| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δείτε όλα τα άρθρα

Το πραγματικό στοίχημα της ανάπτυξης / Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος

 

Τρίτη, 00:01 - 05/05/2020

 

   Share

 

Με την ύφεση να είναι ήδη πραγματικότητα και την αγωνία όλων να είναι πώς δεν θα μετατραπεί σε κοινωνική καταστροφή αξίζει τον κόπο να στοχαστούμε ξανά τι σημαίνει όντως αναπτυξιακή στρατηγική για τη χώρα μας. Και πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτό τον αναστοχασμό γιατί πολλές φορές μέχρι τώρα αντιμετωπίσαμε το ζήτημα της ανάπτυξης υπό το πρίσμα της «μαγικής ιδέας».

 

 

Με αυτό τον τρόπο είδαμε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, το ευρώ ως νόμισμα, την «απελευθέρωση» των αγορών, το ΕΣΠΑ.

 

Ηταν η αντίληψη ότι απλώς θα υπάρξει μια ιδιαίτερη συνθήκη που θα εκτινάξει την οικονομία. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εν μέρει αυτός ο μηχανισμός λειτούργησε.

 

Χρήμα ήρθε, μεγάλα έργα έγιναν, κάποιες επενδύσεις έγιναν. Και βέβαια συντηρήθηκαν γύρω από τέτοιες πρακτικές άνθρωποι και κοινωνικές κατηγορίες και όχι πάντα επειδή είχαν πραγματικά «παραγωγική» συμβολή. Ηταν οι εποχές που κυριαρχούσε το «η δουλίτσα να γίνεται».

 

Σήμερα, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

 

Γνωρίζουμε ότι ενίοτε οι «μαγικές λύσεις» έχουν και μεγάλο κόστος. Και καταλαβαίνουμε πια ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ενδογενής αναπτυξιακή δυναμική που κυρίως να στηριχτεί στο γεγονός ότι ως χώρα διαθέτουμε ένα εξαιρετικό δυναμικό, τεχνικό και επιστημονικό, έτοιμο να προσφέρει και να βάλει πραγματικά πλάτη.

 

Σε μια εποχή που το κλειδί είναι να βρίσκεις λύσεις σε πραγματικά προβλήματα και να μπορείς να διαμορφώνεις οικονομικές πρακτικές με μεγάλη προστιθέμενη αξία και δυνατότητα να έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την οικονομία, δεν μπορούμε να μιλάμε απλώς με όρους «απορρόφησης» κονδυλίων.

 

Το κλειδί είναι εκείνη η αναγκαία συνέργεια ανάμεσα στην επιστημονική γνώση, την τεχνολογική καινοτομία και την επιχειρηματικότητα με όραμα και προοπτική.

 

Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν και υποδομές που μπορούν να αξιοποιηθούν αλλά και ένα σημαντικό ερευνητικό δυναμικό που θέλει να συμβάλει σε καινοτομίες που να μπορούν να αξιοποιηθούν και να αποτελέσουν τμήμα ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος.

 

Το κράτος οφείλει να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση υπό το αναγκαίο στρατηγικό πρίσμα.

 

Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος (Τα Νέα)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 
   

   
   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....