| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 02/08/2022

 

 

Τρόπους για να κρατήσουν ζωντανή τη στεγαστική πίστη κόντρα στις αυξητικές τάσεις των επιτοκίων, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, αναζητούν οι τράπεζες.

 

 

Όπως γράφει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, στόχος της νέας στρατηγικής που θα θέσουν τις επόμενες εβδομάδες σε εφαρμογή, είναι οι μηνιαίες δόσεις στις νέες χορηγήσεις να διατηρηθούν σε λογικά επίπεδα και ταυτόχρονα να μην αναλάβουν οι πελάτες τους ρίσκο τα αμέσως επόμενα χρόνια, δεδομένης της αβεβαιότητας για τις μακροοικονομικές εξελίξεις.

 

Νέος κύκλος αύξησης σταθερών επιτοκίων

 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι συστημικοί όμιλοι ετοιμάζονται για ένα νέο κύκλο αύξησης των σταθερών τους επιτοκίων, λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση του προηγούμενου.

 

Ήταν την περασμένη άνοιξη όταν αποφάσισαν να αναπροσαρμόσουν τα σταθερά επιτόκιά τους από10 έως και 40 μονάδες βάσης για πρώτη φορά μετά το λανσάρισμα των συγκεκριμένων προϊόντων στα τέλη του 2018. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εφαρμόστηκαν στα κλειδωμένα για 10 έως 30 χρόνια επιτόκια.

 

Αυτό θα γίνει και τώρα. Οι αυξήσεις στα σταθερά επιτόκια 3 και 5 ετών θα είναι περιορισμένες, ενώ οι μεγαλύτερες θα εφαρμοστούν στα σταθερά επιτόκια 10 έως 30 ετών.

 

Μειώσεις στα κυμαινόμενα επιτόκια

 

Ταυτόχρονα όμως θα δούμε μειώσεις στα κυμαινόμενα επιτόκια, που είναι συνδεδεμένα με τους διατραπεζικούς δείκτες euribor 3 μηνών. Στην προκειμένη περίπτωση, οι τράπεζες θα περικόψουν τα περιθώρια κέρδους, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό το τελικό κόστος για τον πελάτη. Κάποιες κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν ήδη γίνει από ορισμένες τράπεζες.

 

Σύμφωνα με τραπεζική πηγή, από το 2020 μέχρι σήμερα τα πρώτα σε προτιμήσεις προγράμματα ήταν εκείνα με σταθερό επιτόκιο για τουλάχιστον 10 χρόνια, το ετησιοποιημένο κόστος των οποίων μπορούσε να ξεκινά ακόμη και από τα επίπεδα του 3%.

 

Πλέον όμως, τα πιστωτικά ιδρύματα δεν μπορούν να διατηρήσουν τόσο χαμηλά τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, μιας και το κόστος για τις ίδιες διαμορφώνεται γύρω από το 3,2%-3,3%.

 

Η συμφέρουσα επιλογή

 

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούν ότι μία αρκετά συμφέρουσα επιλογή σήμερα είναι να κλειδώσει κάποιος το σταθερό του επιτόκιο για 3 ή 5 χρόνια, διασφαλίζοντας για ένα εύλογο χρονικό διάστημα ότι οι δόσεις του δεν θα μεταβληθούν.

 

Έτσι, δεν θα έχουν να ανησυχούν για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ στο μέτωπο των επιτοκίων. Αφού λήξει το σταθερό τους επιτόκιο, εκτιμάται ότι η κατάσταση με τον πληθωρισμό θα έχει εξομαλυνθεί και το κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη θα έχει υποχωρήσει εκ νέου.

 

Έτσι, θα μπορούν να συνεχίσουν είτε με κυμαινόμενο επιτόκιο, έχοντας κλειδώσει ένα χαμηλό spread από σήμερα ή να γυρίσουν το δάνειό τους στα νέα χαμηλότερα σταθερά που θα ισχύουν τότε.

 

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας την περασμένη εβδομάδα σε ραδιοφωνικό σταθμό εκτίμησε ότι από τις αρχές του 2023 η συζήτηση για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα ξεκινήσει.

 

Με βάση αυτό το σενάριο λοιπόν, αν κάποιος επιλέξει σήμερα σταθερό επιτόκιο για 3 χρόνια, θα κλειδώσει τη δόση του σε χαμηλά επίπεδα, μέχρι ότου τα επιτόκια στην ευρωζώνη θα έχουν ξαναπέσει.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum