου. Προφανώς δεν έχει λογική κάτι τέτοιο. Αλλά τι είναι λογικό από όσα κάνει ο Πούτιν τον τελευταίο χρόνο. Αν αποφασίσει ότι αέριο ενόψει χειμώνα τέλος προς τις ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι θα ξαναπουλήσει ποτέ αέριο προς τα δυτικά του; Ολόκληροι αγωγοί που του ανήκουν θα μείνουν αναξιοποίητοι. Φέτος θα βγει με δυσκολίες και προβλήματα ο χειμώνας αλλά από του χρόνου το ρωσικό αέριο θα έχει αντικατασταθεί από άλλης προελεύσεως καύσιμα. Θα «πονέσουμε» έναν χειμώνα, αλλά την ευρωπαϊκή αγορά θα τη χάσουν για πάντα τα ρωσικά προϊόντα ενέργειας.

 

 

Το ίδιο καταστροφική θα είναι για τον ρώσο πρόεδρο και η προσπάθειά του να προκαλέσει ύφεση στις δυτικές οικονομίες. Ως γνωστόν σε περιβάλλον ύφεσης το πρώτο που υποχωρεί είναι οι τιμές της ενέργειας. Αρα διπλά χαμένη η Ρωσία. Ακόμα και ο μύθος της πώλησης ενέργειας στην Ασία, σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς ούτε οι αγωγοί, ούτε η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη ώστε να καλύψει το κενό που θα αφήσουν οι ευρωπαϊκές αγορές.

 

Αυτά τα επιχειρήματα ήταν ο βασικός λόγος που στην Ευρώπη δεν έπαιρναν πολύ στα σοβαρά το ενδεχόμενο να κόψει με δική της πρωτοβουλία η Ρωσία την πώληση ενέργειας. Ολα αυτά άλλαξαν όταν η Ρωσία αποφάσισε να πιέσει με την πώληση μικρότερων ποσοτήτων ενέργειας μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να αποτρέψει το γέμισμα των υπόγειων αποθηκών φυσικού αερίου. Το εγχείρημα αυτό δεν της βγήκε. Κανείς δεν έκανε πίσω στο Ουκρανικό. Κανείς δεν φάνηκε να πτοείται. Και πλέον αφού άρχισε να τραβά το σκοινί, νιώθει υποχρεωμένη να το τεντώσει. Για αυτό τον λόγο οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία παίρνουν πλέον στα σοβαρά τις ρωσικές απειλές. Εξού και προετοιμάζονται.

 

Υποχρεωμένοι να πάρουμε στα σοβαρά το πιθανό πλέον… απονενοημένο διάβημα των Ρώσων είμαστε και εμείς εδώ στην Ελλάδα. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, εξέφρασε φωναχτά τους φόβους της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «η πλήρης διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου δεν είναι στο σημερινό σενάριο του προϋπολογισμού». Πρόσθεσε δε ότι σε περίπτωση που γίνει πράξη «θα είναι μια νέα κρίση πολύ μεγάλη».

 

Και πώς να μην το πει όταν το σενάριο του προϋπολογισμού έχει γίνει με τιμή φυσικού αερίου στα 100 ευρώ και αυτό κινείται στην περιοχή των 170 ευρώ. Οταν επιπλέον για κάθε 10 ευρώ που αυξάνει την τιμή του, αφαιρούνται από το ΑΕΠ 500 εκατ. ευρώ και προστίθενται στις δαπάνες του προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η αξιολόγηση Σκυλακάκη, δείχνει τις επιπτώσεις της νέας τροπής που παίρνουν πλέον τα πράγματα. Στη μεγάλη ενεργειακή κρίση που πλήττει τη χώρα, απειλούνται πέραν από τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, πλέον και τα δημόσια οικονομικά. Μια νέα οικονομική περιπέτεια μας περιμένει, η οποία αν διαρκέσει έναν μόνο χειμώνα, το πρόβλημα της μειωμένης και ακριβής ενέργειας μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά βραχύβια. Φτάνει να προετοιμαστούμε για ένα ασφαλές και οικονομικό από πλευράς ενεργειακού κόστους επόμενο καλοκαίρι…

 

Νίκος Φιλιππίδης (Οικονομικός Ταχυδρόμος)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum