Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 
 

00:01 - 10/07/19

Το ΚΙΝΑΛ σε Συμπληγάδες / Αγγελική Σπανού

 

Η επόμενη μέρα των εκλογών βρήκε τη Φώφη Γεννηματά στην άχαρη θέση να διαγράφει τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη και τη Λίνα Μενδώνη από το ΚΙΝΑΛ επειδή υπουργοποιήθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και να 'ταν μόνο αυτό. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης ήταν κάποτε ανερχόμενο στέλεχος της κεντροαριστεράς, υποψήφιος με την Ελιά και φαβορί ακόμη και για ηγετικό ρόλο τον καιρό των «58», και ο Χάρης Θεοχάρης, πρώην Ποτάμι, θα μπορούσε να είναι μαζί τους. 

 

 

Η πίεση από τα δεξιά είναι μεγάλη και αποτελεσματική αν συνεκτιμήσει κανείς την ανοιχτή προεκλογική στήριξη στη ΝΔ από πρόσωπα με αναφορά στο κέντρο, ακόμη και στην ανανεωτική αριστερά, όπως ο Μάνος Ματσαγγάνης. Το πρόβλημα για το ΚΙΝΑΛ γίνεται μεγαλύτερο επειδή προστίθεται και η πίεση από αριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ περνώντας το ψυχολογικό όριο του 30% έχει την αναμφισβήτητη ηγεμονία στον προοδευτικό χώρο και ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε ήδη μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο οι περισσότεροι μεταφράζουν ως σοσιαλδημοκρατική στροφή. Ανεξάρτητα από τι θα αποδειχθεί στην πράξη ότι σημαίνει αυτό, από άποψη συμβολισμού και ουσίας, τα πράγματα είναι δύσκολα για τη Χαριλάου Τρικούπη. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ τον καθιστά ένα από τα ισχυρότερα κόμματα της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς και αυτό τον κάνει ιδιαίτερα ελκυστικό στους ευρωσοσιαλιστές. Αν μάλιστα γίνει, όπως ακούγεται, ιδρυτικό συνέδριο μιας νέας παράταξης το φθινόπωρο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες μετακινήσεις από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς προς τον ΣΥΡΙΖΑ. 

 

Στο μεταξύ ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει βγει εκτός ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου επέστρεψε στο προσκήνιο ως βουλευτής. Η κοινοβουλευτική ομάδα έχει ανανεωθεί αρκετά, με παλιές καραβάνες όπως ο Γιάννης Μανιάτης, η Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος να μην εκλέγονται, αλλά ακόμη δεν μπορεί να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα για την πολιτική δυναμική που θα προκύψει από τη νέα σύνθεση. 

 

Η Φώφη Γεννηματά θα πρέπει να απαντήσει σύντομα σε σοβαρά διλήμματα: Αλλαγή του εκλογικού νόμου, προεδρική εκλογή, κατάργηση πανεπιστημιακού ασύλου και άλλα πολλά. Το γεγονός ότι το ΚΙΝΑΛ μαζί με τη ΝΔ αθροίζουν 180 βουλευτές από μόνο του ενθαρρύνει τη συζήτηση για μεγάλες συναινέσεις. Σε κάθε τέτοιο βήμα η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θα βρίσκεται απέναντι στην κριτική ότι διολισθαίνει προς τα δεξιά, στην αντίθετη περίπτωση θα εγκαλείται ότι στρέφεται αριστερά. Άλλωστε, υπάρχει και ένα άλλο άθροισμα που δημιουργεί εντύπωση: Το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ μαζί με το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει πάνω-κάτω στο ποσοστό της ΝΔ. Επομένως, αρκετοί μπορούν να σκεφτούν ότι μια τέτοια συμμαχία μπορεί να αποτελέσει αντίπαλο δέος στην κυρίαχη Δεξιά-Κεντροδεξιά. 

 

Πόσο συχνά θα μιλάει και τι θα λέει ο Ευάγγελος Βενιζέλος; Ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι ένας πειθαρχημένος βουλευτής ή τα αντιδεξιά ανακλαστικά του θα αποδειχθούν ισχυρότερα από τον κομματικό πατριωτισμό; Και ο Νίκος Ανδρουλάκης από τις Βρυξέλλες; Θα κάνει μια ήρεμη θητεία ευρωβουλευτή ή θα ακολουθήσει τις φιλοδοξίες του; 

 

Είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα της επόμενης μέρας για τη Φώφη Γεννηματά που γίνονται πολύ δύσκολα αν συνδυαστούν με τη διαπίστωση ότι στις ηλικίες 17-25 το ΚΙΝΑΛ κατέγραψε ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό. 

 

Αγγελική Σπανού (Athens Voice)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

Δείτε όλα τα Aρθρα - Απόψεις

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....