| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 14/07/2022

 

 

Στις γενικές συνελεύσεις των τραπεζών και κυρίως στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου 6μήνου, στα οποία θα αποτυπωθούν έστω και μερικώς οι κατ’ αρχήν επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, κυρίως σε ό,τι αφορά την πορεία των δανειακών χαρτοφυλακίων, επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των αναλυτών και των διεθνών οίκων.

 

 

Βέβαια, όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη η εικόνα θα είναι πιο ξεκάθαρη το τρίτο τρίμηνο, όταν θα έχουμε κάνει και «ταμείο» για τον ελληνικό τουρισμό.

 

Όπως γράφει η Άρτεμις Σπηλιώτη στην Ημερησία, η Εurobank και η Εθνική θα ανακοινώσουν αποτελέσματα στις 29 Ιουλίου, η Alpha Bank στις 2 Αυγούστου και μια μέρα μετά, στις 3 Αυγούστου η Πειραιώς. Θα έχουν προηγηθεί, στις 21 Ιουλίου, οι καθοριστικές αποφάσεις της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική.

 

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι η νέα οικονομική κρίση θα δημιουργήσει νέα «κόκκινα» δάνεια ύψους 5 δισ. - 10 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο δηλαδή το 10% των ενήμερων δανείων ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ και αφορούν την επόμενη χρονιά, καθώς ήδη παρατηρούνται αρρυθμίες σε δάνεια που βγήκαν από μορατόρια και αφορούν κυρίως ιδιώτες.

 

Εκτιμάται, εξάλλου, ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα ανέβουν λίγο και σταδιακά, στοιχείο το οποίο ενδεχομένως να βοηθήσει την εικόνα της αγοράς. Σημειώνεται ότι η πιστωτική επέκταση προ τους ιδιώτες «έχει πατήσει φρένο» επιδεινώνοντας τους δείκτες.

 

Μεγαλύτερο το πρόβλημα στον ευρωπαϊκό νότο

 

Ο προβληματισμός των αναλυτών για την πορεία των «κόκκινων» δανείων κυρίως αφορά τις τράπεζες του ευρωπαϊκού νότου, καθώς για μια σειρά από λόγους είναι πιο… ευάλωτες.

 

Η Morgan Stanley σε πρόσφατη έκθεσή της βάζει στο μικροσκόπιο την Ιταλία, το τραπεζικό σύστημα της οποίας είναι σαφώς μεγαλύτερο από το ελληνικό, ωστόσο, υπάρχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά: Μεγάλο απόθεμα Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΝPEs), εξυγίανση τραπεζικών ισολογισμών μέσω τιτλοποιήσεων με εγγύηση του δημοσίου -με την Ιταλία να έχει εμπνευστεί και να υλοποιεί πρώτη το αντίστοιχο πρόγραμμα «Ηρακλής»- καθώς και υψηλή συμμετοχή της αναβαλλόμενης φορολογίας στα κεφάλαια τους.

 

Η Morgan Stanley, εκτιμά ότι τα νέα κόκκινα δάνεια στην Ιταλία θα κυμανθούν από 30-50 δισ. ευρώ τα επόμενα 2-3 χρόνια, που σημαίνει ότι το υφιστάμενο απόθεμα θα αυξηθεί 40%-60%, καθώς όπως υπολογίζουν οι αναλυτές τα ποσοστά αθέτησης θα διπλασιαστούν.

 

Μεταξύ νέων ροών NPL και μετάβασης του σταδίου σε επισφαλή δάνεια, οι απώλειες δανείων φθάνουν τις 60-90 μονάδες βάσης το 2023-24, κάτι το οποίο θεωρείται ως μια σημαντική υπόθεση σε ό,τι αφορά το διεθνή οίκο.

 

«Σφαγή» στις ΗΠΑ

 

Σε ό,τι αφορά το διεθνές τραπεζικό τοπίο το Reuters προεξόφλησε πριν από λίγες ημέρες πως τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου στις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ αναμένεται να μειωθούν απότομα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, λόγω των αυξημένων αποθετικών ζημιών από δάνεια, καθώς η ανάκαμψη της πανδημίας δίνει τη θέση της σε πιθανή ύφεση.

 

Οι αναλυτές αναμένουν ότι τις επόμενες μέρες η JP Morgan Chase & Co θα παρουσιάσει πτώση 25% στα κέρδη, ενώ η Citigroup Inc και η Wells Fargo & Co θα έχουν πτώση κερδών 38% και 42% αντίστοιχα.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum