| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 03/08/2022

 

 

Δύσκολος προμηνύεται ο φετινός χειμώνας για εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αφού το μίγμα των ενεργειακών προϊόντων παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Το φυσικό αέριο βρίσκεται πλέον τις τελευταίες ημέρες σταθερά στην περιοχή των 200 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι για 3η συνεχόμενη ημέρα παραμένει πάνω από τα 400 ευρώ.

 

 

Στον αντίποδα όλων αυτών βρίσκεται η τιμή του πετρελαίου που έχει υποχωρήσει στα επίπεδα των 100 δολαρίων το βαρέλι, μια τιμή που ναι μεν είναι σε υψηλά επίπεδα, αλλά τουλάχιστον δεν επιδεινώνεται η κατάσταση.

 

Όπως γράφει η Ημερησία, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπάρχει έντονη ανησυχία, αφού βλέπουν ότι ναι μεν το καλοκαίρι λειτουργεί ως χαλί που κρύβει όλα τα προβλήματα, αλλά αναμφίβολα η ημέρα που θα εμφανιστούν εκ νέου δεν είναι μακριά.

 

Σχέδιο στήριξης των αδυνάμων

 

Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τους οικονομικούς υπουργούς να του ετοιμάσουν ένα συγκροτημένο σχέδιο στήριξης των αδυνάμων το οποίο και θα το παρουσιάσει στην ΔΕΘ τον προσεχή Σεπτέμβριο.

 

Στο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί θα πρέπει να προστεθούν και γεωπολιτικές εξελίξεις. Στο μέτωπο της Ουκρανίας η κατάσταση παραμένει ρευστή, ενώ ανησυχία υπάρχει και από την εικόνα που υπάρχει στην Ασία και στις σχέσεις ΚίναςΤαϊβάν, ειδικά μετά την επίσκεψη της Αμερικανίδας προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι.

 

Η ρευστή αυτή κατάσταση σε διεθνές επίπεδο προκαλεί, όπως είναι φυσικό, ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Από τη μία υπάρχουν ισχυρά όπλα, όπως ο τουρισμός που μπορεί εν μέρει να ισορροπήσει την κατάσταση, και από την άλλη το κομμάτι των αυξήσεων σε βασικά προϊόντα που δημιουργεί έντονο προβληματισμό, αφού αφαιρεί διαθέσιμο εισόδημα από τα νοικοκυριά.

 

Χθες, για παράδειγμα, η τιμή του φυσικού αερίου ήταν πάνω από τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα. Χθες ναι μεν σημείωσε οριακή κάμψη, αλλά διατηρήθηκε πάνω από το όριο αυτό. Από την άλλη και η τιμή του ρεύματος ήταν πάνω από τα 400 ευρώ, που είναι στα ιστορικά υψηλά.

 

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν αναζητήσεις ώστε να βρεθούν λύσεις για στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά η άσκηση είναι εξαιρετικά δύσκολη.

 

Μικρή «ανάσα» από τα καύσιμα

 

Το ενθαρρυντικό στοιχείο σε όλα αυτά είναι η μικρή αποκλιμάκωση των τιμών των καυσίμων. Η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται, πλέον, γύρω στα 2,15 ευρώ/λίτρο, έναντι 2,399 ευρώ στο τέλος Ιουνίου, ενώ το πετρέλαιο κίνησης έχει υποχωρήσει στα 1,90 ευρώ, από 2,112 ευρώ πριν από έναν μήνα. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι οι τιμές των καυσίμων διατηρούνται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από πέρυσι. Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιούλιο του 2021 η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφωνόταν στα 1,689 ευρώ, δηλαδή 0,46 ευρώ χαμηλότερα, ενώ και το πετρέλαιο κίνησης πωλούνταν 0,50 ευρώ φτηνότερα. 

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum