| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 00:01 - 03/08/2022

 

 

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουμε σταματήσει να μιλάμε για τη φοροδιαφυγή. Λες και το λύσαμε ως πρόβλημα. Για όσους δεν θυμούνται, υπήρξε διαχρονικά το πιο σημαντικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Μετά ήρθαν τα ηλεκτρονικά συστήματα διασταυρώσεων και περιορίστηκε σε έναν βαθμό η μεγάλη φοροδιαφυγή. Την περίοδο της καραντίνας, όπου η ανάγκη κοινωνικής αποστασιοποίησης επέβαλε τη χρήση απομακρυσμένων πληρωμών, περιορίστηκε και η μικροφοροδιαφυγή.

 

 

Ωστόσο πολλά από όσα φάνηκαν να αλλάζουν το προηγούμενο διάστημα επιστρέφουν και μάλιστα με δριμύτητα.

 

Για παράδειγμα, μπορεί οι τουριστικοί προορισμοί να πλημμυρίζουν από τουρίστες, αλλά οι νόμιμες αποδείξεις (έχουμε πήξει στα δελτία παραγγελιών) παραμένουν είδος προς εξαφάνιση. Τα POS… χαλούν απανωτά το ένα μετά το άλλο. Με τον ρυθμό που βγαίνουν εκτός λειτουργίας θα νόμιζε κανείς ότι η πανδημία επεκτάθηκε στα μηχανάκια των τραπεζικών συναλλαγών. Αν οι υπολογισμοί για τα φετινά έσοδα γίνονται βάσει των δηλωμένων νόμιμων συναλλαγών, έχω την αίσθηση ότι είναι λάθος. Το οικονομικό αποτέλεσμα είναι σίγουρα καλύτερο και το κράτος δεν παίρνει το μερίδιο που του αναλογεί.

 

Πάλι καλά που σκέφτηκαν στην ΑΑΔΕ να μπλοκάρουν τουλάχιστον το πλέον συνηθισμένο των μεθόδων που ακολουθούν οι φοροφυγάδες καταστηματάρχες. Πλήρωνες με κάρτα, ένιωθες καλά με τη φορολογική σου συνείδησή, ανέμενες – η αλήθεια είναι – και την απόδειξη, αλλά όταν αυτή δεν έφτανε έλεγες δεν πειράζει θα ενημερωθούν οι φορολογικές Αρχές από τις τράπεζες. Αυτό δεν συνέβαινε. Τώρα, επιτέλους, συνδέεται απευθείας το POS με την ταμειακή μηχανή. Μάλιστα, καμία συναλλαγή δεν θα διεκπεραιώνεται αν δεν συνδέεται με μια νόμιμα εκδοθείσα απόδειξη. Μια ρύθμιση αυτονόητη που ωστόσο επί χρόνια δεν έκανε κανείς τον κόπο να την υλοποιήσει. Τώρα γίνεται και είναι παρήγορο. Ειδικά σε ό,τι αφορά τους ξένους τουρίστες που λόγω κουλτούρας πληρώνουν συνήθως με κάρτα. Απλά, όπως έχει καταγραφεί πολλές φορές, το POS που έμπαινε η κάρτα ήταν συνδεδεμένο με κάποιο τραπεζικό ίδρυμα στην αλλοδαπή και η συναλλαγή και βέβαια ο αναλογούν ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος χάνονταν στις συμπληγάδες της φοροδιαφυγής.

 

Τις τελευταίες μέρες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έκανε και κάτι άλλο. Ενεργοποίησε τους ξένους τουρίστες στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής στους τουριστικούς προορισμούς με μια καμπάνια στα σόσιαλ μίντια που απευθύνεται στους ξένους τουρίστες. Τους καλεί πριν πληρώσουν για οτιδήποτε στη χώρα να ζητούν από τους καταστηματάρχες «apodeixi please». Τους επισημαίνει μάλιστα στο σχετικό βίντεο ότι αν δεν πάρουν απόδειξη δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν, καθώς καλύπτονται από τον νόμο.

 

Το βίντεο μια χαρά τα λέει, αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα χρειαστεί και ένας αστυνομικός για την προστασία κάθε ξένου τουρίστα που θα επικαλεστεί όσα λέει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων…

 

Νίκος Φιλιππίδης (ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum