| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" |  +/-  |  "Μας ακούνε"  |  Fundamentalist  |  Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 01/10/2021

 

 

Οι εισηγμένες εταιρείες άφησαν πίσω τους τη χρονιά της πανδημίας που ήταν το 2020 και φέτος βαδίζουν στην κερδοφορία, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητά τους αλλά και την ικανότητά τους να δημιουργούν υπεραξίες για τους μετόχους τους.

 

 

 Για το πρώτο εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με τους 147 ισολογισμούς εισηγμένων εταιρειών (σε σύνολο 152) που δημοσιεύθηκαν μέχρι χθες το βράδυ (ήταν η τελευταία προθεσμία δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων), προέκυψε καθαρή κερδοφορία ύψους 1,639 δισ. ευρώ -χωρίς να περιλαμβάνονται οι 5 τράπεζες- έναντι ζημιών ύψους 265,351 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020.  

 

Όπως γράφει ο Ανάστης Ντόκας στην Ναυτεμπορική, ωστόσο, εάν προστεθεί στο συνολικό άθροισμα των εμπορικών επιχειρήσεων και η εικόνα αποτελεσμάτων για τις 5 εισηγμένες τραπεζικές μετοχές τότε εμφανίζονται ενοποιημένες ζημιές μετά από φόρους ύψους 2,390 δισ. ευρώ από ζημιές 840,805 εκατ. ευρώ το εξάμηνο του 2020. Ασφαλώς και το αποτέλεσμα διαφοροποιείται σημαντικά λόγω των υψηλών ζημιών για το φετινό εξάμηνο από την Πειραιώς Financial Holdings (2,449 δισ. ευρώ) και τη Alpha Bank  (2,326 δισ. ευρώ).

 

Ο συνολικός κύκλος εργασιών για το 1ο εξάμηνο του 2021 διαμορφώθηκε στα 41,928 δισ. ευρώ από 28,224 δισ. ευρώ το 1ο εξάμηνο του 2020.

 

Η χαμηλή βάση σύγκρισης του 2020, η μικρότερη χρονική περίοδος αδράνειας συγκεκριμένων οικονομικών κλάδων αλλά και η χαμηλότερη φορολογία υποστήριξαν την κερδοφορία του α’ εξαμήνου, ειδικά στο λειτουργικό σκέλος των εμποροβιομηχανικών εταιρειών.

 

 Σε κάθε περίπτωση πάντως οι καλές και υγιείς εισηγμένες έχουν καταφέρει να παρουσιάσουν ένα εξαιρετικό 1ο εξάμηνο εάν αναλογιστούμε ότι πέρυσι το ίδιο διάστημα οι περισσότερες επιχειρήσεις υπολειτουργούσαν και στηρίζονταν μόνο στις εξαγωγές αφού η χώρα είχε εισέλθει σε παρατεταμένο lockdown.

 

Πού οφείλονται οι μεταβολές

 

Επιπλέον τα μεγέθη έχουν επιβαρυνθεί από τις έκτακτες εγγραφές των Ελλάκτωρ (29 εκατ. ευρώ από τη διαιτησία στο Κατάρ) και Frigoglass (14 εκατ. ευρώ από την πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Ρουμανίας). Από την άλλη πλευρά αύξηση των τιμών του πετρελαίου και οι διαφορές αποτίμησης αποθεμάτων (251 εκατ. ευρώ) στα διυλιστήρια έχουν βελτιώσει αισθητά τζίρο και λειτουργικά κέρδη. Χωρίς τη συνεισφορά της διύλισης ο τζίρος είναι αυξημένος κατά 8,6% και τα λειτουργικά κέρδη 15,2%, με το λειτουργικό περιθώριο να εκτοξεύεται πάνω από το 20%.

