Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 
 

00:01 - 14/11/17

To ελαιόλαδο κατεβάζει στροφές

 

Οι λάτρεις του ελαιολάδου μπορούν τελικά, μετά από τρία χρόνια αύξησης των τιμών για το βασικό μεσογειακό προϊόν, να σταματήσουν να πληρώνουν όλο και περισσότερο για το λάδι. Τα παραπάνω έγραψε το Bloomberg, περιγράφοντας ότι φέτος θα είναι μια χρονιά χαμηλής ανάπτυξης για την Ευρώπη.

 

 

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Deoleo SA, ο μεγαλύτερος προμηθευτής ελαιολάδου στον κόσμο, αναμένει ότι η αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής κατά την περίοδο 2017-2018 θα μειώσει τις τιμές για τους καταναλωτές. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τις πωλήσεις στην εταιρεία, σύμφωνα με τον Chief Executive Officer Pierluigi Tosato, ο οποίος ολοκληρώνει την οικονομική της αναδιάρθρωση.

 

Μεγαλύτερη συγκομιδή των καρπών σε μεγάλο μέρος της περιοχής της Μεσογείου θα αυξήσει την παραγωγή λαδιού κατά περίπου 12%, ακόμη και όταν ο κορυφαίος παραγωγός της Ισπανίας ταλαιπωρείται με το τρίτο έτος ξηρασίας, ανέφερε ο Tosato σε συνέντευξή του. "Αυτό θα ωθήσει προς τα κάτω τις τιμές του ελαιολάδου, δίνοντας νέα ανάσα στην αγορά", είπε σε συνέντευξή του.

 

Στη Jaen, μια πόλη στη νότια Ισπανία που είναι εμπορικός κόμβος για το ελαιόλαδο που χρησιμοποιείται στις σαλάτες και το μαγείρεμα, οι τιμές για την ποιότητα έξτρα παρθένου ελαιολάδου έχουν κρατηθεί πάνω από 3 ευρώ (3.50 δολάρια) ανά χιλιόγραμμο για τα περισσότερα από τα τρία τελευταία χρόνια, αφού προηγουμένως είχε αυξηθεί λιγότερο από 2 ευρώ το 2014, σύμφωνα με τις τιμές που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Οι υψηλότερες τιμές έχουν ωθήσει τα νοικοκυριά και τα εστιατόρια να αναζητήσουν φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις όπως το ηλιέλαιο, το οποίο διαπραγματεύεται περίπου στα 80 σεντς ανά κιλό στο Ρότερνταμ. "Πολλοί καταναλωτές σε ώριμες αγορές όπως η Ισπανία και η Ιταλία έχουν αρχίσει να αγοράζουν φθηνότερα σπορέλαια. Μόλις αλλάξουν, είναι πραγματικά απίθανο να επιστρέψουν" στις τρέχουσες τιμές, δήλωσε ο Tosato.

 

Η ετήσια κατανάλωση ελαιολάδου στην Ισπανία μειώθηκε κατά περίπου 90.000 μετρικούς τόνους τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ το ηλιέλαιο αυξήθηκε κατά 140.000 τόνους, σύμφωνα με τον Vito Martielli, αναλυτή σιτηρών και ελαιούχων σπόρων στην Rabobank στις Κάτω Χώρες. Οι Ιταλοί χρησιμοποιούν τώρα περίπου 160.000 τόνους λιγότερο ελαιόλαδο από ό,τι το 2011, ενώ το ηλιέλαιο αυξήθηκε κατά περίπου 200.000 τόνους, δήλωσε επίσης ο Martielli.

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

Δείτε όλα τα Aρθρα - Απόψεις

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....