Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 
 

00:01 - 13/07/18

Τελικά μείναμε με τη γραβάτα / Γιώργος Κύρτσος

 

Τα πανηγύρια με τη γραβάτα Τσίπρα και την υπερβολική αισιοδοξία Μοσκοβισί κράτησαν μερικά εικοσιτετράωρα.

 

 

Αυτή η εβδομάδα χαρακτηρίζεται από τη βίαιη απομυθοποίηση σε ό,τι αφορά την οικονομία και την προοπτική της.

 

Οι κανόνες του Ντράγκι

 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Ντράγκι αξιοποίησε την ευκαιρία που του έδωσα κάνοντας τη σχετική ερώτηση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να ξεκαθαρίσει, σε ό,τι τον αφορά, τους κανόνες που ισχύουν για την ελληνική οικονομία.

 

Πρώτον, η ΕΚΤ περιμένει την έγκριση της συμφωνίας του Eurogroupαπό τη Βουλή διαφόρων κρατών-μελών και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας(ESM), για να προχωρήσει στη δική της αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους του ελληνικού Δημοσίου, η οποία θα είναι έτοιμη το φθινόπωρο.

 

Δεύτερον, με την έξοδο από το πρόγραμμα-μνημόνιο οι ελληνικές τράπεζες χάνουν αυτόματα το waiverκαι μαζί με αυτό τη δυνατότητά τους να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ με χαμηλό κόστος προσφέροντας ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο.

 

Ο κεντρικός τραπεζίτης θεωρεί ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει προληπτική πιστοληπτική γραμμή με τις σχετικές δεσμεύσεις και η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα-μνημόνιο δεν μπορεί, σε πρώτη φάση, να συνεχιστεί το waiver.

 

Τρίτον, υπογράμμισε πως το waiverείναι αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσει η Ελλάδα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το οποίο έριξε εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια τα επιτόκια δανεισμού και συνέβαλε στην ανάπτυξη των οικονομιών της Ευρωζώνης.

 

Ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης εντός του 2018 και με βάση τη διαδικασία που περιέγραψε αυτό θα αποδειχθεί μία ακόμη χαμένη ευκαιρία για την ελληνική οικονομία.

 

Στουρνάρας ο γεφυροποιός

 

Με την παρέμβασή του ο κ. Ντράγκι έδειξε πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν έχει πρόβλημα Στουρνάρα, όπως ίσως νομίζει, αλλά πρόβλημα συνεννόησης με την ΕΚΤ.

 

Η τελευταία έδειξε σταθερή προτίμηση στην ύπαρξη προληπτικής πιστωτικής γραμμής αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρηματολόγησε υπέρ της θέσης της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία δεν θέλησε να πάρει τη σχετική πρωτοβουλία.

 

Με βάση τους υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως μάς τους παρουσίασε πρόσφατα σε ομάδα ευρωβουλευτών που ασχολούμαστε με το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Κοστέλο, η επιβάρυνση για τις ελληνικές τράπεζες από την κατάργηση του waiverθα είναι μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ποσό που δεν επηρεάζει τις επιδόσεις τους.

 

Υπάρχει όμως το γενικότερο θέμα του κλίματος οικονομικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης το οποίο πλήττεται από την άρνηση του ΔΝΤ να πάρει μέρος στη συνέχιση της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος και από τους δισταγμούς της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, το waiverκαι την ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

 

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Στουρνάρας θα επιχειρήσει, όπως δήλωσε στους Έλληνες και ξένους ευρωβουλευτές που τον επισκεφθήκαμε πρόσφατα, να πείσει την ΕΚΤ ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος είναι συγκρίσιμες με εκείνες που συνδέονται με την προληπτική γραμμή πιστωτικής στήριξης και γι’ αυτό ο κ. Ντράγκι πρέπει να προσυπογράψει τη συνέχιση του waiver.

 

Σκληρή προσγείωση στο Eurogroup

 

Από τα χαμόγελα Μοσκοβισί και την επιφυλακτικότητα Ντράγκι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα περάσει αυτή την Πέμπτη από την υπενθύμιση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει, σε επίπεδο Eurogroup.

 

Η κυβέρνηση δεν τολμά να παρουσιάσει πρόταση ματαίωσης των προγραμματισμένων, για τον Ιανουάριο του 2019, μειώσεων των συντάξεων στο Eurogroupγια δυο λόγους.

 

Πρώτον, προσυπέγραψε τη σχετική απόφαση και είναι εξαιρετικά δύσκολο ως αδύνατο να υπάρξει νέα ομοφωνία στο Eurogroupπου θα καταργήσει μια ομόφωνη απόφαση.

 

Δεύτερον, δεν δέχθηκε την τροπολογία της Νέας Δημοκρατίας για ματαίωση της μείωσης των συντάξεων γιατί θα πρέπει να παρουσιάσει ισοδύναμα μέτρα τα οποία είχε όλο τον χρόνο να επεξεργαστεί, σε περίπτωση που πίστευε ότι δεν πρέπει να υπάρξει νέα μείωση στις συντάξεις, αλλά δεν το έκανε.

 

Το Eurogroupθα υπενθυμίσει στον κ. Τσίπρα και στον κ. Τσακαλώτο τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει και οι οποίες δεν είναι προς διαπραγμάτευση. Τα κυβερνητικά στελέχη γνωρίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού γι’ αυτό υποκρίνονται ότι θα αλλάξουν την κυβερνητική πολιτική το φθινόπωρο μετά την επίσημη λήξη του προγράμματος. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να σκηνοθετήσουν μια υποτιθέμενη αλλαγή οικονομικής πολιτικής που θα περιλαμβάνει τη ματαίωση της μείωσης των συντάξεων και να πάνε σε εκλογές-εξπρές προτού αποκαλυφθεί η μπλόφα.

 

Γιώργος Κύρτσος (Athens Voice)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

Δείτε όλα τα Aρθρα - Απόψεις

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....