| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 06/07/2022

 

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να γίνει ο κορυφαίος επενδυτής στο ψηλότερο φράγμα στον κόσμο στο Τατζικιστάν, σε μια κίνηση που στοχεύει να βοηθήσει την Κεντρική Ασία να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια και στο πλαίσιο των δράσεων που αναλαμβάνει προκειμένου να απαντήσει στον νέο «Δρόμο του Μεταξιού» της Κίνας (Belt and Road Initiative – BRI).

 

 


Αυτό αποκάλυψαν στο Reuters αξιωματούχοι της ΕΕ.

 

Το Τατζικιστάν ξεκίνησε το 2016 την κατασκευή του γιγαντιαίου υδροηλεκτρικού σταθμού Rogun, ο οποίος θα μπορούσε να προσφέρει πλήρη ενεργειακή ανεξαρτησία στο περίκλειστο έθνος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

 

Ο «μεγαλύτερος επενδυτής»

 

Ο επενδυτικός βραχίονας της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), δεν έχει χρηματοδοτήσει μέχρι στιγμής το έργο, του οποίου ο κύριος κατασκευαστής είναι η ιταλική κατασκευαστική εταιρεία Webuild .

 

Ωστόσο, εκπρόσωπος της ΕΤΕπ δήλωσε στο Reuters ότι η τράπεζα έχει τώρα κληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να γίνει «ο μεγαλύτερος επενδυτής» στο έργο.

 

Το Rogun αναμένεται να κοστίσει περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν ήδη δαπανηθεί, δήλωσε στο Reuters τον Ιούνιο ο υπουργός Ενέργειας του Τατζικιστάν Νταλιόρ Τζούμα.

 

Ενώ μέχρι τώρα χρηματοδοτούνταν σε μεγάλο βαθμό από ομόλογα της κυβέρνησης του Τατζικιστάν και ιδιωτικά δάνεια, η κυβέρνηση στη Ντουσάνμπε ζήτησε οικονομική και τεχνολογική υποστήριξη από την ΕΕ για την ολοκλήρωση του έργου, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ που γνωρίζει τις συνομιλίες.

 

Ο εκπρόσωπος της ΕΤΕπ αρνήθηκε να σχολιάσει το μέγεθος της πιθανής επένδυσης και τους όρους της νέας δέσμευσης.

 

«Πατάει πόδι» στην Ασία

 

Η τράπεζα έχει επενδύσει στην Κεντρική Ασία περίπου 182 εκατομμύρια ευρώ (186,8 εκατομμύρια δολάρια) μεταξύ 2014 και 2020, μικρό ποσοσό αν αναλογιστεί κανείςτις επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ εκτός του μπλοκ των 27 εθνών της ΕΕ.

 

Ο αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί επειδή δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης, είπε ότι ένας βασικός λόγος για να γίνει η ΕΕ κορυφαίος επενδυτής στο φράγμα υδροηλεκτρικής ενέργειας ήταν να ανεξαρτητοποιήσει το Τατζικιστάν και τους γείτονές του από τη ρωσική ενέργεια.

 

Η ΕΕ ενδιαφέρεται να επιδιώξει την «ενεργειακή ανεξαρτησία της Κεντρικής Ασίας από τη Ρωσία», είπε ο αξιωματούχος.

 

Απομόνωση της Ρωσίας

 

Οι Βρυξέλλες και οι δυτικοί σύμμαχοί τους προσπαθούν να απομονώσουν τη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

 

Η χρηματοδότηση θα είναι μέρος της στρατηγικής της ΕΕ για την «Παγκόσμια Πύλη», δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ. Οι Βρυξέλλες παρουσίασαν το παγκόσμιο σχέδιο δαπανών για υποδομές ύψους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Δεκέμβριο ως μια καλύτερη, πιο πράσινη εναλλακτική λύση στην πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας. Το Πεκίνο ξεκίνησε το σχέδιό του το 2013 για την ενίσχυση των εμπορικών του δεσμών με τον υπόλοιπο κόσμο και η Κεντρική Ασία είναι μεταξύ των περιοχών όπου η Κίνα έκτοτε επενδύει σε μεγάλο βαθμό.

 

Ο εκπρόσωπος της ΕΤΕπ είπε ότι η τράπεζα εξετάζει μια κοινή επένδυση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ελέγχει τον προϋπολογισμό πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ και όπως η ΕΤΕπ μπορεί επίσης να συγκεντρώσει χρήματα στις αγορές. Το στέλεχος της ΕΕ επιβεβαίωσε ότι το μπλοκ ήταν ανοιχτό να χρηματοδοτήσει το έργο του υδροηλεκτρικού φράγματος Rogun.

 

Δεν είναι σαφές πότε τα σχέδια της ΕΕ θα μπορούσαν να μετατραπούν σε πραγματικές επενδύσεις, αλλά ο αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι οι αποφάσεις θα μπορούσαν να ληφθούν μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

 

Πηγή: Reuters

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum