| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" |  +/-  |  "Μας ακούνε"  |  Fundamentalist  |  Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 27/09/2021

 

 

Την έλευση κολοσσιαίων θεσμικών επενδυτών, ξένα funds, στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και το χτίσιμο θέσεων στο μετοχικό κεφάλαιο ικανών που θα ανοίγουν κρουνούς χρηματοδότησης στις διεθνείς αγορές προσδοκούν η διοίκηση της δημόσιας εταιρίας και η κυβέρνηση.

 

 

Όπως γράφει ο Χ. Κολώνας, όπως αναφέρουν στον Οικονομικό Ταχυδρόμο παράγοντες της αγοράς που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις εξελίξεις με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τη διάθεση νέων μετοχών, δύο μεγάλα ξένα funds φέρονται να κινούνται όχι μόνο για τη συμμετοχή τους στην προαναφερόμενη διαδικασία αλλά και για την απόκτηση πακέτου μετοχών άνω του 5%, έκαστο. Βέβαια, οι ίδιοι παράγοντες σπεύδουν να αποσαφηνίσουν πως είναι πολύ πρόωρη η όποια τέτοια πρόβλεψη, ωστόσο κατά τα πρόσωπα αυτά, μία τέτοια κίνηση θα την επιθυμούσαν το Υπερταμείο και η διοίκηση της εταιρίας προκειμένου να θεμελιωθεί η διεθνής επενδυτική εμπιστοσύνη. Επιπλέον η συμμετοχή τους θα άνοιγε και άλλες πόρτες ρευστότητας που θα χρειαστεί η εταιρία προκειμένου να υλοποιήσει το επενδυτικό πρόγραμμα – «μαμούθ» των 8,4 δις. ευρώ έως το 2026.

 

Γιατί το Δημόσιο θα περιορίσει τη συμμετοχή του

 

Η ενεργειακή μετάβαση στην κλιματικά ουδέτερη εποχή για τη δημόσια εταιρία μέσα από επενδύσεις αλλά και οι εξαγορές χαρτοφυλακίων με ΑΠΕ στα Βαλκάνια απαιτούν επίσης την ευελιξία στις αποφάσεις της εισηγμένης, σημειώνουν επίσης οι ίδιοι παράγοντες της αγοράς, εξηγώντας γιατί το δημόσιο θα πρέπει να περιορίσει τη συμμετοχή του στο 33,36%.

 

«Το κράτος το χρειάζονται οι θεσμικοί επενδυτές για να τοποθετήσουν τα κεφάλαια τους και το θέλουν ως μία μορφή εγγύησης. Συνεπώς το ποσοστό του 33,36% εξυπηρετεί αυτούς τους σκοπούς, ενώ η διατήρηση του μάνατζμεντ από το δημόσιο σε κρίσιμα στρατηγικά θέματα υπηρετεί και τους λόγους προστασίας του δημόσιου συμφέροντος», εξηγούν χαρακτηριστικά.

 

Το πρότυπο του μετασχηματισμού

 

Το πρότυπο του μετασχηματισμού της ΔΕΗ για την ακρίβεια η νέα μετοχική σύνθεση της εταιρίας, αν στεφθεί με επιτυχία η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, είναι κι εκείνο που ακολούθησαν μεγάλες ενεργειακές ευρωπαϊκές εταιρίες. Όπως η γερμανική E.ON, η ισπανική Iberdrola αλλά και η ιταλική ENEL, στην οποία το υπουργείο Οικονομικών της χώρας διατηρεί τον έλεγχο του 23%.

 

Οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί έχουν προχωρήσει σε μία μεγάλη επέκταση των δραστηριοτήτων τους στα μήκη και τα πλάτη της γης, ενώ πρωταγωνιστούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με επενδύσεις σε πράσινες μορφές ενέργειας. Πρόκειται για ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο οι επενδυτές εμπιστεύονται και τοποθετούνται όταν διαπιστώνουν πως επιχειρήσεις οδεύουν προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

 

Αναφορικά με τα ονόματα των funds που παίζουν στα γραφεία των αναλυτών είναι εκείνα που συμμετείχαν στις ομολογιακές εκδόσεις της ΔΕΗ και μεταξύ άλλων είναι η BlackRockFidelityEBRDApollo κλπ.

 

Aπεργίες από τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

 

Κόντρα σε αυτά τα πλάνα, είναι αποφασισμένη να πάει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων της δημόσιας εταιρίας όπως και όλες οι παρατάξεις σχεδιάζουν δυναμικές αντιδράσεις. Η Ομοσπονδία αναμένεται να αποφασίσει αύριο Τρίτη τη μορφή των κινητοποιήσεων, οι οποίες μάλλον θα είναι στοχευμένες απεργίες.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum