| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 27/07/2022

 

 

Μπορεί έχουν περάσει 63 χρόνια από τότε που παίχτηκε στους κινηματογράφους για πρώτη φορά η ταινία «Οι δοσατζήδες», γνωστή και με τον τίτλο «Περιπλανώμενοι Ιουδαίοι», με πρωταγωνιστές τον Νίκο Σταυρίδη και τον Θανάση Βέγγο, όμως η έννοια του «δοσατζή» παρέμεινε ζωντανή. Πλέον, η πληρωμή με δόσεις εκσυγχρονίζεται ακόμη περισσότερο, καθώς δεν απαιτεί καν την έκδοση πιστωτικής κάρτας, αλλά ούτε και την επίσκεψη σε υποκατάστημα τράπεζας, καθώς πλέον χορηγούνται καταναλωτικά δάνεια με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή.

 

 

Όπως γράφει το Money Review, καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση των ψηφιακών πληρωμών και κατ’ επέκταση και του νέου τύπου δόσεων έπαιξε η πανδημία, διότι άνθησε το ηλεκτρονικό εμπόριο και αυξήθηκαν σε σημαντικό βαθμό συνολικά οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναπτύχθηκαν σημαντικά και οι εταιρείες fintech που παρέχουν ψηφιακές λύσεις πληρωμών, αλλάζοντας άρδην τα δεδομένα στον τρόπο πληρωμής.

 

Η έλευση της σουηδικής Klarna στην Ελλάδα, που παρέχει την υπηρεσία «αγόρασε τώρα – πλήρωσε αργότερα» (buy now – pay later), δημιουργεί νέα δεδομένα και εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των λιανεμπόρων.Η διαδικασία του buy now – pay later προϋποθέτει από τον χρήστη, κατά τη διαδικασία του checkout σε έναν από τους συνεργαζόμενους εμπόρους, να επιλέξει τη μέθοδο των δόσεων. Στη συνέχεια συνδέεται με τους κωδικούς του e-banking στην τράπεζά του και εφόσον το αίτημα εγκριθεί, καταχωρίζεται η πληρωμή με δόσεις. Η 1η δόση πληρώνεται μέσω χρεωστικής κάρτας τη στιγμή της αγοράς και οι υπόλοιπες χρεώνονται αυτόματα στη χρεωστική κάρτα, π.χ. τους επόμενους δύο μήνες, χωρίς τόκους και έξοδα. Στην Ελλάδα τη δυνατότητα πληρωμών μέσω Klarna παρέχουν μέχρι στιγμής έξι επιχειρήσεις (Public, Cosmos Sport, Spitishop, H&M, Elina Linardaki και De-sunglasses). Η ίδια η εφαρμογή της Klarna είναι αυτή που αναλαμβάνει και τον ρόλο της ενημέρωσης για την πληρωμή των δόσεων, τηρώντας ένα ψηφιακό «τεφτέρι».

 

Ανάλογες, πάντως, υπηρεσίες αναπτύσσονται και από άλλες fintech εταιρείες και τράπεζες, και το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει να παρέχει αυτή τη δυνατότητα πληρωμών και το Skroutz Marketplace. Το τελευταίο πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε το πρόγραμμα «Δόσεις για όλους», το οποίο στην ουσία είναι η παροχή καταναλωτικού δανείου από 250 έως 2.000 ευρώ, χωρίς τη χρήση πιστωτικής κάρτας, για αγορές αντίστοιχης αξίας μέσω του Skroutz Marketplace. Ο ενδιαφερόμενος κατά τις αγορές του μέσω του marketplace συνδέεται με τους κωδικούς ebanking με τη συνεργαζόμενη τράπεζα, υποβάλλει το αίτημα για το δάνειο, το οποίο εγκρίνεται μέσα σε λίγα λεπτά, και πληρώνει σε 6 έως 12 δόσεις.

 

Ανάλογες διευκολύνσεις παρέχει και η αλυσίδα «Πλαίσιο», παρέχοντας τη δυνατότητα λήψης καταναλωτικού δανείου από 200 έως 15.000 ευρώ, υποβάλλοντας την αίτηση με τον ίδιο τρόπο και με την αποπληρωμή να γίνεται σε 6 έως 36 δόσεις. Και στις δύο περιπτώσεις προβλέπεται σταθερό επιτόκιο, ενώ ο καταναλωτής επιβαρύνεται και με έξοδα δανείου.

 

Τη δυνατότητα πληρωμής σε δόσεις, χωρίς τη χρήση πιστωτικής κάρτας, αλλά μέσω της χορήγησης καταναλωτικών δανείων παρέχει εδώ και χρόνια η «Κωτσόβολος». Κι εδώ προβλέπεται επιτόκιο, ενώ ο μέγιστος αριθμός δόσεων είναι οι 60. Στην περίπτωση αυτή δεν παρέχεται η δυνατότητα υποβολής της αίτησης ηλεκτρονικά, αλλά μέσω επίσκεψης σε κατάστημα ή από το σπίτι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσω courier.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum