| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δείτε όλα τα άρθρα

Το ρίσκο της ανάφλεξης δεν σβήνει με μισόλογα / Άριστος Μιχαηλίδης   

 

Δευτέρα, 00:01 - 27/07/2020

 

   Share

 

Οι περισσότεροι ειδικοί που διάβασα αυτές τις μέρες υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται αυτή τη στιγμή η Άγκυρα να τραβήξει τα πράματα στα άκρα και να προκαλέσει πολεμική σύγκρουση με την Ελλάδα. Φυσικά, όταν μιλάς για την Τουρκία, τέτοιες προβλέψεις είναι ρευστές. Όμως, είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε μία χώρα να του κάνει πλάτες για όσα πράττει στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, και από την άλλη, έχει πολλά στρατιωτικά μέτωπα ανοικτά, δεν θα ήταν λογικό να ανοίξει ακόμα ένα. Ίσως σε αυτό να ελπίζουν κι όσοι αντιμετωπίζουν τις τουρκικές ενέργειες υποτονικά, προπάντων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι, όταν συναντούνται στη θάλασσα στόλοι με εχθρικές διαθέσεις ουδείς μπορεί να προβλέψει την κατάληξη, καθώς η ανάφλεξη μπορεί να προέλθει από εκεί που ουδείς το αναμένει. Ακόμα και από αστάθμητους παράγοντες. Το ρίσκο θερμού επεισοδίου ή εκτεταμένης σύγκρουσης θα παραμένει ανοικτό όσο η Άγκυρα δεν λαμβάνει ισχυρά μηνύματα αποτροπής και αμολάει το ναυτικό της να χαράζει πολιτική.

 

 

Εδώ υπάρχει ένας δικτάτορας με χαλαρές πολλές βίδες (άκομψο, αλλά ακριβές), ο οποίος πριν από τη συνεδρία του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, προχθές, πάει στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ και γράφει στο βιβλίο επισκεπτών: «Με την αυστηρή πειθαρχία, την υψηλή αίσθηση καθήκοντος και τις τεράστιες ικανότητες αποτροπής, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να αποτελούν την εγγύηση της ασφάλειας και της επιβίωσης της πατρίδας μας ενάντια στα κακά μάτια». Ένας ηγέτης που μιλά για τα κακά μάτια είναι ένα αξιοπερίεργο φαινόμενο. Ένας ηγέτης που περιμένει να προστατεύσουν την πατρίδα του από τα κακά μάτια οι ένοπλες δυνάμεις, είναι ένα επικίνδυνο φαινόμενο. Που κορυφώνεται όταν αναφέρεται στα «ιστορικά επιτεύγματα που έχουμε επιτύχει», αλλά δεν ενδιαφέρεται να μιλήσει στον Ατατούρκ για επιτεύγματα στον πολιτισμό, στη διπλωματία, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην οικονομία, παρά μόνο στα επιτεύγματα των ενόπλων δυνάμεων.

 

Το γεγονός, λοιπόν, είναι ότι στόχος της Άγκυρας αυτή τη στιγμή είναι η επίδειξη ισχύος για να αποτρέψει εκβιαστικά τις ενέργειες της Ελλάδας να υπογράψει με την Αίγυπτο συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ (που βλακωδώς ανακοινώθηκε άκαιρα, ενώ θα έπρεπε να ανακοινωθεί ως τετελεσμένο γεγονός), να απαντήσει στις ενέργειες που προωθούν τον αγωγό EastMed, και να αναγκάσει την Ελλάδα να διαπραγματευθεί τις «γκρίζες ζώνες», δηλαδή να αποδεχθεί ότι υπάρχουν «γκρίζες ζώνες». Ακόμα κι αν πιεστεί τώρα να κάνει πίσω, με παρεμβάσεις από την ΕΕ και αλλού, η κρίση θα επαναληφθεί, ακριβώς γιατί η ηγεσία της Άγκυρας αποφάσισε να κάνει τις δουλειές της με τις ένοπλες δυνάμεις στην εμπροσθοφυλακή. Το όποιο θερμό επεισόδιο ή και μια ευρύτερη σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη, τώρα ή αργότερα, αν δεν αναγκαστεί να αλλάξει στόχους και πολιτική η Άγκυρα, η μόνη χώρα στην περιοχή που είναι διατεθειμένη να μπαίνει σε πολεμικές περιπέτειες. 

 

Επομένως, όσοι εμφανίζονται παρεμβατικά και συστήνουν διάλογο ή μιλούν για «αμφισβητούμενα ύδατα» από την απόσταση ασφαλείας τους, δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να εκτρέφουν την αλαζονεία του σουλτάνου. Όπως κάνουν και όσοι (όχι μόνο ξένοι, μα και Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριοι) βρίσκουν δικαιολογίες στις τουρκικές προκλήσεις αποδίδοντάς τες στο ότι η Τουρκία αισθάνεται δήθεν αδικημένη διότι όλα τα κράτη της περιοχής την άφησαν έξω από τα ενεργειακά σχέδια της Μεσογείου. Ως να φταίνε οι άλλοι, που μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους και όχι η Τουρκία, που αντί συνεργασία αποζητά από όλους υποταγή στη δική της αντίληψη περί δικαίου και λογικής.

 

Τώρα, λοιπόν, αν δεν αντιμετωπιστούν αποφασιστικά οι τουρκικές ενέργειες και αφεθεί να αναλάβει ο Ερντογάν τον ρόλο του εκβιαστή σερίφη της Μεσογείου, η κατάληξη θα είναι τραγική για την Ελλάδα και την Κύπρο πρώτα, αλλά και για όλες τις χώρες της περιοχής και για την ΕΕ. Ο Εμανουέλ Μακρόν το είπε και χθες ξεκάθαρα: «Θα ήταν πολύ σοβαρό λάθος αν αφήναμε τα ζητήματα της ασφάλειάς μας στα χέρια άλλων παικτών, αυτό δεν είναι μια επιλογή για την Ευρώπη και είναι κάτι το οποίο η Γαλλία δεν θα αφήσει να γίνει». Οι υπόλοιποι δεν πρέπει να επιτραπεί να κλείνουν τα μάτια. Με τη Γαλλία μπροστά στην Ευρώπη και την Αίγυπτο στην περιοχή μας, μπορούμε να το παλέψουμε. Φτάνει να ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε και τι θέλουμε να πετύχουμε.

 

Άριστος Μιχαηλίδης (philenews.com)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
   

   
   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....