| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" |  +/-  |  "Μας ακούνε"  |  Fundamentalist  |  Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 12/10/2021

 

 

Να υπολογιστούν στο ήδη αυξημένο δημόσιο χρέος οι εγγυήσεις που αφορούν τα senior bonds του Ηρακλή ζήτησε η Eurostat, όμως φαίνεται πως η Ελληνική πλευρά θα κερδίσει αυτή τη μάχη.

 

 

Η πλάστιγγα γέρνει προς το όχι δηλαδή δεν πρόκειται να συνυπολογιστούν στο δυσβάσταχτο ελληνικό χρέος και τα senior ομόλογα  που θα προκύψουν από τις τιτλοποιήσεις NPEs των τραπεζών για τα οποία εγγυάται το ελληνικό δημόσιο μέσα από τα προγράμματα Ηρακλής Ι και Ηρακλής ΙΙ. Ωστόσο ένα κρίσιμο θέμα άνοιξε στο διάλογο με τους θεσμούς και κανείς δεν ξέρει τελικώς που θα καταλήξει.

 

Όπως γράφει η Ειρήνη Σακελλάρη στην Ναυτεμπορική, τo θέμα ένταξης των εγγυήσεων που αφορούν τα senior bonds στο ελληνικό χρέος έθεσε κατ’ αρχήν η Eurostat. 

 

Ωστόσο  το θέμα άνοιξε και όπως λένε οι ειδικοί καλύτερα είναι τέτοια θέματα να μην ανοίγουν διότι ενδέχεται σε κάποιο εύρος χρόνου να επανέλθουν ξανά προς συζήτηση στο τραπέζι.
 

Το θέμα αυτό αποτελεί ένα από τα σημαντικά που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση τη στιγμή μάλιστα που το ποσό  των senior bonds μέσα από τον Ηρακλή Ι και τον Ηρακλή ΙΙ διαμορφώνεται σε πάνω από 15 δισ. ευρώ.

 

Τι ζητούν οι θεσμοί

 

Aυτό που εξαιρετικά ενοχλεί τους θεσμούς το οποίο κατέγραψαν και στην μεταμνημονιακή έκθεση παρακολούθησης είναι η στενή ή εν πάσει περιπτώσει στενότερη σχέση του κράτους με τις τράπεζες σχέση που προκύπτει κυρίως μέσα από χρέος του Δημοσίου που διακρατούν οι τράπεζες 

 

 H μεταμνημονιακή έκθεση καταγράφει την ισχυρότερη σύνδεση κυρίως λόγω τoυ υψηλού μεριδίου αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων στο κεφάλαιο των τραπεζών οι οποίες εκπροσωπούν το 65% των κεφαλαίων Tier I το πρώτο τρίμηνο του 2021.

 

Επίσης οι κεφαλαιακές θέσεις των τραπεζών υφίστανται πιέσεις από το κόστος των τιτλοποιήσεων και των επερχόμενων τιτλοποιήσεων και των υποτονικών επιπέδων κερδοφορίας.

 

Ακόμη οι ελληνικές συστημικές τράπεζες ενίσχυσαν σταδιακά την έκθεσή τους στα κρατικά ομόλογα από το 6,4% των συνολικών περιουσιακών τους στοιχείων το 2018 στο 10,1% το 2020, αν και ο σχετικός κίνδυνος είναι περιορισμένος προς το παρόν λόγω του μεριδίου των κρατικών ομολόγων που κατέχονται σε αποσβεσμένο κόστος και λόγω της χαμηλής μεταβλητότητας των αποδόσεών τους στο πλαίσιο της ευνοϊκής στάσης που διατηρεί η ΕΚΤ για το ελληνικό χρέος.

 

Τέλος ελληνικές τράπεζες επίσης ενισχύουν τη σχέση αυτή μέσω μέσω κρατικών εγγυήσεων που παρέχονται στο πλαίσιο του καθεστώτος Ηρακλή  των κρατικών μέτρων στήριξης από την πανδημία, ενώ το κράτος επίσης διατηρεί μερίδια σε αυτές ως αποτέλεσμα της συμμετοχής του σε παλαιότερες ανακεφαλαιοποιήσεις.

 

Τι αμφισβητείται

 

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η εκτίμηση είναι πως τελικώς οι εγγυήσεις στα senior bonds δεν πρόκειται να επηρεάσουν το ελληνικό χρέος το οποίο βρίσκεται ήδη σε δυσθεώρητα επίπεδα το δεύτερο υψηλότερα μετά από εκείνο της Ιαπωνίας.

 

Επομένως η Ελληνική Κυβέρνηση θα παλέψει σθεναρά προς την αντίθετη κατεύθυνση κάτι το οποίο δείχνει να συμμερίζονται και αρκετοί από τους θεσμούς.

 

Η δεύτερη λοιπόν εκτίμηση που υφίσταται είναι πως δεν πρόκειται να συμπεριληφθούν στο χρέος οι εγγυήσεις των senior bonds.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum