| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δείτε όλα τα άρθρα

Συμπεριφορές που προβληματίζουν / Άγγελος Στάγκος

 

Πέμπτη, 00:01 - 02/04/2020

 

   Share

 

Σχεδόν οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι βιώνουμε πολύ δύσκολες καταστάσεις που συνιστούν απειλές, τεράστιες δυσκολίες, πληγές. Και λέμε «σχεδόν οι πάντες», γιατί υπάρχουν και εκείνοι που ούτε σκέπτονται, ούτε καταλαβαίνουν, ούτε θέλουν, ούτε προσπαθούν, ανάμεσά τους δυστυχώς και αρκετοί κληρικοί, ακόμη και μεγαλοκληρικοί, κρίνοντας από συμπεριφορές, κηρύγματα και άρθρα το Σαββατοκύριακο. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν νοοτροπίες αμέλειας και κουτοπονηριάς, τόσο στην επαρχία όσο και στις μεγάλες πόλεις, καθώς και συντεχνιακής αρπακτικότητας.

 

 

Δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις και οι συντεχνίες που προβάλλουν πιεστικά αιτήματα προκειμένου να ωφεληθούν από τα μέτρα στήριξης στο έπακρον, έστω και χωρίς να το έχουν απόλυτη ανάγκη. Εκμεταλλεύονται προφανώς το γεγονός ότι η πολιτεία προχωρεί αναγκαστικά σε γενικά και οριζόντια μέτρα στήριξης, γιατί σε αυτή τη συγκυρία δεν μπορεί να αποφασίζει κατά περίπτωση. Οταν, μάλιστα, μίντια και δημοσιογράφοι πλειοδοτούν παίζοντας ρόλους αυτόκλητων εργατοπατέρων, φιλανθρώπων και προστατών αναξιοπαθούντων και μη. Παράλληλα, γίνεται σαφές ότι μαζί με τις ρυθμίσεις ανακούφισης με αναστολές ή απαλείψεις υποχρεώσεων, θεριεύει πάλι η κουλτούρα τού «δεν πληρώνω». Υπό αυτήν την έννοια, η επόμενη μέρα δεν θα φέρει μόνον ανακούφιση, αλλά και μία δύσκολη πραγματικότητα, που θα απαιτήσει χρόνο για να γίνει κανονική.

 

Τα παραπάνω δεν συμβαίνουν και δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα. Συμβαίνουν και αφορούν στον ένα ή τον άλλο βαθμό όλες τις χώρες του πλανήτη. Επομένως, υπάρχουν και αλλού χιλιάδες Ελληνες, οι οποίοι μετοίκησαν τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και σήμερα είναι αντιμέτωποι με τις συνέπειες της πανδημίας. Ασφαλώς και το ελληνικό κράτος έχει ως προτεραιότητα τη φροντίδα όσων ζουν εδώ, αλλά δεν δικαιούται να απαρνηθεί και τους άλλους, όταν μάλιστα τα τελευταία χρόνια γίνεται συζήτηση για το λεγόμενο «brain drain».

 

Δυστυχώς, τα μαύρα σύννεφα δεν δημιουργούνται μόνο από την εξάπλωση του κορωνοϊού, τις άμεσες συνέπειές του στην οικονομία και τη δραστηριότητα πληθυσμών που είτε αρνούνται να προσαρμοστούν στις ανάγκες των καιρών, είτε επιχειρούν να επωφεληθούν από τη δύσκολη συγκυρία, αδιαφορώντας για το σύνολο. Δημιουργούνται επίσης από «παράπλευρες» επιπτώσεις και από συμπεριφορές κυβερνήσεων που γυρίζουν την πλάτη στις αρχές της αλληλεγγύης. Παραδείγματα, ο κίνδυνος που αφορά τον επισιτισμό, καθώς χώρες-εξαγωγείς τροφίμων κόβουν τις εξαγωγές τους, πρόβλημα στο οποίο συμβάλλει και ο περιορισμός της λειτουργίας των μέσων μεταφοράς παγκοσμίως, αλλά και η διακοπή της μεταφοράς και εργασίας των λεγόμενων εποχικών εργατών γης. Ηδη, χτυπούν καμπάνες συναγερμού για πιθανές ελλείψεις.

 

Παράλληλα, είναι φανερό ότι το κακό παράδειγμα του Τραμπ και του σλόγκαν «πρώτα η Αμερική» δείχνουν να ακολουθούν και Ευρωπαίοι εταίροι. Τα πρώτα δείγματα εμφανίστηκαν στο προσφυγικό-μεταναστευτικό με την άρνηση διαφόρων χωρών να μοιραστούν τα βάρη του προβλήματος. Τώρα τα βλέπουμε στις αναστολές εξαγωγών υγειονομικού υλικού και κυρίως στη στάση των «πλουσίων» χωρών απέναντι στις οικονομικές προκλήσεις και ανάγκες λόγω της κορωνοϊκής πανδημίας.

 

Άγγελος Στάγκος (Καθημερινή)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 
   

   
   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....