| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" |  +/-  |  "Μας ακούνε"  |  Fundamentalist  |  Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 12/10/2021

 

 

Πλώρη για μονοψήφιους δείκτες καθυστερήσεων έχουν βάλει οι τέσσερις μεγάλοι του τραπεζικού κλάδου, μέσω του τρέχοντος, δεύτερου από το 2019, κύκλου εμπροσθοβαρούς μείωσης των κόκκινων δανείων τους.

 

 

Όπως σχολιάζει και ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, χθες η Eurobank υπέγραψε την οριστική συμφωνία με την doValue για τη συναλλαγή Mexico, λογιστικής αξίας 3,2 δισ. ευρώ, ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει η Εθνική Τράπεζα το οριστικό deal για την τιτλοποίηση Frontier των 6 δισ. ευρώ, με τον ίδιο όμιλο.

 

Από την άλλη, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να ολοκληρώσουν συναλλαγές 7 δισ. ευρώ και 2,6 δισ. ευρώ αντίστοιχα μέχρι το Δεκέμβριο.

 

Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος του 2021 τα εντός ισολογισμού μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τεσσάρων συστημικών ομίλων θα έχουν πέσει κάτω από τα 18 δισ. ευρώ και ο δείκτης NPE θα υποχωρήσει στη ζώνη του 12% – 13% από 20% στο τέλος του α΄ εξαμήνου.

 

Η οριστική επιστροφή σε μονοψήφια επίπεδα, γύρω από το 7% – 8%, αναμένεται κάποια στιγμή μέσα στο 2022, μέσω των τιτλοποιήσεων και πωλήσεων που είναι σε εξέλιξη ή έχουν προγραμματιστεί.

 

Έμφαση στις ρυθμίσεις 

 

Μετά τις μεγάλες συναλλαγές, έμφαση θα δοθεί από τις τραπεζικές διοικήσεις στην οργανική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ήτοι στις ρυθμίσεις.

 

Με τον τρόπο αυτό θα επιχειρηθεί η οριστική σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στους δείκτες καθυστερήσεων, που σήμερα βρίσκεται κάτω από το 3%.

 

Μπορεί η θεραπεία δανείων με οργανικό τρόπο να μην έχει δουλέψει μέχρι στιγμής στον βαθμό που εκτιμούσαν οι τράπεζες, ωστόσο πλέον οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές σε σχέση με 2 ή 3 χρόνια νωρίτερα.

 

Συγκεκριμένα:

 

Το οικονομικό περιβάλλον είναι απόλυτα υποστηρικτικό για την προώθηση βιώσιμων ρυθμίσεων, λόγω των προοπτικών ανάπτυξης σε αρκετούς κλάδους και της αναμενόμενης ενίσχυσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών

 

Τη διαχείριση των κόκκινων δανείων έχουν αναλάβει εξειδικευμένες στον τομέα επιχειρήσεις, που μπορούν να φέρουν καλύτερα αποτελέσματα

 

Η υπερβάλλουσα ρευστότητα διεθνώς μπορεί να υποστηρίξει τη χρηματοδότηση της προσπάθειας αναγέννησης προβληματικών αλλά βιώσιμων υπό προϋποθέσεις επιχειρήσεων

 

Εξάλλου, αισιοδοξία υπάρχει στις τραπεζικές διοικήσεις ότι τελικώς τα νέα κόκκινα δάνεια που θα προκύψουν από τα 20 δισ. ευρώ πράσινων ανοιγμάτων, τα οποία βρέθηκαν σε αναστολή το 2020, δεν θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ.

 

Η βελτίωση των εισοδημάτων μετά το πρώτο σοκ από την επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην οικονομική δραστηριότητα, τα προγράμματα σταδιακής αύξησης των δόσεων που προωθούν οι τράπεζες και η επέκταση κατά 3 μήνες της κρατικής δράσης ΓΕΦΥΡΑ, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν στην ελαχιστοποίηση των νέων επισφαλειών από δάνεια που εξυπηρετούνταν κανονικά μέχρι και τις αρχές του 2020.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum