| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" |  +/-  |  "Μας ακούνε"  |  Fundamentalist  |  Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 13/10/2021

 

 

Σαφή μηνύματα στις ατεκμηρίωτες φωνές και απόψεις που θέλουν την ενεργειακή μετάβαση να ευθύνεται για την ενεργειακή κρίση έστειλε ο πρόεδρος και διευθύνων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ (ηλεκτροπαραγωγοί από ΑΠΕ).

 

 

Ο Γιώργος Περιστέρης μιλώντας στο 3ο Forum Renewable & Storage απάντησε στις επικρίσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα αναφορικά με τον σχεδιασμό της Ε.Ε. για την ενεργειακή μετάβαση: «Κυκλοφορεί πολύ παραπληροφόρηση», είπε ο πρόεδρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για να συνεχίσει: «Βλέπουμε και ακούμε διάφορα όπως ότι η πράσινη μετάβαση είναι βεβιασμένη και κακώς επιταχύνουμε τα έργα ΑΠΕ. Πως γίνεται και όταν έχουμε υψηλό αιολικό δυναμικό οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας να πέφτουν;» διερωτήθηκε.

 

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η παρούσα ενεργειακή κρίση δεν είναι πρωτόγνωρη και θύμησε εκείνες των δεκαετιών 70, 80 και 90. «Δεν ευθυνόταν για αυτές η πράσινη μετάβαση. Η ενεργειακή μετάβαση δεν έφερε τη χθεσινή απόφαση της Μολδαβίας να μειώσει τα αποθέματα φυσικού αερίου. Η ενεργειακή κρίση οφείλεται διαχρονικά, σε γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα», υπογράμμισε ο κ. Περιστέρης.

 

Ο πρόεδρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τόνισε το πλούσιο αιολικό και υλιακό δυναμικό αλλά και το άφθονο υδάτινο στοιχείο που διαθέτει η χώρα μας και επισήμανε ότι πρέπει να ενισχύσουμε τη διείσδυση των ΑΠΕ και την ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας είτε σε ηλεκτρισμό είτε σε φυσικό αέριο.

 

Για τους μεγάλους καταναλωτές

 

Μήνυμα έστειλε ο κ. Περιστέρης και στις επικρίσεις που προέρχονται από μεγάλους καταναλωτές: «Ακούω φωνές αντιδράσεων από φορείς που εκπροσωπούν τους μεγάλους καταναλωτές, σύμφωνα με τους οποίους οι ΑΠΕ δυσχεραίνουν τη βιομηχανία. Και την ίδια στιγμή σπεύδουν να επενδύσουν σε ΑΠΕ», είπε χαρακτηριστικά.

 

Σαφή πολιτική θέση

 

Ο πρόεδρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να πάρουν σαφή πολιτική θέση και για τα έργα ΑΠΕ στη χώρα: « Πρέπει να ενισχύσουμε τη διείσδυση των ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας είτε στον ηλεκτρισμό είτε το φυσικό αέριο. Πραγματικά πρέπει και οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να πάρουν σαφή θέση ενάντια σε απόψεις που μεταφέρονται ανά την Ελλάδα από άλλη και κυρίως κατά των αιολικών πάρκων. Απαιτείται σαφής τοποθέτηση και τέτοιες απόψεις δεν πρέπει να αγκαλιάζονται για λόγους ψηφοθηρίας». Ο ίδιος απηύθυνε και συστάσεις σε περιφερειάρχες και δημοτικά συμβούλια: «Δεν υπάρχει άλλη λύση ή θα πεθάνουμε όλοι μαζί εξαιτίας της κλιματικής κρίσης ή θα πάμε σε απανθρακοποίηση», τόνισε ο κ. Περιστέρης.

 

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται για την ανάπτυξη αιολικών συστημάτων υπογράμμισε ότι υπάρχουν οι λογικές αντιδράσεις όπως για παράδειγμα στην εγκατάσταση μεγάλου μεγέθους ανεμογεννητριών σε μικρά νησιά. Υπάρχουν όμως και οι ατεκμηρίωτες αντιδράσεις που υποκινούνται από άλλα ελατήρια, σημείωσε.

 

Η ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας

 

Ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε και στη σημασία της αποθήκευσης φυσικού αερίου: «Δεν ξέρω γιατί έχουμε αγνοήσει την αποθήκευση καθώς σήμερα αν διαθέταμε θα είχαμε μειώσει το ενεργειακό κόστος. Μόνο η χρήση της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου θα μας είχε με τιμές Αυγούστου, εξοικονομήσει 120 εκ. ευρώ. Με σημερινές τιμές θα είχαμε εξοικονομήσει πάνω από 300 εκ. ευρώ. Το κράτος έχει βάλει ημερομηνία για την αξιοποίηση της ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας; Πότε θα λειτουργήσει;» σημείωσε.

 

Προστιθέμενη αξία

 

«Οι ΑΠΕ και τα έργα αντλησιοταμίευσης», σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, «δίνουν προστιθέμενη αξία στη χώρα. Απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό με αποτέλεσμα να επιστρέφει κόσμος που είχε εγκαταλείψει την Ελλάδα την περίοδο της κρίσης. Δημιουργούνται θέσεις εργασίας, ενώ δουλεύουν και άλλοι κλάδοι της οικονομίας. Επιπλέον μειώνεται το έλλειμμα συναλλαγών καθώς περιορίζονται οι εισαγωγές ενέργειας», τόνισε.

 

«Οι ΑΠΕ και η αποθήκευσης ενέργειας μειώνουν την ενεργειακή υποτέλεια της χώρας» σημείωσε ο κ. Περιστέρης.

 

Για τον ΕΛΑΠΕ

 

Ο πρόεδρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνέστησε και την προσοχή ως προς τους πόρους του ΕΛΑΠΕ. «Δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος έχοντας την ανάγκη ενίσχυσης των καταναλωτών στην ισχυρή ενεργειακή κρίση, και καταλαβαίνουμε αυτή την ανάγκη, και να κάνουμε βιαστικές κινήσεις με αφαίμαξη στον ΕΛΑΠΕ. Θέλει μία ισορροπία να μην καταστραφεί ο ΕΛΑΠΕ. Βοηθάει ο ειδικός λογαριασμός. Πράγματι τα προηγούμενα χρόνοια ευεργετήθηκαν οι ΑΠΕ από κρατική ενίσχυση για να γίνει σήμερα η φθηνότερη ενέργεια».

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum