| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δείτε όλα τα άρθρα

Το ρεύμα που «καίει» / Κώτσης Βασίλειος

 

Πέμπτη, 00:01 - 30/07/2020

 

   Share

 

Ενα πρώτο μικρό βήμα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία έγινε πραγματικότητα με την παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας που ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Αφορά τις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες που σε περιόδους μεγάλης ζήτησης περιορίζουν ή και μηδενίζουν την κατανάλωση ρεύματος, δίνοντας ανάσες στο σύστημα και αποζημιώνονται για αυτή τους την πρωτοβουλία. Το κόστος του ρεύματος ή του φυσικού αερίου αποτελεί για τη βιομηχανία εντάσεως ενέργειας όπως η  μεταλλουργία, η χαλυβουργία, η υαλουργία, τα  τσιμέντα κ.λπ. τον σημαντικότερο παράγοντα κόστους αφού φθάνει το 35%-40% επί του συνολικού κόστους παραγωγής.

 

 

Γενικότερα, το κόστος παραγωγής στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν εμφανίζει σημαντικές διαφορές, ωστόσο οι τελικές τιμές έχουν μεγάλες αποκλίσεις, που οφείλονται σε φόρους, τέλη, λοιπές επιβαρύνσεις και επιδοτήσεις σε ΑΕΠ.

 

Η τιμή της κιλοβατώρας στην Ελλάδα, για παράδειγμα, είναι 30% υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ, ο οποίος είναι διπλάσιος από τις τιμές στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα τα τιμολόγια της υψηλής και μεσαίας τάσης απελευθερώθηκαν το 2008 και αμέσως η ΔΕΗ έσπευσε μονομερώς να αυξήσει τις ταρίφες από 10% ως 20%. Πάνω στα αυξημένα τιμολόγια προστέθηκαν επιπλέον φόροι λόγω των μνημονίων που ακόμη παραμένουν.

 

Μια ελληνική βιομηχανία πληρώνει εκτός από το κόστος της κιλοβατώρας, Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, τέλη ΑΠΕ, τέλη διοξειδίου του άνθρακα και Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Σύμφωνα με στοιχεία του Business Europe (του ευρωπαϊκού ΣΕΒ), μόνο οι έκτακτοι φόροι που ενσωματώνονται στην τελική τιμή την οποία πληρώνουν οι έλληνες βιομήχανοι αγγίζουν την τελική τιμή που πληρώνει ο γάλλος συνάδελφός τους. Δεδομένου ότι το 87,7% των εξαγωγών αγαθών της Ελλάδας είναι βιομηχανικά προϊόντα, καθίσταται σαφές ότι θα πρέπει να μειωθούν οι φόροι της ενέργειας για να γίνει η βιομηχανία μας περισσότερο ανταγωνιστική, να αυξηθούν οι επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες  θέσεις εργασίας.

 

Κώτσης Βασίλειος (To Βήμα)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
   

   
   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....