| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 27/07/2022

 

 

Στο «μαρτύριο της σταγόνας» υποβάλλει η Μόσχα την Ευρώπη με το φυσικό αέριο, καθώς από σήμερα η Gazprom προχωρά σε νέα μείωση της ροής προς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της βασικής πύλης εισόδου του καυσίμου από τη Ρωσία προς τη Γηραιά Ήπειρο, τον αγωγό Nord Stream 1. 

 

 

Προφασιζόμενο τεχνικούς λόγους για ακόμα μια φορά, το Κρεμλίνο θέτει σε λειτουργία τον αγωγό στο 20% της λειτουργίας του από το 40% που ίσχυε μέχρι χθες, στέλνοντας πλέον στην Ευρώπη 33 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου την ημέρα από 67 εκατ. κ.μ.

 

Όπως γράφει ο Στέφανος Σίσκος στην Ημερησία, η Ευρώπη θεωρεί πως η μείωση των ροών δεν οφείλεται σε τεχνικούς λόγους και προτοιμάζεται ακόμα και για πλήρες κλείσιμο της στρόφιγγας. Τα κράτη-μέλη σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ, κατέληξαν χθες σε συμφωνία για εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15%.

 

«Η περαιτέρω μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream 1 χωρίς δικαιολογημένο τεχνικό λόγο, καταδεικνύει περαιτέρω την αναξιόπιστη φύση της Ρωσίας ως προμηθευτή ενέργειας. Χάρη στην (χθεσινή) απόφαση, είμαστε πλέον έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια σε ευρωπαϊκή κλίμακα, ως Ένωση», δήλωσε σχετικά η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 

Το νέο θρίλερ της τουρμπίνας

 

Τη Δευτέρα η Gazprom ανακοίνωσε ότι σταματά μια επιπλέον τουρμπίνα στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 για εργασίες συντήρησης, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση της ροής φυσικού αερίου. Οι εργασίες συντήρησης της άλλης τουρμπίνας που είχε σταλεί στον Καναδά ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με την Siemens Energy και ακολούθως σύμφωνα με τη γερμανική εταιρεία προχώρησε στη διαδικασία της μεταφοράς της στη Ρωσία.

 

Ωστόσο η επιστροφή της αποδείχθηκε περίπλοκη, αφού η Μόσχα απαιτεί συγκεκριμένα έγγραφα που να πιστοποιούν ότι η μεταφορά δεν παραβιάζει κυρώσεις. H Siemens Energy ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η τουρμπίνα που επικαλείται η Μόσχα για να δικαιολογήσει τη μείωση της ροής φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 ήταν έτοιμη να παραδοθεί, αλλά η Gazprom έπρεπε να παράσχει τελωνειακά έγγραφα για να προχωρήσει η μεταφορά τα οποία σύμφωνα με τη γερμανική εταιρεία δεν παρέδωσε.

 

Η Γερμανία κάνει λόγο για ενεργειακό εκβιασμό με το Αντικαγκελάριο της χώρας Ρόμπερτ Χάμπεκ, να τονίζει πως «είδαμε καθαρά πια τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες πως η στρατηγική είναι να κρατήσει η Ρωσία ψηλά τις τιμές στην Ευρώπη και έτσι να πιέσει πολιτικά τις ευρωπαικές κυβερνήσεις ώστε να διχάσει την Ευρώπη».

 

Την ίδια ώρα η Μόσχα ρίχνει τις ευθύνες για τις καθυστερήσεις στην Ευρώπη με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, να δηλώνει πως «η κατάσταση περιπλέκεται κρίσιμα από τους περιορισμούς και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της χώρας μας. Χωρίς αυτούς τους περιορισμούς όλες οι εργασίες συντήρησης και επισκευής θα γίνονταν με τον συνήθη τρόπο χωρίς να οδηγούμαστε στις σημερινές καταστάσεις». 

 

Το χρονικό των περικοπών

 

Ετσι από τις αρχές Ιουνίου η Μόσχα με πρόσχημα τις εργασίες συντήρησης στον μηχανικό εξοπλισμό του αγωγού, έχει μειώσει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Nord Stream 1 κατά 80% περίπου από τις αρχές Ιουνίου όταν και ο αγωγός λειτουργούσε σχεδόν στο φουλ.

 

Συγκεκριμένα στις 2 Ιουνίου η Ρωσία μέσω Nord Stream 1 διοχέτευσαι προς την Ευρώπη 169 εκατ. κ.μ. αερίου. Στις 15 Ιουνίου, όταν και ξεκίνησε το θρίλερ με τις πρώτες τουρμπίνες που στάλθηκαν για επισκευή στον Καναδά, η ροή έπεσε στα 97 εκατ. κ.μ. και λίγο αργότερα στις 23 Ιουνίου στα 68 εκατ. κ.μ. Από το τέλος Ιουνίου μέχρι και χθές, περνούσαν καθημερινά περίπου 67 εκατ. κ.μ. καυσίμου με τον αγωγό να λειτουργεί στο 40% της δυναμικότητάς του και από σήμερα 33 εκατ. κ.μ., στο 20% δηλαδή της δυναμικότητας.. 

 

Πολεμικές τιμές για το αέριο

 

Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας στην ενεργειακή αγορά από τα ήξεις αφίξεις της Μόσχας, οι χρηματιστηριακές τιμές του φυσικού αερίου έχουν «εκτροχιαστεί» και κινοιύνται αντιστρόφως ανάλογα με τις ροές μέσω Nord Stream 1, δηλαδή όσο μειώνονται οι ροές τόσο αυξάνοναι οι τιμές. 

 

Ειδικότερα, στις 2 Ιουνίου η χρηματιστηριακή τιμή του αερίου ήταν στα 86€/MWH. Με τις πρώτες μειώσεις των ροών απογειώθηκε στις 15 Ιουνίου στα 119,29€/MWH και στις 23 του ίδιου μήνα στα 133€/MWH. Στις 7 και στις 10 Ιουλίου όταν ακόμα δεν είχε γίνει γνωστό αν θα επιστρέψει η τουρμπίνα από τον Καναδά, έφτασε τα 180€/MWH. Ακολούθησε μια περίοδος οριακής αποκλιμάκωσης όταν βρέθηκε λύση να επιστρέψει ο εξοπλισμός στην Ευρώπη και άρχιζε να εκτοξεύεται τη Δευτέρα μετά τις νέες ανακοινώσεις της Gazprom, με το αέριο να φτάνει την Τρίτη το απόγευμα στα ιστορικά υψηλά των 214€/MWH.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum