| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δείτε όλα τα άρθρα

Τα σαγόνια του Ερντογάν και το τέλος των ψευδαισθήσεων /   Γιώργος Καλλινίκου  

 

Πέμπτη, 00:01 - 23/07/2020

 

   Share

 

Ο Ερντογάν δείχνει τα σαγόνια του. Σ’ εμάς, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη. Απειλεί τους πάντες. Με απύθμενο θράσος διακηρύττει ότι η Τουρκία δεν χρειάζεται την άδεια κανενός για τα ερευνητικά της πλοία και τα γεωτρύπανά της στην ανατολική Μεσόγειο. Προχωρά, λέει, να γίνει παγκόσμια δύναμη στον τομέα της ενέργειας. Για το όραμά του αυτό μετατρέπει το διεθνές δίκαιο σε κουρέλι και το πετάει στα σκουπίδια. Βγάζει απειλητικά τα πολεμικά πλοία στο Αιγαίο, τα αεροπλάνα του προβαίνουν σε προκλητικές παραβιάσεις, ανακοινώνει NAVTEX σε περιοχές που δεν του ανήκουν. Γενικώς, συμπεριφέρεται σαν έναν αλητήριο πειρατή.

 

 

Δεν εκπλήττει το απύθμενο θράσος το οποίο για μια ακόμη φορά επιδεικνύει ο δικτάτορας. Τουλάχιστον για όσους δεν πανηγύριζαν όταν κέρδιζε τις εκλογές… Τόσο αφελείς ήσαν κάποιοι. Ανέμεναν θετικό αποτέλεσμα από την εκλογή του. Να ανοίξει χαραμάδα ελπίδας. Τόσο αδιόρθωτοι παραμένουν κάποιοι. Τόσο ελάχιστα έχουν μάθει τους Τούρκους. Ευελπιστούν να εμφανιστούν οικειοθελώς διαλλακτικότεροι από το άκρον άωτον της αδιαλλαξίας στο οποίο εσαεί βρίσκονται.

 

Πλέον, ο πειρατής διαλύει και το τελευταίο σύννεφο ψευδαισθήσεων. Δεν μένει στις φραστικές απειλές. Προχωρεί εμπράκτως. Τραβάει το σχοινί στα άκρα. Ποντάρει στην διαχρονική διστακτικότητα της ελληνικής πλευράς. Είναι εμφανές πως πλέον επιζητεί ένα θερμό επεισόδιο. Όχι κατ’ ανάγκη έναν γενικευμένο πόλεμο. Αλλά στην πρόκληση κρίσης που να φτάνει στα όρια πολέμου. Διότι γνωρίζει καλά το διπλωματικό παιγνίδι. Ξέρει πως ενίοτε σε τέτοιες συνθήκες γίνονται εκατέρωθεν υποχωρήσεις. Στην περίπτωσή του, η όποια υποχώρηση συνεπάγεται όφελος αφού όσα διεκδικεί δεν τα δικαιούται και ό,τι του μείνει από τα αδίκως διεκδικηθέντα θα είναι κέρδος. Αυτή είναι η πάγια πολιτική μεθοδολογία της Άγκυρας.

 

Το μέγα ερώτημα είναι πώς αντιδρά κάποιος σε τέτοιες συνθήκες με στημένο πολεμικό πεδίο στο Αιγαίο. Ασφαλώς, απαιτείται ψύχραιμη αντιμετώπιση. Επειδή έχουμε να κάνουμε με λυσσαλέους αντιπάλους, αδίστακτους και ψυχασθενικούς. Μείγμα εκρηκτικό, που δεν χρειάζεται περισσότερο από μια σπίθα για να προκαλέσει καταστροφή. Παράλληλα, όμως, δεν μπορεί να υπάρξει η όποια αντίδραση που δεν θα δείχνει αποφασιστικότητα υπεράσπισης και του τελευταίου ψήγματος των δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Ελλάδας. Για τον απλούστατο λόγο ότι μια τέτοια φοβική συμπεριφορά θα οδηγήσει τον λύκο σε εκτράχυνση και αύξηση των θρασυτάτων διεκδικήσεών του. Η ισορροπία μεταξύ των δύο είναι εξαιρετικά λεπτή…

 

Η Ελλάδα σήμερα καλείται να πληρώσει το τίμημα της απραξίας της όταν τα τουρκικά πλοία σεργιάνιζαν στις παραλίες της Κύπρου και όταν τα γεωτρύπανά της τρυπούσαν εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Οι πειρατές εισέβαλαν σε ξένα ταράφια ανενόχλητοι. Αυτό τους ώθησε να προχωρήσουν ακόμη προκλητικότερα. Τώρα απειλούν να δράσουν σε ελληνικές θάλασσες. Αν δεν αισθανθούν ότι θα υπάρξει αποφασιστική απάντηση, ο καθείς δύναται να αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής.

 

Το οποιοδήποτε ενδεχόμενο πολεμικό σενάριο είναι απευκταίο για κάθε σώφρονα άνθρωπο. Πλην, όμως, επειδή δεν εξαρτάται από εμάς, αναντίλεκτα βασανίζει. Οι κυβερνώντες έχουν προετοιμαστεί για κάτι τέτοιο; Κάνουν κάποια μελέτη του άκρως επικίνδυνου σκηνικού; Σχεδιάζουν διαφορετικές αντιδράσεις σε διάφορα πιθανά σενάρια δράσης από την Άγκυρα; Χρησιμοποίησαν τις γνώσεις κάποιων ειδικών αναλυτών; Κατέστρωσαν κάποια πλάνα; Ή μήπως υποτιμούν τόσο πολύ τις τουρκικές ιαχές; Η στήλη δεν κινδυνολογεί. Αλλά όποιος δεν μεριμνεί να είναι έτοιμος και για το χειρότερο σενάριο, πληρώνει τεράστιο κόστος. Βεβαίως, για ποια προετοιμασία μιλάμε; Ας ευχηθούμε να μην έρθει η στιγμή που θα πληρώσουμε την διάλυση της ΕΦ ελέω εκλογικών σκοπιμοτήτων.

 

Με όποιο τρόπο και αν δει κάποιος το σκηνικό που στήνεται στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, όλη η ουσία έγκειται στο εάν και πώς θα αντιδράσουν ΗΠΑ και ΕΕ. Οι πρώτες φραστικές αντιδράσεις και από τις δύο πλευρές είναι απογοητευτικές. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, κόρδωνε χθες λέγοντας για την σημαντική απόφαση που λήφθηκε για το Ταμείο Ανάκαμψης: «Παρά τις Κασσάνδρες, η ΕΕ, σε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις που έχουμε βιώσει, κατάφερε να βρει το δρόμο προς την αλληλεγγύη, κάτι που κάποιοι δεν θεωρούσαν ικανή την Ευρώπη να το πετύχει».

 

Ποτέ, όμως, η ΕΕ δεν θα αποκτήσει τον ισχυρό εκείνο ρόλο τον οποίο οραματίζονταν οι ιδρυτές της αν δεν αποκτήσει ενιαία εξωτερική πολιτική και ενιαίο στρατό. Δεν μπορεί να απειλούνται με τόσο προκλητικό τρόπο τα σύνορά της σε Ελλάδα και Κύπρο και να μην αντιδρά δυναμικά και σύσσωμη. Με τέτοια φραστικά χαϊδέματα θα αντιδρούσε η Γερμανία αν απειλούντο τα δικά της σύνορα; Ακόμη χειρότερη η αντίδραση των ΗΠΑ, που επιχειρεί επικίνδυνες και προκλητικές ισορροπίες με αναφορές σε «αμφισβητούμενα ύδατα». Με τέτοιο τρόπο θα αντιδρούσαν οι ΗΠΑ αν απειλούντο τα δικά της σύνορα;

 

Εύλογα κάποιος θα αναρωτηθεί τι μπορεί να γίνει; Μπορούν Ελλάδα και Κύπρος να επιφέρουν μια τόσο ριζική αλλαγή στην ευρωπαϊκή οντότητα; Σαφώς και όχι. Όμως, η Ελλάδα γίνεται ξανά σημαντική γεωστρατηγικά. Από την μια, επειδή η Ρωσία επιχειρεί να πατήσει με κάποιο τρόπο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Από την άλλη, επειδή οι Ευρωπαίοι σιγά – σιγά αντιλαμβάνονται τι σημαίνει η «Γαλάζια Πατρίδα». Ότι η Τουρκία του Ερντογάν αποτελεί απειλή και για εκείνους. Το ζητούμενο είναι κατά πόσον η ελληνική πλευρά θα καταφέρει να παίξει αποτελεσματικά το διπλωματικό παιγνίδι. Οφείλει να σκληρύνει την στάση της. Ο Μητσοτάκης κέρδισε τον πόλεμο της πανδημίας. Ήταν ελάχιστος, όμως, μπροστά σε αυτόν που έχει σήμερα ενώπιον του. Η συμπεριφορά του σε αυτό τον πόλεμο θα τον κρίνει για πάντα! Και μαζί και το μέλλον μας…

 

Γιώργος Καλλινίκου (philinews.com) 

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
   

   
   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....