| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" |  +/-  |  "Μας ακούνε"  |  Fundamentalist  |  Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 00:01 - 04/10/2021

 

 

Οι ομοσπονδιακές εκλογές της περασμένης Κυριακής στη Γερμανία ήταν από τις πλέον απρόβλεπτες εδώ και πολλά χρόνια. Μέσα από ανατροπές που διήρκησαν στο μεγαλύτερο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έκοψαν με πολύ μικρή διαφορά πρώτοι το νόημα αφήνοντας στη δεύτερη θέση τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU). Ρόλο ρυθμιστή αναμένεται να παίξουν οι Φιλελεύθεροι (FDP) και οι Πράσινοι. 

 

 

Τα επινίκια βρίσκουν όλα τα κόμματα σε θέση μάχης. Το αποτέλεσμα είναι τέτοιο που επιτρέπει διάφορους συνδυασμούς. Τον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σόλτς να σχηματίζει κυβέρνηση με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους. Τον Χριστιανοδημοκράτη Άρμιν Λάσετ, επίσης, να εκλέγεται καγκελάριος με τη βοήθεια των δύο μικρότερων κομμάτων. Και φυσικά μια επανάληψη του μεγάλου συνασπισμού, που κυβέρνησε τα τελευταία χρόνια τη Γερμανία, αλλά με αντεστραμμένους ρόλους, δηλαδή καγκελάριο Σοσιαλδημοκράτη και αντικαγκελάριο Χριστιανοδημοκράτη. 

 

Αυτό που διαφαίνεται με βεβαιότητα είναι πως οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα κρατήσουν αρκετό καιρό. Ας μην ξεχνούμε πως και την τελευταία φορά χρειάστηκε να περάσουν πάνω από 100 μέρες μέχρι το CDU και το SPD να δώσουν τα χέρια για την τέταρτη θητεία της Άνγκελα Μέρκελ. Οι διαπραγματεύσεις θα είναι ουσιαστικές και θα φτάσουν σε βάθος για όλα όσα θα απασχολήσουν τη μελλοντική κυβέρνηση. Υπάρχουν ζητήματα αγκάθια τα οποία πρέπει να επιλυθούν, καθώς η πορεία που θα ακολουθηθεί πρέπει να είναι ξεκάθαρη από την αρχή.

 

Προς το παρόν είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πως θα γεφυρωθούν βασικές αρχές των κομμάτων. Για παράδειγμα το SPD θέλει να ενισχύσει την κοινωνική πολιτική της χώρας και προσανατολίζεται στην αύξηση των φόρων για τους πλουσιότερους, κάτι όμως για το οποίο αντιδρά έντονα το FPD. Οι Πράσινοι από την άλλη θέλουν μια πιο γρήγορη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, αλλά το FPD και το SPD δεν είναι διατεθειμένα να διακινδυνεύσουν θέσεις εργασίας. Και φυσικά υπάρχει και η διαχείριση των ευρωπαϊκών θεμάτων. 

 

Αρκετοί παρομοιάζουν αυτές τις διαπραγματεύσεις με μια παρτίδα πόκερ. Οι παίκτες κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και τα ανοίγουν σιγά-σιγά. Κάποιες φορές παίζουν επιθετικά, άλλες μπλοφάρουν και άλλες πάλι αποχωρούν περιμένοντας το επόμενο μοίρασμα για ένα καλύτερο χαρτί. 

 

Το μόνο βέβαιο είναι ότι από τη νέα κυβέρνηση πολλοί περιμένουν πολλά. Οι προσδοκίες είναι τεράστιες, όπως βέβαια και οι προκλήσεις. Οι δύσκολες διαπραγματεύσεις θα είναι μόνο η αρχή για τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας. 

 

Ξένια Τούρκη (philenews.com)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum