| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 07/07/2022

 

 

Η δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve, τότε που ανακοινώθηκε η επιθετική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, κλονίζει τις αγορές των ομολόγων.

 

 

Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων καταγράφουν τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό τους από τον Μάρτιο του 2020, καθώς οι Αμερικανοί τραπεζίτες εμφανίστηκαν πρόθυμοι να «θυσιάσουν» την ανάπτυξη προκειμένου να χαλιναγωγήσουν τις τιμές.

 

Σχολιάζοντας ο Jens Peter Sorensen, επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank (παρουσιάζει το σχόλιο του ο Ο.Τ.), είπε ότι η δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed οδήγησαν τις αποδόσεις των ομολόγων υψηλότερα καθώς «έδειξαν μια επιθετική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, όπου η ανάγκη περιορισμού του πληθωρισμού είναι η βασική προτεραιότητα».

 

Ράλι στο γερμανικό 10ετές

 

Έτσι, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου, αφού άγγιξε τα χαμηλά πέντε εβδομάδων την Τετάρτη στο 1,072%, αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης σήμερα στο 1,29%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Μάρτιο του 2020.

 

Η απόδοση του 2ετούς κατά 14 μ.β. στο 0,51%.

 

Το ελληνικό χρέος

 

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού τίτλου αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης στο 3,36%, το υψηλότερο σε σχεδόν μια εβδομάδα, διατηρώντας το spread στις 206 μονάδες βάσης.

 

Ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμοερφώνεται στο 3,599% με το spead στις 230 μονάδες.

Παραμένει η αναστροφή της καμπύλης στις ΗΠΑ

 

Ανοδικά κινούνται σήμερα και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, με τη καμπύλη των αποδόσεων 2 ετών/10 ετών να παραμένει ανεστραμμένη, ένα βασικό σήμα ύφεσης.

 

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του Δημοσίου αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στο 2,979%, ενώ η απόδοση του 30ετούς ομολόγου του Δημοσίου αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στο 3,165%.

 

Ωστόσο, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 15 μονάδες βάσης στο 2,967% και διατηρείται υψηλότερα από το 10ετές. Αυτή η αποκαλούμενη αναστροφή, ιδιαίτερα αν διατηρηθεί, συχνά ερμηνεύεται ως προειδοποιητικό σημάδι ότι η οικονομία μπορεί να αποδυναμώνεται και ότι μια ύφεση μπορεί να είναι στον ορίζοντα.

 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι αναλυτές παρακολουθούν στενά το spread στην καμπύλη αποδόσεων των αμερικανικών κυρίως ομολόγων.
 

Όταν αναφερόμαστε στον όρο «καμπύλη των αποδόσεων», εννοούμε τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων ομολόγων μεγαλύτερης σε σχέση με μικρότερης διάρκειας.

 

Συνήθως, οι αποδόσεις μεγαλύτερης διάρκειας, όπως η απόδοση του 10ετούς τίτλου είναι υψηλότερες από τις αποδόσεις μικρότερης διάρκειας, όπως αυτή της απόδοσης 2 ετών. Αλλά η απόδοση 2 ετών έχει πλέον αυξηθεί πάνω από την απόδοση 10 ετών.

 

Ένδειξη ύφεσης

 

Κι αυτή η λεγόμενη αναστροφή της καμπύλης απόδοσης είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι η οικονομία θα μπορούσε να αποδυναμωθεί και μια ύφεση είναι πιθανή.

 

Και αυτό γιατί παρατηρείται πριν από κάθε ύφεση.

 

Η Ανού Γκάγκαρ, Global Investment Strategist for Commonwealth Financial Network, αναφέρει ότι το spread 2/10 έχει αντιστραφεί 28 φορές από το 1900. Σε 22 από αυτές τις περιπτώσεις, ακολούθησε ύφεση. Και πρόσθεσε ότι για τις τελευταίες έξι περιπτώσεις , η ύφεση ξεκίνησε κατά μέσο όρο έξι έως 36 μήνες μετά την αντιστροφή της καμπύλης.

 

Πριν από τον Μάρτιο, η τελευταία φορά που το τμήμα 2/10 της καμπύλης αντιστράφηκε ήταν το 2019. Το επόμενο έτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήλθαν σε ύφεση, η οποία προκλήθηκε από την πανδημία.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum