| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 02/08/2022

 

 

Με την επίτευξη του καταλυτικού για την τράπεζα στόχου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε μονοψήφιο ποσοστό, στο 8,2% μετά από μια δεκαετία, μέσω συναλλαγών ύψους 1,6 δις ευρώ η Αlpha Bank μείωσε στα 3,2 δις ευρώ το προβληματικό δανειακό της χαρτοφυλάκιο, μειώνοντας από τα τέλη του 2017  μέχρι το τέλος Ιουνίου φέτος τα «κόκκινα» δάνεια κατά 89%,  με τον διευθύνοντα σύμβουλο Βασίλη Ψάλτη να υπογραμμίζει, μιλώντας στους αναλυτές ότι «το ταξίδι συνεχίζεται αλλά έχουμε την εμπειρία και τα στρατηγικά εργαλεία για να μειώσουμε τον δείκτη στον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

 

 

Ταυτόχρονα, τα ισχυρά αποτελέσματα του α’ 6μήνου και  οι προοπτικές που διανοίγονται για το μέλλον αποτελούν αισιόδοξες ενδείξεις για διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023 (στο 20%-30% των κερδών του 2022) σε συνεννόηση με τον επόπτη (SSM).

 

«Ακριβώς έναν χρόνο μετά την παρουσίαση του Στρατηγικού μας Σχεδίου «Project Tomorrow», η Alpha Bank επέδειξε εξαιρετική αποτελεσματικότητα, επιτυγχάνοντας όλους τους σχετικούς στόχους. Κατά το α’ εξάμηνο, οι ισχυρές επιδόσεις της Τράπεζας συνεχίστηκαν, με αύξηση των μεγεθών και παράλληλη μείωση του κινδύνου σε βασικούς δείκτες, βελτιώνοντας ουσιαστικά την κερδοφορία, τα εποπτικά κεφάλαια, την ποιότητα των εσόδων και, τελικά, τις προοπτικές ανάπτυξης για το έτος 2022» δήλωσε ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης 

 

Ειδικότερα, η Alpha Bank είχε, παρά την αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία, ενισχυμένη κερδοφορία για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, με κέρδη μετά από φόρους €117,3 εκατ. στο τρίμηνο, και €243 εκατ. στο α’ εξάμηνο, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους ετήσιους στόχους κερδοφορίας της. Επίσης, κατέγραψε αύξηση κατά 6,9% του Καθαρού Εσόδου Τόκων (Net Interest Income) από το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε €302,7 εκατ. και κατακόρυφη αύξηση της τάξης του 60% των Καθαρών Εσόδων Τόκων από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων, σε ετήσια βάση. 

 

Στο β’ τρίμηνο 2022, η  Alpha Bank πέτυχε Απόδοση Ιδίων Κεφαλαίων (RoTBV) 8,6%, παραμένοντας σε τροχιά επίτευξης του στόχου της για RoTBV 6% για το έτος ενώ ισχυρή είναι και η κεφαλαιακή βάση, με τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 16%.

 

Σε ότι αφορά το δανειακό χαρτοφυλάκιο, με  τον Δείκτη ΜΕΑ (ΝPE) να διαμορφώνεται πλέον στο 8,2%, η τράπεζα γυρίζει σελίδα στο θέμα της μείωσης των «κόκκινων δανείων».Η πρόοδος επιβεβαιώνεται από τη συντριπτική διαφορά του Δείκτη, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2017, βρισκόταν στο 51,7%, με συνολικά Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα ύψους €29,3 δισ.

 

Αναφερόμενος στις πληθωριστικές πιέσεις ο κ. Λάζαρος Παπαγαρυφάλου, CFO της τράπεζας, ανέφερε στους αναλυτές ότι η τράπεζα βρίσκσεται σε επιφυλακή ώστε να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες εισροές νέων προβληματικών δανείων.

 

Ετσι, η Alpha Bank υπό τη διοίκηση του Βασίλη Ψάλτη συνεχίζει τη δυναμική της επέκταση το εγχώριο χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων με καθαρή πιστωτική επέκταση 1,7 δις ευρώ από την αρχή του 2022 – επιτυχάνοντας το 73% του ετήσιου στόχου -  και επιστρέφει την πρώτη θέση στη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων με το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο να ανέρχεται στα 19 δις ευρώ στο τέλος Ιουνίου, από 13 δις ευρώ στο τέλος του 2018 (+44%).

 

Eιδικότερα, το  α’ εξάμηνο, η Alpha Bank με νέες εκταμιεύσεις 4 δις ευρώ (1,9 δις ευρώ στο β’ τρίμηνο) στήριξε την ελληνική οικονομία με πρωταγωνιστές τους κλάδους: εμπορίου ,μεταφορών/ναυτιλίας, βιομηχανίας, τουρισμό.

 

Όπως ανέφερε ο  Β.Ψάλτης προς το παρόν δεν παρατηρείται αναβολή επενδυτικών σχεδίων ωστόσο είναι δύσκολο να προβλεφθεί αν η δυναμική θα δυναχιστεί και την επόμενη χρονιά.

 

Σημειώνεται ότι η συνολική λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων περιλαμβάνει τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους €5,5 δισ. των συναλλαγών ΜΕΑ «Galaxy» και «Cosmos».

 

Το χαρτοφυλάκιο Εξυπηρετούμενων Δανείων του Ομίλου (εξαιρουμένων των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας των συναλλαγών «Galaxy» και «Cosmos») ενισχύθηκε περαιτέρω, κατά 3% σε τριμηνιαία βάση ή €0,9 δισ., και διαμορφώθηκε σε €30,6 δισ., ως αποτέλεσμα σημαντικής αύξησης των νέων εκταμιεύσεων προς Eπιχειρήσεις και αποπληρωμών στο χαρτοφυλάκιο δανείων Ιδιωτών.

 

Αναφορικά με τα επιτοκιακά έσοδα αυτά επωφελούνται από την αύξηση των χορηγήσεων δανείων και των εσόδων χρεογράφων, καθώς μειώνεται η επίπτωση από την εξυγίανση του ισολογισμού. Ειδικότερα, μέσα από επιλεκτικές επενδύσεις σε υψηλής ποιότητας αξιόγραφα, το Καθαρό Έσοδο Τόκων από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων σημείωσε κατακόρυφη αύξηση της τάξης του 60% σε ετήσια βάση - από 25 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο 2021 σε 40 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο 2022. Συνολικά, η αυξητική ανοδική πορεία αναμένεται να συνεχιστεί, ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων.

 

Αναφορικά με τις εκδόσεις ΜREL, o Βασίλης Ψάλτης ανέφερε ότι η τράπεζα βρίσκεται σε συζητήσεις με τον  SRB

 

«Η συζήτηση είναι παραγωγική και ο επόπτης καταλαβαίνει τις συνθήκες. Ωστόσο εμείς κάνουμε την προετοιμασία που χρειάζεται για τις εκδόσεις και παρακολουθούμε στενά τις συνθήκες στις αγορές» είπε στη συζήτηση με τους αναλυτές ο κ. Ψάλτης.

 

«Παράλληλα, η δημιουργία της νέας Alpha Bank συνεχίστηκε με ταχείς ρυθμούς και κατά το α’ εξάμηνο του 2022, καθώς νέες στρατηγικές συμμαχίες υψηλής προστιθέμενης αξίας κεφαλαιοποιούν τη δυναμική του Δικτύου και των Συνεργατών μας. Τον Ιούλιο εγκαινιάσαμε τη συνεργασία μας με τη Nexi, τον κορυφαίο όμιλο τεχνολογιών πληρωμών, με στόχο τον μετασχηματισμό των υπηρεσιών πληρωμών και την παροχή πρωτοποριακών λύσεων στους εμπόρους, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή ψηφιακών πληρωμών στη χώρα μας. Επίσης, πρόσφατα προχωρήσαμε στην ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή για το Project Skyline, που αφορά στη μεταβίβαση ακινήτων αξίας περί τα €500 εκατ., την αξιοποίηση και τη διαχείριση των οποίων θα αναλάβει η θυγατρική εταιρεία Real Estate του Ομίλου μας» δήλωσε ο Β.Ψάλτης. 

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum