| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 00:01 - 02/08/2022

 

 

Λίγο πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνο θα βάλει υποψηφιότητα για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά θα το ανακοινώσει και σχετικά γρήγορα, εντός του καλοκαιριού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πολιτικών του φίλων, η συγκυρία τον ευνοεί καθώς τους επόμενους μήνες θα έχει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει την προτίμηση των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων στο πρόσωπό του για να κερδίσει την υποστήριξη και των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων, οι οποίοι μάχονται είτε για το Κογκρέσο είτε για τα πολιτειακά αξιώματα και δεν θα ήθελαν τον τέως πρόεδρο απέναντί τους.

 

 

Μία πιθανή πρόωρη υποψηφιότητα Τραμπ έχει προκαλέσει προβληματισμό στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, καθώς στελέχη του φοβούνται ότι αυτό θα συσπειρώσει τους Δημοκρατικούς και θα υπονομεύσει τον στόχο της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία. Επιπλέον, καθώς η κούρσα για τον προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών μόλις ξεκινάει, η ηγεσία του κόμματος δεν θα ήθελε να τη δει να τελειώνει πρόωρα.

 

Αν και η εσωτερική αντιπολίτευση στον Τραμπ παραμένει από υποτονική έως άφαντη στο Κογκρέσο, οι αναλυτές σημειώνουν ότι έχει αρχίσει να εκφράζεται μία κόπωση με τις εμμονές του. Με δελφίνους όπως ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ντε Σάντις να διεκδικούν με αξιώσεις τους ψηφοφόρους του Ντόναλντ Τραμπ, πρωτοκλασάτα στελέχη όπως ο τέως υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και η πρώην κυβερνήτρια της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι αναζητούν υποστηρικτές για την υποψηφιότητά τους στο Κογκρέσο.

 

Ο τελευταίος που σκέπτεται να διεκδικήσει το χρίσμα είναι ο τέως αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πενς, ως εκπρόσωπος ενός απρόβλεπτου ρήγματος με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο υπηρέτησε πιστά στον Λευκό Οίκο. Καθώς οι δημόσιες ακροάσεις της Επιτροπής για τη διερεύνηση της εισβολής στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου του 2021 αναδεικνύουν τον κίνδυνο στον οποίο εκτέθηκε ο ίδιος εκείνη την ημέρα επειδή αρνήθηκε να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών, ο Πενς αναδεικνύεται ως ο εκπρόσωπος της μερίδας του κόμματος που δίνει προτεραιότητα στους θεσμούς απέναντι στην επικίνδυνη ρητορική του Τραμπ.

 

Χαρακτηριστικό του χάσματος μεταξύ τους είναι ότι οι δύο άνδρες μίλησαν την ίδια ημέρα στην Ουάσιγκτον, αλλά σε διαφορετικές εκδηλώσεις. Κι ενώ ο τέως πρόεδρος επανέλαβε τις κατηγορίες του για τις κλεμμένες εκλογές και έρευνες που χαρακτήρισε απάτη, ο αντιπρόεδρός του απάντησε έμμεσα, δηλώνοντας ότι «κάποιοι μπορεί να επιλέγουν να εστιάσουν στο παρελθόν, αλλά οι εκλογές αφορούν στο μέλλον». Αλλά με το 49% των Ρεπουμπλικανών να δηλώνει ότι θα ψήφιζε τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές και τον Ντε Σάντις να ακολουθεί με 25%, ο τέως πρόεδρος παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο για κάθε επίδοξο διάδοχο.

 

* Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι Nonresident Senior Fellow στο Atlantic Council και Ερευνήτρια Εξωτερικού στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

Κατερίνα Σώκου (Καθημερινή)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum