Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 
 

00:01 - 28/12/18

Τα αυγά στο καλάθι με το τρυπημένο πάτο: Όταν ο Τράμπ έκλεισε το μάτι στον Ταγίπ / του Κώστα Βενιζέλου

 

Μια χώρα, μικρή ή μεγάλη δεν μπορεί να στηρίζεται στα τερτίπια, τα ξεσπάσματα διεθνών ηγετών, όπως για παράδειγμα,  του Προέδρου των Ηνωμένων  Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ. Μπορεί στις ΗΠΑ να ασχολούνται με τις γκάφες του για τα όσα είπε σε ένα επτάχρονο παιδί για τον Άγιο Βασίλη, ωστόσο, σε εμάς εδώ, για τον ελληνισμό, τα ζητήματα είναι σοβαρότερα. Είναι προφανές πως διαμορφώθηκε μια ολόκληρη πολιτική, καθορίστηκαν τακτικές κινήσεις, στρατηγικές επιλογές στη βάση ενός δεδομένου:

 

 

Το γεγονός ότι υπήρξε ρήξη στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας. Είναι σαφές πως αυτή η εξέλιξη δεν μπορούσε να ήταν σταθερή, μόνιμη, αλλά μεταβαλλόμενη. Ιδιαίτερα όταν είναι γνωστό πως η Τουρκία θεωρείται πολύτιμη σύμμαχος, συνεργάτης για τους Δυτικούς, ιδιαίτερα για τους Αμερικανούς.

 

Συνεπώς, όταν διά της απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία,  ο Τράμπ έκλεισε το μάτι στον άσπονδο φίλο του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήλθε… ο κόσμος ανάποδα. Δεν το ανέμεναν σε Αθήνα και Λευκωσία; Θα έπρεπε να το γνώριζαν; Εάν δεν το γνώριζαν, θα έπρεπε να το ανέμεναν να συμβεί κάποια στιγμή. Όσο υποψιασμένοι ή μη είναι κάποιοι  δεν θα πρέπει να βάζουν όλα τα αυγά τους στο αμερικανικό καλάθι.

 

Οι διεθνείς σχέσεις δεν χαρακτηρίζονται από την ειλικρίνεια τους. Δεν υπάρχουν φίλοι, αλλά συμφέροντα. Τα συμφέροντα δεν είναι πάντα τα ίδια, αλλάζουν και πρέπει να προβλέπονται οι αλλαγές είτε να υπάρχει μια άμεση αντίδραση στη διαφοροποίηση του σκηνικού.

 

Εάν θα αποκατασταθούν πλήρως οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί κανείς να το πει με βεβαιότητα. Θα πρέπει, ωστόσο, να λειτουργούμε έχοντας υπόψη όλα τα πιθανά σενάρια, ενδεχόμενα. Άλλωστε όπως έχουμε διαπιστώσει δεν υπήρξε στιγμή- παρά στο ρήγμα στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας- που σταμάτησαν οι προσπάθειες για να επαναφέρουν στο δυτικό μαντρί την Άγκυρα.

 

Η βασική παράμετρος στη διαμόρφωση πολιτικών δράσεων, επιλογών είναι η διαμόρφωση σχέσεων στη βάση  της αμοιβαιότητας. Και βασική αρχή είναι πως δεν τοποθετούνται «όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι», καθώς κάποτε μπορεί να διαπιστωθεί πως είναι τρύπιο.

 

Κώστας Βενιζέλου

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

Δείτε όλα τα Aρθρα - Απόψεις

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....