Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 
 

00:01 - 12/02/19

Τι τρέχει με τις εκλογές / Αγγελική Σπανού

 

Όλα δείχνουν ότι η πιθανότερη ημερομηνία εθνικών εκλογών είναι η 26η Μαΐου, μαζί με τις ευρωεκλογές και τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Οριστική απόφαση δεν έχει ακόμη παρθεί και ο κύβος θα ριφθεί με βάση τις δημοσκοπήσεις του Μαρτίου.

 

 

Αν διαφαίνεται μια ελεγχόμενη ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε είναι πιθανό ο πρωθυπουργός να υποκύψει στον πειρασμό εξάντλησης της τετραετίας και να στηθούν κάλπες τον Οκτώβριο. Αν διαγράφεται πανωλεθρία, τότε θα επιλεγεί το μια κι έξω, ώστε μετά τη συντριβή στις ευρωεκλογές να μην έχει μπροστά του άλλη εκλογική αναμέτρηση ο Αλ. Τσίπρας γιατί θα είναι σαν να μπαίνει σε ένα σπιράλ καταστροφής. Υπάρχει και το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές εφόσον γίνουν μόνες τους και το αποτέλεσμα είναι πολύ κακό για τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ένας λόγος που το σενάριο των εκλογών τον Μάιο ισχυροποιείται είναι ότι φέτος το καλοκαίρι ο τουρισμός δεν αναμένεται να κινηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα (κυρίως λόγω ακρίβειας) και δεν προβλέπεται να υπάρξει θεαματική εξέλιξη στο Ελληνικό - επομένως δεν θα συμβεί κάτι που να δώσει ώθηση στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Σε κάθε περίπτωση, στο υπουργείο Εσωτερικών προετοιμάζονται για πολλαπλές εκλογές τον Μάιο ώστε να μην υπάρξουν απρόοπτα αν ο πρωθυπουργός αποφασίσει τελικά αυτό που στη ΝΔ προεξοφλούν, ότι δηλαδή οι εκλογές θα γίνουν όλες μαζί στο τέλος της άνοιξης. 

 

Οι υποστηρικτές αυτού του σεναρίου θεωρούν ότι η συγκεκριμένη συγκυρία ευνοεί μεγαλύτερη συμμετοχή γιατί μπορεί κάποιος να θέλει να ψηφίσει δήμαρχο ή περιφερειάρχη ή έστω έναν φίλο του δημοτικό σύμβουλο και παρεμπιπτόντως να ρίξει ψήφο στην κάλπη των εθνικών εκλογών, ενώ διαφορετικά δεν θα το έκανε. Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χαμηλή συσπείρωση πολλοί θεωρούν ότι η αποχή είναι εναντίον του. Η συγκεκριμένη εισήγηση στηρίζεται επίσης στο επιχείρημα ότι μπορεί να διαχυθεί η αντικυβερνητική διάθεση των πολιτών στις διάφορες κάλπες και έτσι κάποιοι προοδευτικοί πολίτες να τιμωρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές και να τον στηρίξουν στις εθνικές στη βάση του διλήμματος Τσίπρας ή Μητσοτάκης.

 

Αυτό, άλλωστε, θα είναι και το βασικό διακύβευμα των εκλογών όποτε και αν γίνουν. ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει ως μεγάλο κόμμα χωρίς Αλέξη Τσίπρα και η προσέλκυση του αντιΣΥΡΙΖΑ κέντρου από τη ΝΔ έχει τη σφραγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη που θεωρείται από αυτούς ανάχωμα στις πολύ δεξιές τάσεις.

 

Επομένως, ασφαλώς και οι εκλογές θα κριθούν στη βάση των προσδοκιών της κοινωνικής πλειοψηφίας για το βιοτικό της επίπεδο αλλά η βεβαιότητα της επιλογής θα διαμορφωθεί ανάλογα με την πειθώ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος της ΝΔ καλείται να πείσει ότι οι ψηφοφόροι του κέντρου δεν θα ψηφίσουν το κόμμα του για να βρεθούν την επόμενη μέρα μπροστά σε μια παραλλαγή κυβέρνησης Σαμαρά και ο πρωθυπουργός καλείται να γοητεύσει ξανά όσους τον αγάπησαν, προδόθηκαν, τον παράτησαν αλλά δεν έχουν πάει σε άλλη αγκαλιά.

 

Αγγελική Σπανού (Athens Voice)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

Δείτε όλα τα Aρθρα - Απόψεις

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....