| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δείτε όλα τα άρθρα

Σχεδιασμός και όχι τζάμπα μαγκιές / Αλέξης Παπαχελάς

 

Παρασκευή, 00:01 - 31/01/2020

 

   Share

 

Αν κάποιος συγκρίνει το πάθος με το οποίο γίνονται οι συζητήσεις για την εξωτερική μας πολιτική και το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα, θα διαπιστώσει ότι υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα. Θα περίμενε κανείς ότι, με δεδομένες τις εξωτερικές απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα, θα μοιάζαμε... λίγο με το Ισραήλ. Δεν εννοώ να γίνουμε ακριβώς Ισραήλ, αλλά να μοιάζουμε.

 

 

Τι σημαίνει αυτό; Να υπάρχει στη χώρα μια «κουλτούρα ασφάλειας» που θα διέπει τον κρατικό μηχανισμό, το πολιτικό σύστημα, την ίδια την κοινωνία. Εδώ βαλθήκαμε για πολλά χρόνια να τα διαλύσουμε όλα. Τα κόμματα και ο άρρωστος συνδικαλισμός μπόλιασαν ακόμη και τις μυστικές υπηρεσίες.

 

Ξοδέψαμε δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς και αφήσαμε πίσω ελάχιστα πράγματα από έρευνα και παραγωγή στην αμυντική βιομηχανία. Οταν οι συμμαχικές δεσμεύσεις επέβαλαν να στείλουμε μία φρεγάτα κοντά σε μια επικίνδυνη ζώνη, προκλήθηκε τεράστιο ζήτημα. Ενα κομμάτι του κρατικού μηχανισμού άρχισε να «ΔΕΚΟποιείται», με ολέθρια αποτελέσματα. Η αξιολόγηση έγινε ανάθεμα ακόμη και σε ευαίσθητους τομείς του σκληρού πυρήνα του κράτους.

 

Χρειάσθηκε να περάσουν χρόνια για να αποκτήσουμε ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Οι πραγματικά ειδικοί σε τουρκικές ή βαλκανικές υποθέσεις είναι ελάχιστοι. Ολα αυτά μπορούν να αλλάξουν. Θα χρειασθούν χρόνος, χρήμα και αποφασιστικότητα. Ευτυχώς οι επιλογές που έχουν γίνει για θέσεις-κλειδιά στο στράτευμα και αλλού είναι, κατά κοινή ομολογία, εξαιρετικές. Είναι σημαντικό να έχεις ανθρώπους με γνώση και σύνεση σε καίρια πόστα τέτοιες ώρες.

 

Εχουμε όμως δρόμο για να ωριμάσουμε ως κοινωνία και να αρχίσουμε να σοβαρευόμαστε. Για να καταλάβουμε ότι πατριωτισμός δεν είναι ούτε οι κουβέντες του καφενείου ούτε οι τζάμπα μαγκιές και κραυγές, αλλά ο επαγγελματισμός, η συστηματική προετοιμασία και ο σχεδιασμός.

 

Αλέξης Παπαχελάς (Καθημερινή)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 
   

   
   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....