Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 
 

00:01 - 11/09/18

Τέρμα οι έωλες δικαιολογίες: Ήρθε η ώρα οι Αμερικανοί να προχωρήσουν σε επενδύσεις / Μιχάλης Ιγνατίου

 

Χιλιάδες άνθρωποι, αλλά και διεθνείς προσωπικότητες, συνέρρευσαν στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσουν, αλλά και να συμμετέχουν στην 83η Διεθνή Έκθεση, η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

 

 

Είχαν προηγηθεί, ως τιμώμενες χώρες, η Ρωσία και η Κίνα, οι οποίες άφησαν εξαιρετικές εντυπώσεις. Είναι δύο μεγάλα κράτη, που ανταγωνίζονται την Αμερική, οικονομικά, διπλωματικά και στρατιωτικά, αλλά δεν την έχουν φτάσει ακόμα. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι σε μία δεκαετία, οι τρεις αυτές χώρες θα είναι οι νέες υπερδυνάμεις του κόσμου μας.

 

Είναι, λοιπόν, ενδιαφέρον, αλλά και σημαντικό, ότι η Ρωσία, η Κίνα και οι ΗΠΑ επιδίωξαν οι ίδιες να συμμετέχουν στην ΔΕΘ, ένα θεσμό που αναδεικνύει και τιμά τη συμπρωτεύουσα. Εάν, βεβαίως, αποφασίσει και η ίδια ότι δεν είναι ο φτωχός συγγενής των Βαλκανίων, αλλά μία τοπική δύναμη, που αποκτά ισχύ λόγω της στρατηγικής σημασίας του λιμένα της.

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, δια του υπουργείου Εμπορίου και της αμερικανικής πρεσβείας, έδωσαν σκληρό αγώνα και έκαναν τεράστιες προσπάθειες για να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό των Κινέζων και των Ρώσων και φαίνεται τα κατάφεραν.

 

Όσοι Έλληνες συνεργάζονται με τους Αμερικανούς στο περίπτερο τους ομιλούν για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα και θέαμα καθώς οι αμερικανικοί κολοσσοί επιδιώκουν να δείξουν την ισχύ τους. Αυτό που πρέπει να ενδιαφέρει την Ελλάδα και τους επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης, είναι το αποτέλεσμα. Και αυτό μόνο πρέπει να επιδιώκουν. Πάντως, θα έλεγα ότι το αμερικανικό περίπτερο είναι ένα στολίδι…

 

Η Ελλάδα είναι μία χώρα τραυματισμένη από τα Μνημόνια, αλλά θεωρώ σπουδαία εξέλιξη ότι εξήλθε αυτών. Οι επιχειρηματίες της πρέπει να επενδύσουν, διότι αν το πράξουν αυτοί θα ακολουθήσουν και οι ξένοι.

 

Μία από τις μάστιγες των μνημονιακών ετών ήταν το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων επιχειρηματιών εξαφανίστηκαν. Δεν στήριξαν ούτε τις επιχειρήσεις τους. Αρκετοί φέρθηκαν σκάρτα και στο προσωπικό τους.

 

Έχουν μεγάλη ευθύνη, όση και οι πολιτικοί, για την άνευ προηγουμένου ανεργία που πλήττει τη χώρα στους νέους.

 

Η έξοδος από τα Μνημόνια τους αφαιρεί αυτή την έωλη δικαιολογία, ότι δηλαδή λόγω της κρίσης αναγκάστηκαν(!) να μειώσουν το προσωπικό τους και άλλοι να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες ήταν κρατικοδίαιτοι, και μαζί με το κράτος η κρίση τους παρέσυρε και αυτούς ως χάρτινα καράβια. Βλέπετε, φρόντιζε γι’ αυτούς το κράτος.

 

Όσοι τολμήσουν να επενδύσουν στη μετα-μνημονιακή περίοδο θα είναι οι κερδισμένοι. Και όσοι πείσουν τους ξένους επενδυτές ότι είναι σοβαροί και στοχεύουν στο μέλλον, ότι είναι εξωστρεφείς, θα είναι αυτοί που θα στηρίξουν τη χώρα, και γι’ αυτό θα επιβραβευθούν.

 

Οι Αμερικανοί, που φέτος έχουν την τιμητική τους, έχουν και αυτοί υποχρεώσεις. Έχουν μία συνήθεια να είναι μονίμως παραπονούμενοι, και σε ότι αφορά την Ελλάδα δεν έδειξαν ακόμα τη γενναιοδωρία τους στο επίπεδο των επενδύσεων. Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ και το προσωπικό της πρεσβείας στην Αθήνα, έχουν βοηθήσει για να βελτιωθεί η εικόνα της Ελλάδας στην Αμερική. Μερικές φορές είναι καλύτεροι πρεσβευτές και από μερικούς δικούς μας, που δρουν στο εξωτερικό ως …«Ελβετοί».

 

Όμως, και το πιστεύω ειλικρινά, είναι η ώρα των αμερικανικών επενδύσεων. Δικαιολογίες ακούσαμε πολλές. Ο αναπληρωτής υπουργός Λευτέρης Κρέτσος ξεκίνησε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για να προσελκύσει τους κολοσσούς του Χόλιγουντ. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τους Αμερικανούς να επενδύσουν. Διότι είναι βέβαιο ότι θα εμφανιστούν οι Κινέζοι και οι Ινδοί του Μπόλιγουντ, και θα καλύψουν το αμερικανικό κενό…

 

Θέλω να ελπίζω ότι από τη Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσουν οι αμερικανικές επενδύσεις. Άλλωστε το χρωστούν στην πιο πιστή τους σύμμαχο, η οποία απέκτησε και ισχυρή στρατηγική θέση στον παγκόσμιο χάρτη.

 

Μιχάλης Ιγνατίου

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

Δείτε όλα τα Aρθρα - Απόψεις

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....