 

Στους πρωταγωνιστές ξεχώρισαν εταιρείες που εμπλέκονται στην παραγωγή πρώτων υλών λόγω της ισχυρής ζήτησης των εμπορευμάτων στις αγορές κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου, καθώς και όσες εταιρείες βρίσκονται εντός του κύκλου δραστηριότητας των αγορών όπου σημειώθηκαν αξιόλογες αποδόσεις εντός κι εκτός Ελλάδας.

 

Ένα ακόμα στοιχείο που διαπιστώνεται είναι οι αυξημένες κεφαλαιουχικές δαπάνες και εξαγορές οι οποίες εκτός από τον κλάδο της ενέργειας (Μytilineos, Motor-Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, κ.λπ.) έχουν ευρύτερη διασπορά στις εισηγμένες με βασικούς εκφραστές την Coca Cola, την Aegean, τις εταιρείες του κλάδου πληροφορικής και το Real Estate.

 

Σημαντική ώθηση στα αποτελέσματα έδωσε τόσο η ΔΕΗ όσο και η επαναφορά της Viohalco σε κερδοφόρο πορεία το φετινό εξάμηνο σε σύγκριση με ζημιές το 1ο εξάμηνο του 2020.

 

 Οι λόγοι που βρίσκονται πίσω από αυτή τη θετική εξέλιξη ποικίλλουν και είναι οι εξής: α) η μετάβαση σε ένα μοντέλο λειτουργίας πιο φιλικό προς το περιβάλλον, β) τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού, γ) η μηδενική ή αρνητική συνεισφορά των μετρητών στα καθαρά κέρδη της εταιρείας, δ) η διαπίστωση ευκαιριών εν όψει των εισροών του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και της σημαντικής επιδότησης συγκεκριμένων επενδύσεων. Η αύξηση των επενδύσεων έρχεται έπειτα από μια μακρά περίοδο υποτυπώδους ανάπτυξης η οποία εξυπηρετούσε κυρίως αναγκαιότητες διαθεσιμότητας και λιγότερο ένα άνοιγμα σε μελλοντικές προστιθέμενες αξίες.

 

Όσο κι αν τα ποσοστά αύξησης των εταιρικών κερδών αναμένεται να καμφθούν κατά το δεύτερο μισό του 2021, είναι πολύ σημαντικό για τη διαμόρφωση θετικότερου χρηματιστηριακού κλίματος να πειστεί η συγκεκριμένη κατηγορία των επενδυτών πως τα αποτελέσματα εξαμήνου αποτελούν το πρώτο βήμα μιας ανοδικής τάσης που θα διαρκέσει χρόνια. Βέβαια, αν τελικά θα πειστεί και γενικότερα τι θα γίνει τελικά στο μέλλον κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια.

 

Οι εξαγωγικοί όμιλοι και ο τουρισμός

 

Αναφορικά με τα αποτελέσματα ξεχώρισαν μέχρι τώρα το ανοδικό σετ αποτελεσμάτων από εξαγωγικούς ομίλους (π.χ. Μυτιληναίος, Τιτάν, Coca-Cola HBC, Ικτίνος Μάρμαρα, Mermeren Kombinat).Την επιστροφή των διυλιστηρίων (Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια) σε κερδοφόρο πορεία (με τη συμβολή των κερδών από ανατίμηση αποθεμάτων), όπως και του ομίλου Fourlis. Την πολύ καλή πορεία του ΟΤΕ,τα εξαιρετικά αποτελέσματα της Quest Holdings και τη μεγάλη ανάκαμψη επιδόσεων από ΟΠΑΠ, Autohellas, Ideal, Π. Πετρόπουλος και άλλες εταιρείες.

 

Η συνέχεια προβλέπεται ακόμα καλύτερη: Με τα έως τώρα δεδομένα από τον κλάδο του τουρισμού οι περισσότεροι οικονομικοί κλάδοι φαίνεται ότι στο τρίτο τρίμηνο θα προσεγγίσουν τις επιδόσεις δραστηριότητας του 2019.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum