| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 28/07/2022

 

 

Τις επόμενες ώρες αναμένεται ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα ψαλιδίζει… τις αυξήσεις στις χρεώσεις παγίων.

 

 

Σύμφωνα με πηγές του ΟΤ, ίσως κι εντός της ημέρας να κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία με την οποία θα μπαίνει «κόφτης» στο ύψος των συγκεκριμένων χρεώσεων. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν, με τις διατάξεις να ορίζεται πως οι πάροχοι δεν μπορούν να εφαρμόσουν υψηλότερα πάγια σε σχέση με εκείνα που είχαν καθορίσει στις 4 Ιουλίου.

 

Όπως γράφει ο Χρήστος Κολώνας στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, υπενθυμίζεται ότι πάροχοι προχώρησαν σε μεγάλες αυξήσεις των χρεώσεων παγίων στους λογαριασμούς του Αυγούστου με αποτέλεσμα οι καταναλωτές στο συνολικό ποσό των λογαριασμών που θα κληθούν να πληρώσουν, να χάνουν σημαντικό μέρος του οφέλους που αποκομίζουν από την κρατική επιδότηση. Η τιμολογιακή πολιτική που ακολούθησαν εταιρείες υπαγορεύεται, όπως οι ίδιες υποστηρίζουν, από τα νέα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τον έλεγχο των τιμών στο ρεύμα. Η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και της ποινής πρόωρης αποχώρησης των πελατών τους καθώς και η υποχρέωσης της εκ των προτέρων πρόβλεψης των τιμών ανεβάζει το οικονομικό ρίσκο και τις επισφάλειες τους.

 

Στελέχη των εταιρειών προμήθειας σημειώνουν πως αν μπει «κόφτης» στα πάγια, τότε θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις ανταγωνιστικές χρεώσεις προκειμένου να καλύψουν τα όποια ρίσκα τους.

 

Η πορεία των τιμών

 

Πάντως, δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας τον Σεπτέμβριο.

 

Όπως σημειώνουν στελέχη τους, η ξέφρενη κούρσα του φυσικού αερίου TTF και η επίμονη διατήρηση της σε υψηλά επίπεδα, διαμορφώνουν εκρηκτικές καταστάσεις στην αγορά. Αν η τιμή του TTF εξακολουθήσει να κινείται στα επίπεδα άνω των 200 ευρώ/MWh τότε είναι πολύ πιθανό οι τιμές λιανικής ρεύματος να εκτοξευτούν ακόμη και στα 0,60 ευρώ/kWh.

 

Η αύξηση σε σχέση με τις τιμές των 0,486 με 0,568 ευρώ που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τον Αύγουστο θα είναι ακόμη και 20%.

 

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αναγκάσει την κυβέρνηση να δαπανήσει μεγαλύτερους πόρους, πάνω από τα 1,1 δις. ευρώ του Αυγούστου, προκειμένου οι καταναλωτές να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους με τιμές κιλοβατώρας στα επίπεδα των 0,15 με 0,23 ευρώ.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum